ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετά την πίεση της Κομισιόν αναγνώριση εξπρές για τα πτυχία των κολεγίων

2 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 19:25

 Μετά τη σκανδαλώδη κωλυσιεργία του ΣΑΕΠ, της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας για τη αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων, όπου περίπου 6.000 πτυχιούχοι αναμένουν δύο και τρία χρόνια για την αναγνώριση του τίτλου σπουδών τους, το υπουργείο "ξύπνησε". 

Και "ξύπνησε" γιατί αυτή η απαράδεκτη αντιμετώπιση των χιλιάδων πτυχιούχων των Κολλεγίων έφθασε μετά από καταγγελίες στην Κομισιόν. 

Υπό την πίεση λοιπόν της Κομισιόν και σύμφωνα με όσα γράφει το "Πρώτο Θέμα" στο φύλλο της Κυριακής 30 Δεκεμβρίου 2018, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ετοιμάζει νομοσχέδιο για εξπρές αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, το οποίο θα καταθέσει αμέσως μετά τις γιορτές. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας έχει έτοιμο νομοσχέδιο που θα ανακοινωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για εξπρές αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και της ισοδυναμίας των πτυχίων αποφοίτων κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων. 

Ο υπουργός Παιδείας υποχρεώθηκε να ξεκινήσει τις διαδικασίες νομοθετικής πρωτοβουλίας μετά το τελεσίγραφο που έλαβε από την Κομισοόν ότι εντός δύο μηνών πρέπει να ξεμπλοκάρει την αναγνώριση πάνω από 6.000 πτυχίων που εκκρεμεί την τελευταία 3ετία. Για το λόγο αυτό ο κ. Γαβρόγλου προχωρά στην κατάργηση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), καθώς η λειτουργία του κρίθηκε δυσκίνητη, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η εξέταση περίπου 6.000 φακέλων αποφοίτων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων. Οι πτυχιούχοι κολεγίων περιμένουν έως και τρία χρόνια για την αναγνώριση του πτυχίου τους καταγγέλοντας το αρμόδιο ΣΑΕΠ του υπουργείου Παιδείας για τη στάση του. 

Με το νέο σύστημα ο φάκελος των κατόχων αυτής της κατηγορίας πτυχίων θα κατατίθεται στο πρωτόκολλο του υπουργείου Παιδείας όπως συμβαίνει και σήμερα, αλλά ο έλεγχος και η χορήγηση της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και της ισοδυναμίας των πτυχίων θα γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. Επειδή υπάρχουν εκκρεμότητες με τους φακέλους που ήδη βρίσκονται στο ΣΑΕΠ, η ρύθμιση που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις. Λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου χιλιάδες νέοι απόφοιτοι κολεγίων έχουν παγιδευτεί για χρόνια στη γραφειοκρατία που τους στερεί τη δυνατότητα να εργαστούν καθώς δεν προχωρεί η αναγνώριση των πτυχίων τους. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων Βασίλης Δασδαλάκης, "χιλιάδες πτυχιούχοι περιμένουν χρόνια από το ΣΑΕΠ να εξετάσει την αίτησή τους. Μετά τις καταγγελίες το ζήτημα έφτασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να λυθεί το θέμα". 

Η Κομισιόν έστειλε προειδοποιητική επιστολή στον κ. Γαβρόγλου ζητώντας εξηγήσεις για τη μακρόχρονη διαδικασία της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και της ισοδυναμίες των πτυχίων αποφοίτων των κολεγίων και των ξένων πανεπιστημίων. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Παιδείας να αλλάξει τις πρακτικές του σε σχέση με την αναγνώριση των πτυχίων: "Σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία οι αιτήσεις για αναγνώριση πρέπει να αντιμετωπίζονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και συγκεκριμένα εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών (οδηγία 2005/36/ΕΚ). 

Η Κομισιόν έδωσε προθεσμία δύο μηνών στον υπουργό να απαντήσει για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ώστε να επιταχυνθει η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και της ισοδυναμίας των πτυχίων. Διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας αιτιολογημένη γνώμη. 

Εξηγήσης από τον κ. Γαβρόγλου για την καθυστέρηση στο θέμα έχουν ζητήσει 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. 

Ανάμεσα και σε άλλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν "Σοβαρή χρονοκαθυστέρηση παρατηρείται στην έκδοση των αποφάσεων του ΣΑΕΠ, έναν θεσμό που έχει δημιουργηθεί για να προστατεύει τους κατόχους των γνήσιων τίτλων - τυπικής και μη - μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης από ιδρύματα της αλλοδαπής και της ημεδαπής (τουλάχιστον τριετούς διάρκειας, πολλά εκ των οποίων έχουν πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς) και να τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα. Η συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης, όμως εδώ και αρτά χρόνια αποτελεί χρονοβόρα  δοκιμασία που πλήττει το κύρος του θεσμού όπως και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά και οικονομικά δικαιώμτα των ενδιαφερομένων". 

Το θέμα απασχόλησε και τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης που στην έκθεσή τους τονίζουν: "Από τα στοιχεία που χορήθησε στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αφορούν μέρος μόνο της ελεγχόμενης περιόδου 1-12013 - 30-10-2015, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το 2017, προκύπτει ότι: α) το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΣΑΕΠ είναι δυσλειτουργικό, και β) το αρμόδιο για την υποστήριξη του παραπάνω οργάνου τμήμα του υπουργείου είναι ανεπαρκώς και μη κατάλληλα στελεχωμένο". Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
ταλαίπωρος 16.01.19
Δυστυχώς μπήκαμε και στο 2019 και ακόμα το ΣΑΕΠ συνεχίζει αυτή την αδιάφορη και ανάλγητη πρακτική των αργών ρυθμών. Ακόμα δεν έχει τελειώσει ούτε το μισό 2016 δηλαδή μιλάμε για τραγικές καθυστερήσεις χωρίας κανένα λόγο. Τρία χρόνια απαιτεί η αναγνώριση, με όλα τα κοινωνικά και κοιωνικά προβλήματα που επιφέρει αυτό λόγω ανυπαρξίας βούλησης του Υπουργού. Σε επικοινωνία με τον Προιστάμενο του ΣΑΕΠ δήλωσε αδυναμία να κάνει κάνει για επίσπευση των διαδικασιών που ουσιαστικά είναι η επικύρωση γνησιότητας του τίτλου. Το Βρετανικό Συμβούλιο χρειάζεται ούτε 5 ημέρες για αυτή τη δουλειά ενώ το Υποργείο Παιδείας (ο θεός να το κάνει) πάνω από τρία χρόνια. Με αυτούς τους ρυθμούς θα έρθει η ανάπτυξη; Απογοήτευση μόνο!
Απάντηση
Πέτρος 02.01.19
Αυτό που γίνεταια είναι μάλλον άλλη μια ντρίπλα του Υπουργού για να καθυστερήσει τις διαδικασίες και άλλο με άλλους τρόπους. Δυο θέματα που ανακύπτουν α) υπάρχουν ήδη 6000 αιτήσεις και καθημερινά αυξάνονται, αυτές πως θα τις χειριστούν; β) ο νέος φορέας μέχρι να ψηφιστεί να λειτουργήσει να στελεχωθεί και να αρχίσει να εξετάζει αιτήσεις θα χρειαστεί πάνω από ένα χρόνο, σύμφωνα με τις ταχύτες του Δημοσίου, αφού για αντικατάσταση ΕΝΟΣ μέλους πάγωνε το σύστημα για τρεις μήνες μέχρι το νέο ΦΕΚ, φανταστείτε τώρα που το πάμε από την αρχή, οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 10000!! Εγώ πιστεύω ότι το κάνουν απλά για να αποφύγουν το πρόστιμο της ΕΕ και να πάνε ήσυχα στις εκλογές, και πρέπει να συνεχίσουμε τις πιέσεις ώστε να μην φύγουν και άλλοι νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα, όπως είναι και ο στόχος της κυβέρνησης.Ευχαριστούμε το vimaonline για την ανάδειξη του θέματος και με τις ευχές για ότι καλύτερο την νέα χρονιά.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.