ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σχολές με, και άνευ εισαγωγικών εξετάσεων εξήγγειλε ο Γαβρόγλου

0 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 10:54

Για τον τρόπο εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών μίλησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή. Αναφερόμενος στο νέο σύστημα που θα ισχύει για την ένταξη στα πανεπιστήμια είπε ότι θα υπάρχουν σχολές που ανάλογα με τη ζήτηση θα «κοκκινίζουν» ή θα «πρασινίζουν» στο μηχανογραφικό.

Στις σχολές με «κόκκινο» η εισαγωγή θα γίνεται με το κλασικό σύστημα των Πανελλαδικών, καθώς στα συγκεκριμένα τμήματα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους. Στις υπόλοιπες σχολές ανάβει πράσινο φως για την ένταξη των υποψηφίων ανάλογα με τον βαθμό του εθνικού απολυτηρίου.

Οταν το κόκκινο θα γίνεται πράσινο

Προσοχή χρειάζεται, καθώς οι σχολές της κάθε «κατηγορίας» μπορούν να αλλάζουν. Ειδικότερα, μία σχολή που την πρώτη χρονιά έχει πράσινο χρώμα και η εισαγωγή γίνεται χωρίς Πανελλαδικές μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος. Αυτό θα κρίνεται βέβαια από τη ζήτηση των υποψηφίων.

Προσλήψεις εκπαιδευτικών 

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την εκπαίδευση προβλέπει ότι το 2019 θα προσληφθούν 4.500 εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή, 5.250 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν το 2020 και άλλοι τόσοι το 2021, ούτως ώστε να καλυφθούν συνολικά οι ανάγκες των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Το σύστημα διορισμού θα βασίζεται στους εξής άξονες:

1) Η διαδικασία θα γίνει με το σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων.

2) Θα ισχύσει ένα ενιαίο σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης, τόσο για τους μόνιμους διορισμούς όσο και για τις προσλήψεις αναπληρωτών, όπου χρειάζεται.

3) Το σύστημα μοριοδότησης θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες κριτηρίων:

Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ως «ταβάνι» για την προϋπηρεσία ορίζονται οι 120 μήνες. Το σκεπτικό για την απόφαση αυτή είναι ότι δεν πρέπει να αδικηθούν οι έχοντες αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα σε σχέση με τους έχοντες μακρά προϋπηρεσία. Το Υπ. Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι θα υπάρχει ενιαίος πίνακας από τον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις τόσο στην Ειδική Αγωγή όσο και γενικότερα.
Τα ακαδημαϊκά προσόντα.
Τα κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην Ειδική Αγωγή το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38.000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.

Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξής τους. Βέβαια ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται (για παράδειγμα, ένας υποψήφιος μπορεί στην πορεία να αποκτήσει μεταπτυχιακό και να πάρει επιπλέον μόρια).

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.