ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη και σκληρές εκφράσεις για τους βουλευτές που συντάσσονται με την κυβέρνηση

0 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019, 20:01

Πρώτη μέρα σήμερα της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη ήταν μετωπική, αφού σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. 

Ακούστηκαν πολύ σκληρά λόγια στην πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού και στη συνέχεια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια αντιπαράθεση κυριολεκτικά από τα παλιά καθώς ο πρωθυπουργός επανέφερε την πριν από 50 και πλέον χρόνια αποστασία ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι ο τελευταίος εν ενεργεία αρχηγός του στρατού που έγινε υπουργός Αμυνας ήταν ο στρατηγός Σπαντιδάκης της Χούντας.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρώτης ημέρας της συζήτησης ήταν η οχλαγωγία, βουλευτές χτυπούσαν τα έδρανα, τσακώνονταν με το προεδρείο ή μεταξύ τους και ζητούσαν να πάρουν το λόγο. Εκφράσεις όπως αποστάτες, πρόθυμους, κουρελούδες, γυρολόγοι, αγύρτες, επικίνδυνοι, ήταν οι περισσότερο… ευγενικές καθώς πολλές φορές η κατάσταση πήγε να ξεφύγει.

Σε πολιτικό επίπεδο αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι οδηγούμαστε σε μια μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη όπου θα ακουστούν τα πάντα και θα χρησιμοποιηθούν και χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Σε δέκα ημέρες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την ημέρα που η Ελλάδα γνώρισε μία μεγάλη πολιτική ανατροπή. Ηταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης κρίσης που έζησε η Ελλάδα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μία κρίση που είχε απαξιώσει τα πάντα και η κρίση ήταν μεγάλης διάρκειας. το 2015 ο ελληνικός λαός έκανε μία ιστορική επιλογή. Να εμπιστευτεί μία άλλη κυβέρνηση για να δώσει τέλος σε αυτή την κρίση και να μπουν σε πρώτο πλάνο οι αδύναμοι. Οι εκλογές του 2015 ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής».

Ερχόμενος στο σήμερα ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα μετά από όλα αυτά δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία η Ελλάδα είναι μία διαφορετική χώρα από εκείνη που παραλάβαμε. Η αυγή του 2019 είναι μία διαφορετική αυγή για την Ελλάδα. Ηρθαμε εμείς οι ερασιτέχνες της πολιτικής και καταφέραμε τους καλύτερος δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία. Έχουμε εξασφαλίσει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2020».

Μίλησε για τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης λέγοντας ότι με όλα αυτά που έκαναν κράτησαν την χώρα και την κοινωνία όρθια. Μίλησε για τις 100 δόσεις την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις ρυθμίσεις στο τηλεοπτικό τοπίο, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.α.

Επίσης τόνισε ότι η «έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μία κενή ημερομηνία αλλά το σάλπισμα μιας νέας εποχής. Και αυτό αποδεικνύεται και από τον πρώτο προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη βουλή χωρίς την επιβολή του από τις ξένες δυνάμεις». Μάλιστα μίλησε για την κατάργησης της περικοπής των συντάξεων χωρίς να πει βέβαια ότι η κατάργηση των συντάξεων ήταν απόφαση της κυβέρνησής του.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα επιτέθηκε και στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι η μη περικοπή ήταν κατόρθωμα της κυβέρνησης κόντρα στην δική της στάση που δεν ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο και το ζητούσε επίμονα από την Καγκελάριο Μέρκελ.

«Η κυβέρνηση λοιδωρήθηκε από τους πολιτικούς της αντιπάλους και από τα φερέφωνα του παλιού συστήματος εξουσίας» τόνισε στην συνέχεια ενώ χαρακτήρισε έντιμη και ειλικρινή την συνεργασία που είχε με τους ΑΝΕΛ.

Για την αποχώρηση των ΑΝΕΛ και το Σκοπιανό τόνισε: «Η ρήξη με τους ΑΝΕΛ μπορεί να μην ήταν αναπόφευκτη αλλά αυτή έγινε. Το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στην γειτονική μας χώρα και η ήττα του εθνικιστή Γκρουέφσκι δημιούργησε μια ευκαιρία να λυθεί μια ιστορική εκκρεμότητα. Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον μου επέβαλλαν να αναλάβω το κόστος και την επίλυση της διαφοράς που αποτελούσε μεγάλο βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σέβομαι όλους εκείνους που έχουν διαφορετική άποψη από εμένα στο Σκοπιανό όχι όμως όσους προσποιούνται, κοροϊδεύουν και αλλάζουν θέση με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους λογική. Τους τελευταίους τους θεωρώ πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους και επικίνδυνους για τον τόπο.

Διαφωνώ με τον Καμμένο, πιστεύω ότι η θέση του θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο μέλλον αλλά σέβομαι την άποψή του. Η διαφωνία του Καμμένου με εμένα στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας ήταν αυτή που αποχώρησε από την κυβέρνηση. Του είπα και του ίδιου ότι θεωρώ πως κάνει λάθος. Γιατί βάζει κινδύνους στην κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να είχε διαφορετική άποψη αλλά να μην αποχωρούσε από η κυβέρνηση και να βάλει σε κίνδυνο το έργο στο οποίο συμμετείχε και ίδιος. Θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καρποφορήσουν. Την εποχή που βγαίνουν οι καρποί. Μπορούσε να διαφωνήσει χωρίς να καταψηφίσει την κυβέρνηση και τα αποτελέσματα για τα οποία έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ την επιλογή του».

Επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μπροστά της άλλους εννέα μήνες: «Η κυβέρνηση αυτή έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και διαφύλαξε την κοινωνική συνοχή. Εχει μπροστά της 9 μήνες με πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει. Και για αυτό ζητώ την επαναβεβαίωση της στήριξης σε αυτή την κυβέρνηση που μπορεί να δώσει λύσεις στον ελληνικό λαό».

Στην συνέχεια επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι περιφρονούν και τα βασικά στοιχεία του συντάγματος: «Μήπως θέλετε να σας θυμίσω και σε εσάς και στην κυρία Γεννηματά τι είναι οι κυβερνήσεις κουρελού; Είναι η κυβέρνηση που φτιάξατε εσείς το 2011. Διορίσατε πρωθυπουργό έναν τεχνοκράτη χωρίς καμία πολιτική νομιμοποίηση. Εχετε το θράσος να μιλήσετε για αποστάτες εσείς κύριε Μητσοτάκη; Θα πρέπει να είσαστε πιο προσεκτικός λόγω οικογενειακής παράδοσης. Οι αποστάτες είναι εκείνοι που ρίχνουν την κυβέρνηση και όχι αυτοί που την στηρίζουν. Μιλάτε εσείς για μεταγραφές που έχετε πάρει τέσσερις βουλευτές από τα άλλα κόμματα και ένας από αυτούς πριν έρθει σε εσάς έλεγε για το πόσο καλή είναι η συμφωνία των Πρεσπών».

Στην συνέχεια μίλησε για στοχοποίηση: «Η κυρία Παπακώστα ήρθε στο γραφείου και με ενημέρωσε για τα απειλητικά μηνύματα που δέχονταν επειδή θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση. Γραμματέας της ΝΟΔΕ έστελνε μηνύματα με τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα βουλευτών και τους καλούσε να στέλνουν απειλητικά μηνύματα. Θα καταδικάστε αυτή την τακτική κύριε Μητσοτάκη; Αν δεν την καταδικάσετε ο δρόμος που επιλέγετε μας οδηγεί σε μακρινές εποχές που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού τις έχει αφήσει πίσω».

Μητσοτάκης: Άθλιο θέατρο Τσίπρα-Καμμένου

Ο κύριος Μητσοτάκη στο ξεκίνημα της ομιλίας του μίλησε για την θλιβερή παράσταση που έδωσαν Καμμένος και Τσίπρας ώστε να μείνουν για λίγο καιρό ακόμη στην εξουσία: «Ο τυπικός τίτλος είναι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Πρόκειται όμως για την τελευταία πράξη μιας παράστασης που παίζεται εδώ και 4 χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού. Καμμένος και Τσίπρας θέλουν να κερδίσουν λίγους μήνες εξουσίας, να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να διατηρήσει τα προνόμιά του ο Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος δανείζει δυο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα και δεν τους διαγράφει για να μην χάσει την Κ.Ο.. Για τον κύριο Καμμένο ισχύει η λαϊκή ρήση αν δεν ταιριάζατε δεν θα συμπεθεριάζατε.

Η φαρσοκωμωδία της συναλλαγής απαιτεί και κομπάρσους. Περιφερόμενοι βουλευτές, αλλιώς εξελέγησαν, αλλιώς εξελίχθηκαν και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι να γίνουν δεκανίκια μιας κυβέρνησης που κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα. Κυβέρνηση κουρελού.

Αναντικατάστατο» είχατε αποκαλέσει τον κ. Καμμένο. Και τώρα ξαφνικά απαλλαγμένος δήθεν από το βάρος της ακροδεξιάς συνιστώσας, κάνετε δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά.

Αύριο η Βουλή καλείται να εμπιστευθεί, να νομιμοποιήσει μια κυβέρνηση που δεν θα βασιστεί σε προγραμματική σύγκλιση αλλά θα προκύψει αργότερα, φτιαγμένη από απελπισμένους γυρολόγους της πολιτικής».

Για την επιλογή Αποστολάκη είπε: «Ποτέ καμία κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος για να γίνει υπουργός. Εσείς, κάνατε κάτι αδιανόητο. Πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε. Ο τελευταίος ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης ο αρχηγός ΓΕΣ που ορκίστηκε υπουργός Αμυνας στις 21 Απριλίου 1967». Σε αυτό το σημείο υπήρξε διάλογος ανάμεσα σε Μητσοτάκη με Φίλη, Κουρουμπλή και Κοτζιά που αντέδρασαν στα όσα άκουσαν από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Για το Σκοπιανό και τον ρόλο του Καμμένου είπε: «Τσίπρας και Καμμένος είναι συνεργοί σε μια μεθόδευση κόντρα στους Μακεδόνες και τον ελληνικό λαό. Το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου δεν έχει καμία αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα. Διαλύει κόμματα, διαφθείρει συνειδήσεις και καταπατά θεσμούς.

Με το Σκοπιανό εκχωρείτε, με τη σιωπηλή ανοχή του κ Καμμένου, την μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα. Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής;

Και εσείς κύριε Καμμένο όταν κάναμε πρόταση μομφής για το Σκοπιανό δεν την στηρίξατε αλλά στηρίξατε την κυβέρνηση από την οποία λέτε τώρα ότι φεύγετε. Ο κ. Καμμένος ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, δεν το έκανε. Και τώρα στηρίζει την κυβέρνηση».

Στην συνέχεια μίλησε για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την κοινωνική αναταραχή με την ανομία που επικρατεί: «Ξέρουν οι Έλληνες ότι δυστυχώς η κρίση δεν έχει τελειώσει, ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να δανειστεί, ότι πλήρωσαν τα capital controls, ότι έχουν υποστεί 29 αυξήσεις, ότι η πατρίδα μας νακροθετείται με νέο μνημόνιο.

Υποθηκεύσατε το μέλλον της χώρας για δεκαετίες για να κρατηθείτε για λίγα χρόνια στην εξουσία. Δεν χρειάζεται κύριε Τσίπρα να εξηγήσετε στους πολίτες πόσο καλά ζουν. Οι πολίτες βλέπουν τα χρέη και τις κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους.

Ο Κουφοντίνας είναι ελεύθερος παρέα με τους Ρουβίκωνας να κάνει βόλτα στους δρόμους που έβαψε με το αίμα των θυμάτων του. Τα Πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε πανεπιστήμια κουκουλοφόρων. Εκχωρείτε κομμάτι κομμάτι τα συμφέροντα της χώρας και η απάντηση θα δοθεί στην κάλπη.

Για τον απολογισμό της κάθαρσης και της μάχης κατά της διαπλοκής τι να θυμηθεί κανείς; Τα μεγάλα λόγια για την λίστα Λαγκάρντ; Αντί να έρθουν τα χρήματα έφυγε ο υπουργός. Η διαγραφή τεραστίων προστίμων για λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων. Οι νέοι ολιγάρχες μπαίνουν ανενόχλητοι από την πίσω πόρτα στο Μαξίμου.

Το Μάτι κάηκε, 100 άνθρωποι κάηκαν και κοιτάτε μόνο κομματικές διευθετήσεις και τακτοποιήσεις. Φτάσατε στο σημείο να εγκαινιάσετε το μετρό της Θεσσαλονίκη που δεν υπάρχει. Οπως φέρατε και το τρένο από την Ιταλία στη ΔΕΘ και μετά αυτό επέστρεψε στην Ιταλία. Ενα θέατρο άθλιο. Ποιος σας συμβουλεύει; Κοροϊδεύετε τους Θεσσαλονικείς μπροστά στα μάτια τους.

Χειραγωγείτε τα πάντα. Κατασκευάζετε διώξεις και μιλάτε για καταδίκες. Συκοφαντείτε δημόσια πρόσωπα. Αναφερθήκατε σε στέλεχος της ΝΔ. Ο υπουργός σας κ. Πολάκης φωτογράφιζε συγκεκριμένους δικαστικούς και τον καλύψατε. Γιατί Πολάκης είναι Τσίπρας. Είναι ο καθρέφτης σας».

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης καυτηρίασε για ακόμη μία φορά την στάση των βουλευτών που έφυγαν από τα κόμματα τους για να στηρίξουν την κυβέρνηση λέγοντας: «Έξι στην τιμή της μίας ψήφου εμπιστοσύνης. Όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ψηφίζει ναι στην συμφωνία των Πρεσπών που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση. Μεσολάβησε συναλλαγή τόσο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο όσο ανάμεσα στο Μαξίμου και τους πρόθυμους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης».

Αναφερόμενος προσωπικά στον κ. Δανέλλη τον ρώτησε: «Τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες και τότε καταψηφίζατε την κυβέρνηση στην πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ και τώρα την στηρίζετε;».

Στην συνέχεια μίλησε για την Κατερίνα Παπακώστα: «Που είναι η κυρία Παπακώστα που όταν ήταν βουλευτής της ΝΔ μιλούσε για το έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα στηρίζει την κυβέρνηση;».

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Κύριε Τσίπρα από τότε που γίνατε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τα έχετε πει και τα έχετε κάνει όλα. Κρατώ αυτό που είχατε πει ο ίδιος. Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν τα κόμματα αλλά ο λαός. Αν θέλετε ψήφο εμπιστοσύνης ζητήστε εκλογές. Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας». 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.