ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Εγκρίθηκαν o Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 του δήμου Παλαιού Φαλήρου

Του Νικόλα Κονταρίνη - ΦΩΤΟ "V" 0 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 11:30

Με 24 ψήφους υπέρ και 9 κατά, εγκρίθηκαν  ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου για το έτος 2019, με βασικούς εισηγητές τους αρμόδιους αντιδημάρχους, Αλέξανδρο Πανταζή, που ασκεί και καθήκοντα δημάρχου αυτή την περίοδο (αναπληρώνοντας τον Διονύση Χατζηδάκη) και Γεώργιο Ασημακόπουλο, Τεχνικών Υπηρεσιών. 
 
Μετά τις τοποθετήσεις των κ.κ. Πανταζή και Ασημακόπουλου, επί των θεμάτων αυτών μίλησαν οι: Κωνσταντίνος Μερκουράκης, Γιώργος Βασιλείου, Σωτήρης Μεταξάς, Αθηνά Λαζαρίδου, Γιάννης Τριάντος, Γιάννης Μπίτσικας, Θεόδωρος Κανέλλος, Γιάννης Φρέρης, Μαίρη Αρώνη, Αλέξανδρος Κορόμηλος, Αναστασία Αρσενίδου και Γιάννης Φωστηρόπουλος.


O πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Χρυσοβερίδης και ο Γραμματέας Νίκυ Γιάκοβλεφ. 

Σε γενικές γραμμές, ο Κων. Μερκουράκης χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα ως το πλέον λιτό από κάθε άλλη φορά, τουλάχιστον στα τελευταία αυτά χρόνια που βρίσκεται στα δημοτικά έδρανα. "Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα μικρό ή, μεγάλο έργο σε αυτό", είπε, ενώ αναφέρθηκε στα Πολιτιστικά, όπου δεν έχει υπάρξει κατά την άποψή του κάποια σοβαρή εξέλιξη και στο κτίριο του Π.Κ. "ΦΛΟΙΣΒΟΣ", που η εικόνα του δεν είναι αισθητικά καλή και ότι πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Στην τοποθέτησή του, πάντως, έδειξε να σέβεται και να αναγνωρίζει την δικαιολογημένη απουσία του Δημάρχου, κου Χατζηδάκη, φροντίζοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους, αφού όπως είπε, η απουσία του αυτή αποδυναμώνει κατά κάποιο τρόπο την στάση τους, γενικότερα, ως παράταξη, στο Δημοτικό Συμβούλιο, υποχρεώνοντάς τους να είναι προσεκτικοί. "Δεν θέλουμε αυτή την ώρα, που δικαιολογημένα απουσιάζει ο κος Δήμαρχος , να εκμεταλλευτούμε το γεγονός αυτό, με την έννοια, "Λείπει ο γάτος και χορεύουν τα ποντίκια", ανέφερε χαρακτηριστικά σε μία αποστροφή του λόγου του. Πέραν αυτών, σημείωσε την ανάγκη πρόσληψης ψυχολόγου στην Στέγη θηλέων "Αγιος Αλέξανδρος", καθώς και στους μισθούς του προσωπικού που έχουν μείνει πίσω, ενώ μίλησε και για το υπόγειο γκαράζ, εκφράζοντας τους φόβους του ότι ούτε αυτό πρόκειται να γίνει. 


Από αριστερά. Οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Φωστηρόπουλς, Θεόδωρος Κανέλλος, ο αναπληρωτής δημάρχου, Αλέξανδρος Πανταζής και Γιώργος Ασημακόπουλος. 

Ο Γιώργος Βασιλείου, αναφέρθηκε στα Οικονομικά, για δε το Τεχνικό Πρόγραμμα, είπε πως, δεν είναι απλά λίγο, αλλά πολύ λίγο και ότι, το Τ.Π. είναι μόνο ασφαλτοστρώσεις & πεζοδρόμια. Για το γκαράζ, ένα έργο που είναι στα σχέδια του Δημάρχου, Διον. Χατζηδάκη να γίνει, είπε ότι είναι το μεγαλύτερο ίσως από τα έργα και πως ελπίζει να το ξεμπλοκάρουν ο δήμαρχος με την Τεχνική Υπηρεσία.

Αναφορικά με το κτίριο του Φλοίσβου, συμφώνησε με τον κ. Μερκουράκη πως είναι απαραίτητη μία καλή αναπαλαίωση και ότι για να γίνει αυτή δεν απαιτούνται πολλά χρήματα. Κατά τα λοιπά, δεν αναφέρθηκε περαιτέρω σε άλλα έργα του Τ.Π. αφού τα χαρακτήρισε "μικρά".

Τέλος, προέτρεψε την Διοίκηση να φροντίσει να βρεθούν, οπωσδήποτε, νέοι πόροι, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του δήμου, γιατί φοβάται πως στο μέλλον θα βρουν δυσκολίες μπροστά τους.

Ο Σωτήρης Μεταξάς, στάθηκε αρνητικά  στην οικονομική πολιτική του δήμου, επισημαίνοντας ότι, ο προς ψήφιση Προϋπολογισμός για το 2019, είναι ανεφάρμοστος και, γενικά, ο κος Δήμαρχος έχει τοποθετήσει τον πήχη πολύ χαμηλά. Κατόπιν τούτων, θα καταψηφίσουν τόσο τον Π. όσο και το Τ.Π.

Η εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. Αθηνά Λαζαρίδου, χαρακτήρισε αντιλαϊκό τον χαρακτήρα του "Κλεισθένη" και του "Καλλικράτη" πριν, λέγοντας ότι, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, όπως και όλοι οι Ο.Τ.Α., οφείλει να διεκδικεί τα χρήματα που πρέπει να παίρνει από την κεντρική διοίκηση του κράτους, ώστε να μην επιβαρύνονται οι δημότες. Ως προς την πρόθεση του συνδυασμού τους, σχετικά με την στάση τους στην ψηφοφορία, είπε πως δεν συμφωνούν και θα είναι αρνητικοί στις εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής.


Γιάννης Τριάντος, Κώστας Μερκουράκης, Γιάννης Μπίτσικας και Αργυρώ Σύριγγα. 

Παρά την αρνητική στάση τους, όμως, στην έγκριση του Π. και του Τ.Π., η κυρία Λαζαρίδου, σε αντίθεση με ορισμένους  συναδέλφους της από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ολοκληρώνοντας την ομιλία της, συνεχάρη τον Πρόεδρο των Παιδικών Σταθμών, Στέλιο Μαυρακάκη, για το σοβαρό και επιτυχημένο έργο που γίνεται στο Νομικό αυτό Πρόσωπο.

Γιάννης Τριάντος: "Δεν θα ψηφίσουμε τίποτε". Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τριάντος, όταν πήρε το λόγο. Όπως είπε, ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι αντίγραφο του περσινού, χωρίς να λύνει τα προβλήματα του Δήμου, ο οποίος έριξε το βάρος του όλα αυτά τα χρόνια στο παραλιακό μέτωπο, ενώ στην πόλη δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, δρόμοι, ούτε & πάρκινκ. Ζήτησε δε, να γίνει πεζοδρόμιση κάποιων δρόμων για να κυκλοφορούν με ασφάλεια οι πολίτες και πως, το ΤΠ και ο Π δεν μπορούν να καλύψουν τέτοιες ανάγκες. Επίσης, στάθηκε σε κάποιες ατέλειες & φθορές στο γήπεδο ποδοσφαίρου και στον στίβο που πρέπει να επισκευαστούν άμεσα, για να μην υπάρξουν ατυχήματα. Για το κτίριο του Φλοίσβου, πρότεινε να γίνουν οι όποιες παρεμβάσεις, με την προϋπόθεση πως, αυτές δεν θα αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του, γιατί αποτελεί το "σήμα κατατεθέν" της πόλης.Γιάννης Φρέρης: "Λυπάμαι, δεν θα τα ψηφίσω". Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, εξήρε όλα τα στελέχη του δήμου για την εργασία που έχουν κάνει, λέγοντας πως τιμά την άρτια επιστημονική τους εργασία. "Σ' αυτό συμφωνώ. Όμως, θα συμφωνήσω με τους προλαλίσαντες εμού συναδέλφους της αντιπολίτευσης, ως προς τον χειρισμό του σχεδιασμού από την Διοίκηση. Κατά τη γνώμη μου, χρειαζόμαστε έναν καλύτερο σχεδιασμό, τον οποίο δεν βλέπω να υπάρχει ούτε στον Π. ούτε στο Τ.Π. "Λυπάμαι, αλλά δεν θα τα ψηφίσω", είπε κλείνοντας.

Θεόδωρος Κανέλλος, Αντιδήμαρχος: "Ρεαλισμός και όχι φανταστικά πράγματα". Μετά από όλα αυτά που ακούστηκαν, ο  Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Θεόδωρος Κανέλλος, υπερασπιζόμενος τα προς ψήφιση αυτά θέματα, κατηγόρησε όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης για τον μη ρεαλιστικό τρόπο που τα προσεγγίζουν, ενώ έκανε γνωστό πως, η σύνταξη του, προς έγκριση, Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος για το 2019, έγινε με τις οδηγίες του δημάρχου, Διονύση Χατζηδάκη, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς, επιστημονικούς φορείς του Δήμου.

Αναφορικά με την απουσία του κου Χατζηδάκη, λόγω έκτακτης ανάγκης, είπε ότι, "ο Δήμαρχος είναι εδώ και θα είναι γρήγορα κοντά μας".

Ως προς τα όσα ελέχθησαν από την μειοψηφία, υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός, λέγοντας: "Εσείς όλοι, με αυτά που είπατε, θέλετε έναν φανταστικό Προϋπολογισμό και όχι έναν ρεαλιστικό. Λυπάμαι πολύ, γιατί θα είστε και πάλι στην πλευρά της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές. Και πάλι εμείς θα είμαστε στην Διοίκηση του Δήμου, άτομα που έχουν αποδείξει ότι είναι άξια και ικανά για να συνεχίσουν το μεγάλο έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα ο επιτυχημένος Δήμαρχός μας, ο Διονύσης Χατζηδάκης", είπε χαρακτηριστικά,ολοκληρώνοντας την δική του τοποθέτηση, αφού, λίγο νωρίτερα, είχε συγχαρεί όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου τους και τους Αντιδημάρχους, Αλέξ. Πανταζή & Γιώργο Ασημακόπουλο.

Όμως, εκτός του κου Κανέλλου, από την πλευρά της πλειοψηφίας μίλησε ο Αλέξανδρος Κορόμηλος, ο οποίος αποσαφήνισε κάποια πράγματα σχετικά με την σύσταση τόσο του Προϋπολογισμού όσο και του Τεχνικού Προγράμματος, όπως και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού & Πρόνοιας, Γιάννης Φωστηρόπουλος, που υπεραμύνθηκε των θέσεων της Διοίκησης, εστιάζοντας περισσότερο στο ζήτημα της Πρόνοιας και στις πρωτοβουλίες της Υπηρεσίας, αναφέροντας τις πολυσχιδείς δράσεις της Δημοτικής Αρχής, απαντώντας έτσι στα όσα είχε πει αρκετά πριν ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Γιάννης Μπίτσικας.
Για την ακρίβεια, ο κ. Φωστηρόπουλος σημείωσε κάποιες από τις "Δράσεις" αυτές, όπως του Συλλόγου "ΑΛΜΑ", των SPECIAL OLYMPICS, του Συλλόγου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών κ. α., λέγοντας πως είναι άδικο να ακούγεται ότι ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται για τα ΑμΕΑ. Σχετικά με το Ίδρυμα "Στέγη θηλέων Άγιος Αλέξανδρος" που λειτουργεί στα γεωγραφικά - διοικητικά όρια του δήμου Π. Φαλήρου, είπε πως, ότι αφορά στα οικονομικά του & τους μισθούς του προσωπικού ή, άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται εκεί, αυτά δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου, αλλά της Περιφέρειας και ως εκ τούτου, τα όποια παράπονα ή, απαιτήσεις του Ιδρύματος πρέπει να απευθύνονται στην Περιφέρεια Αττικής.

Γιάννης Γουλιέλμος: "Για τη Στέγη Θηλέων, η Δικαιοσύνη μας έχει πιστοποιήσει, το Κράτος όχι!"

Εξόχως σημαντικά, αλλά και αρκούντως αποκαλυπτικά τα όσα ανέφερε, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην δήλωση που μας έκανε, ο επί σειρά ετών, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιάννης Γουλιέλμος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος & Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαιού Φαλήρου.

Είπε λοιπόν, ο κος Γουλιέλμος τα εξής: "
Από το 2010 που μπήκαμε στα μνημόνια, οι επιχορηγήσεις των Ν.Π.Δ.Δ., όπως είναι και η Στέγη Θηλέων " Άγιος Αλέξανδρος", έπρεπε να επιχορηγείται από την Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν πιστοποίησης του εν λόγω ιδρύματος. 

Όταν λοιπόν, πήγαμε να πιστοποιηθούμε, οι αρμόδιοι εκεί, δημόσιοι υπάλληλοι, μας ζήταγαν να έχουμε ψυχολόγο, και κάποιες άλλες, διάφορες ειδικότητες. Εμείς, λόγω οικονομικής στενότητας, δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε, αλλά, επικουρικά, μας έδωσε ψυχολόγο η Νέα Σμύρνη, ενώ γιατρό εθελοντή, είχαμε από το Δήμο Παλαιού  Φαλήρου. Όμως, μας είπαν πως δεν θέλανε εθελοντές, αλλά μόνιμο προσωπικό, με προφανή σκοπό να μην πιστοποιούνται τα Ιδρύματα και να μη δίνουν τις επιχορηγήσεις. 

Όταν καταφέραμε και τα βρήκαμε όλα αυτά, τότε μας είπαν ότι είναι λίγος ο αριθμός των παιδιών που έχουμε και ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία του Ιδρύματος. 

Στο σημείο αυτό, πρέπει να πούμε πως, στην "Στέγη" φιλοξενούνται παιδιά τα οποία είναι κακοποιημένα και στέλνονται  σε μας, με εντολή Εισαγγελέως, ο οποίος έχει τη "Στέγη" στη λίστα με τα Ιδρύματα, ξέροντας που τα στέλνει κάθε φορά. 

Εδώ έχουμε το οξύμωρο και ακατανόητο εν πολλοίς,  να μας έχουν πιστοποιήσει - αναγνωρίσει και να συνεργάζονται μαζί μας οι Δικαστικές & Εισαγγελικές Αρχές, οι φορείς της Δικαιοσύνης δηλαδή, ενώ το Κράτος όχι!!

 Μετά από όλη αυτή την κατάσταση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης, βάζοντας χρήματα πολλές φορές από την τσέπη του, πληρώνει το ΙΚΑ και μένει σε καθυστέρηση μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού, μέρος του οποίου λειτουργεί με 24ωρες βάρδιες. 

Επίσης, σε όλη αυτή την προσπάθεια, έχουμε τις ευγενείς χορηγίες ιδιωτών και συλλόγων και έτσι η "Στέγη" των άτυχων αυτών κοριτσιών, κατορθώνει να επιβιώνει μέχρι σήμερα και να προσφέρει οικογενειακή θαλπωρή, τροφή, ένδυση, υπόδηση, ψυχαγωγία, μόρφωση, η οποία φθάνει ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο επιστημονικών σπουδών, καθώς και σε πλήρη οικογενειακή αποκατάσταση, αφού στη συνέχεια αποκτούν και δική τους οικογένεια.

Έχοντας αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα λοιπόν, ζητήσαμε από το Δήμο Παλαιού Φαλήρου να μας δώσει επιχορήγηση, γιατί εδώ και δύο χρόνια όλα τα Ιδρύματα και τα σχολεία μεταφέρθηκαν στις αρμοδιότητες των δήμων, ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον η μισθοδοσία. 

Γιατί, με αυτό τον τρόπο, ανταποκρινόμενος ο δήμος μας, δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι, δεν είναι πρώτος μόνο στην ανάπλαση και τον εξωραϊσμό του παραλιακού μετώπου που, πράγματι, έχει γίνει πρότυπο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στα Ιδρύματα αυτής της μορφής, που βρίσκονται εντός των δικών του γεωγραφικών & διοικητικών ορίων". Ολοκληρώνοντας, να σημειώσουμε πως, σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρόντα ήταν όλα τα αρμόδια, Διευθυντικά, στελέχη των Οικονομικών & Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου [ΦΩΤΟ]. Συγκεκριμένα & από αριστερά οι: Γιώργος Βασης, Δήμητρα Μαγγίνα, Αννίτα Δεκουλάκου, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Νίκος Παπαδάκης & Μαρία Μπούρκουλα.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.