ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, 04:03

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Η Βουλιαγμένη, τα φιλέτα της εκκλησίας και η... υποψηφιότητα του Πέτρου Δούκα

0 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 19:59

Πολλά ακούγονται τελευταία για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Πέτρου Δούκα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου του 2019 για το Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.

Τελευταία είδαμε σε δημοσίευμα πως φέρεται να του έγινε πρόταση από "δυσαρεστημένους" κατοίκους ζητώντας του να τεθεί επικεφαλής παράταξης και κείνον να απαντά πως θα το σκεφθεί. Από που κι ως που θα αναρωτηθεί ο υποψιασμένος δημότης πρόταση στον Πέτρο Δούκα; Μέχρι σήμερα δεν είχε καμία ανάμειξη με τα αυτοδιοικητικά και δεν είναι κάτοικος της πόλης. Στη Γλυφάδα μένει ο άνθρωπος. 

Ένα σημερινό δημοσίευμα στο "pontiki.gr" του κυρίου Δελατόλα δίνει μία άλλη διάσταση στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα Δούκα, στην οποία εμπλέκονται, η συμφωνία Ιερώνυμου - Τσίπρα για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τα "φιλέτα" της Βουλιαγμένης, το Βατοπέδι, ρώσοι ολιγάρχες, αραβικά funds και ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, που ως γνωστόν δεν θέλει ν' ακούσει τίποτα περί αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σημαντικό ρόλο στην όλη υπόθεση φέρεται να παίζει ο χαμηλός συντελεστής δόμησης που έβαλε στα δομίσημα οικόπεδα, ως απαγορευτική δικλείδα για τους επίδοξους επενδυτές ο πρώην δήμαρχος Γρηγόρης Κασιδόκωστας και που στο δημοσίευμα φαίνεται να συνδέεται αυτός ο αστερίσκος με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Δούκα.

Γεγονός πάντως είναι ότι κατά καιρούς έχει επιχειρηθεί να υπάρξει κάποια εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης με στόχο τη Φασκομηλιά αλλά και άλλα σημεία όπου υπάρχει ιδιοκτησία της εκκλησίας. Το θέμα είχε ξαναβγεί στην επικαιρότητα το 2014 με την ενεργοποίηση της "Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε." χωρίς να υπάρξει συνέχεια. Αν και αυτή τη φορά η προσπάθεια θα πέσει στο κενό είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος. 

Δύο επισημάνσεις για το τέλος

Πρώτον, αυτή τη στιγμή στα δημοτικά πράγματα του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης κυρίαρχος είναι ο νυν δήμαρχος. Πολλοί θεωρούν πως συμμετοχή του Πέτρου Δούκα στις εκλογές, ενδεχομένως να άλλαζε τη δυναμική εκλογής από την πρώτη Κυριακή του Γρ. Κωνσταντέλλου.  

Δεύτερον στο δημοσίευμα υπάρχει αναφορά σύνδεσης του ονόματος του Πέτρου Δούκα με το "σκάνδαλο" του Βατοπεδίου, το οποίο τελικώς για τη δικαιοσύνη δεν ήταν σκάνδαλο αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι αθωώθηκαν. Προς τι λοιπόν η "αριστοτεχνική" σύνδεση του ονόματος του Δούκα με το γνωστό Βατοπέδι που στο θυμικό του κόσμου παραμένει ως σκάνδαλο παρά τις αθωωτικές αποφάσεις; Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται η πρώτη επισήμανση με τη δεύτερη; 
 
Το δημοσίευμα 

Βουλιαγμένη - Το νέο Βατοπέδι;

Εντός των ορίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βρίσκεται το μεγάλο «φιλέτο» της εκκλησιαστικής περιουσίας και συγκεκριμένα 1.800 στρέμματα από τη Λίμνη Βουλιαγμένης μέχρι τη Βάρκιζα, μαζί με τα Λιμανάκια.

Μέσα σε αυτή την έκταση υπάρχουν 4 οικοδομικά τετράγωνα, που βρίσκονται εντός Σχεδίου Πόλεως από το 1955. Πρόκειται για 250 στρέμματα οικοδομήσιμα τα οποία όμως έχουν συντελεστή δόμησης 0,002 μετά από ενέργειες του πρώην Δημάρχου Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κασιδόκωστα που εισακούστηκαν από την τότε Κυβέρνηση καθώς και 302 στρέμματα δεσμευμένα εντός του οικιστικού ιστού της Βουλιαγμένης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα της περιοχής, ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών δήλωσε πως η εκκλησία προτίθεται να αξιοποιήσει τις εκτάσεις αυτές, ζητώντας από το Δήμο να αυξήσει τον συντελεστή δόμησης και αποκάλυψε πως υπάρχουν ήδη προτάσεις εξαγοράς από Ρώσους και Άραβες επενδυτές.

Ένα μήνα αργότερα επήλθε η συμφωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η οποία εκτός των άλλων προβλέπει την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και σηματοδοτεί προσπάθειες να γίνουν παρεμβάσεις στα πολεοδομικά δεδομένα της Βουλιαγμένης.

Τα πιθανά σχέδια της εκκλησίας και της κυβέρνησης συνάντησαν τη σφοδρή αντίδραση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ο οποίος ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή πως οποιαδήποτε μορφή αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας εντός των ορίων του Δήμου που θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της πόλης δεν μπορεί ούτε καν να συζητηθεί καταλήγοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του να δεχτεί οποιοδήποτε αίτημα ή προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση.

Η στάση της σημερινής Δημοτικής Αρχής ταυτίζεται απόλυτα με την πολιτική του πρώην Δημάρχου Γρηγόρη Κασιδόκωστα ο οποίος είχε συνδέσει τη πολυετή θητεία του με την προστασία της πόλης από την άναρχη τσιμεντοποίηση των οικοπέδων της εκκλησίας.

Η προοπτική αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας στη Βουλιαγμένη αλλά και η αντίσταση του σημερινού Δημάρχου, προφανώς «θορύβησε» κάποιους κύκλους που ενδιαφέρονται ή έχουν συμφέροντα στην περιοχή και τις τελευταίες μέρες ακούγεται έντονα στην πόλη ότι προτίθεται να είναι υποψήφιος Δήμαρχος της πόλης ο πρ. Υφυπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων ΝΔ κ. Πέτρος Δούκας.

Ο Π. Δούκας δεν είναι κάτοικος της πόλης, δεν έχει δείξει στον παρελθόν κανένα ενδιαφέρον για τα τοπικά δρώμενα. Ο Πέτρος Δούκας είχε εμπλοκή στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου είναι παλιός γνώριμος της Εκκλησίας της Ελλάδας και προφανώς είχε δώσει απτά δείγματα γραφής όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Εκκλησίας και όχι του Δημοσίου στα θέματα της ακίνητης περιουσίας που διαχειρίστηκε.

Αναρωτιέται κανείς λοιπόν οι προσπάθειες κάποιων να θέσει υποψηφιότητα ο κ. Δούκας στο Δήμο -που φιλοξενεί το μεγαλύτερο κομμάτι της εκκλησιαστικής περιουσίας -αποτελεί απλή σύμπτωση ή αν δικαιώνει την πρόβλεψη που είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο πως η Βουλιαγμένη θα είναι το νέο Βατοπέδι;

O ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι εκπροσωπεί fund αράβων επενδυτών.

Πάντως, πηγές της ΝΔ έλεγαν στο «Π» ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν βλέπει με καλό μάτι μια εμπλοκή του Πέτρου Δούκα στα αυτοδιοικητικά της Βουλιαγμένης γιατί δεν επιθυμεί να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για θέματα που τα έχει πληρώσει πολιτικά η ΝΔ.  

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.