ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για συντάξεις και σκοπιανό

0 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 15:18
Κυριάκος: Ανταλλάξατε συντάξεις με Σκοπιανό - Τσίπρας: Ντροπή

Ανοιχτή σύγκρουση με βάση την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων που είχε ψηφίσει δύο φορές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σκοπιανό αλλά και γενικότερα σε θέματα οικονομίας και καθημερινότητας σήμερα στη Βουλή, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Τα κυριότερα αποσπάσματα

Τσίπρας 

-Όταν εμείς είπαμε στις 21/8 ότι τελειώνουν μετά από 8 χρόνια τα μνημόνια, δεν το είπαμε στον αέρα. Είχαμε ήδη ιεραρχήσει τις παρεμβάσεις μας έτσι ώστε να μπουν οι βάσεις της νέας εποχής.


-Κάποιοι τις τελευταίες ημέρες επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε μας βήμα εντάσσεται σε έναν σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Και μιλούν για παροχολογία και δωράκια ενόψει Χριστουγέννων. Αναφέρομαι στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα παρ'αυτής ΜΜΕ.

-Θέλω να σταθώ στο εξαιρετικά προσλητικό χαρακτηρισμό περί παροχολογίας. Προσβλητικό απέναντι στους πολίτες της χώρας. Αυτά δεν είναι δώρα, αλλά αναγκαιες ανάσες και δίκαιες παρεμβάσεις. Εμείς παροχές δεν κάνουμε, αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που δημιούργησαν τα μνημόνια. Καλό θα ήταν όσοι αναμασάτε την καραμέλα περι παροχολογίας να δείξετε λίγο σεβασμό στους ανθρώπους.

-Προχωράμε σήμερα στην πρόσληψη 3.200 εργαζομένων για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Πρόκειται για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις θα γίνουν άμεσα.

-H δεύτερη παρέμβαση αφορά τη νέα γενιά. Μιλώ για το επαίσχυντο καθεστώς του υποκατώτου μισθού. Κύριε Μητσοτάκη υποπέσατε σε ένα πολύ σοβαρό ατόπημα. Θα σας το συγχωρούσα αν δεν ήταν τόσο εξοργιστικό για μια γενιά που η παράταξή σας ανάγκασε να ζει με χαρτζιλίκια. Είπατε μέσω tweet ότι οι νέοι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη και για αυτό επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Κύριε Μητσοτάκη κανένας νέος δεν επιλέγει να εργάζεται ανασφάλιστος, αναγκάζεται να το κάνει γιατί ποτέ μέχρι τώρα δεν πήγαινε κάποιος ελεγκτής να ελέγξει. Θα σας έλεγα να μην βαφτίζεται τον κυνισμό σας επιλογή των νέων ανθρώπων. Τα πεπραγμένα σας είναι γνωστά.

-Ξέρω ότι είναι πολύ αυτοί που θα τρίβουν τα μάτια τους για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων. Κάποιοι εντός και εκτός της αίθουσας, οι οποίοι όπως ο τζογαδόρος ποντάρει τα πάντα στην τελευταία ρουλέτα, έτσι και αυτοί τα πόνταραν όλα στο μαύρο. Όμως βγήκε κόκκινο και έχασαν. Βιαστήκατε και τα επενδύσατε όλα εκεί. Όπως είχατε επενδύσει και στο 4ο μνημόνιο, τον κοφτη, κλπ. Όταν καταλάβατε ότι η διαπραγμάτευση θα φέρει το επιθυμό αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους, τότε κάνατε λάθος να επιμείνετε πεισματικά σε αυτή τη λογική. Χάσατε έτσι την πολιτική σας αξιοπρέπεια.

-Σήμερα ήρθε η μέρα που ξορκίζατε. Αφού φτάσατε στο σημείο να εύχεστε να μειωθούν οι συντάξεις για να κεφαλαιοποιήσετε μετά την δυσφορία των συνταξιούχων. Ήρθε η ώρα να ψηφίσετε και εσείς με τα δύο χέρια την κατάργηση του μέτρου.

-Να αναρωτηθεί ο κάθε πολίτης που μας ακούει. Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τα κόμματα που στο 1ο και 2ο μνημόνιο ισοπέδωσαν τις συντάξεις; Αυτοί δεν είναι που παρακαλάγανε να εφαρμοστεί το μέτρο; Αυτοί είναι. Αν λοιπόν στη θέση τη δική μας, βρισκόταν μια κυβέρνηση όπως οι προηγούμενες, υπήρχε έστω και η παραμικρή πιθανότητα να πετυχαίνανε την μη εφαρμογή του μέτρου; Η παραμικρή πιθανότητα δεν υπήρχε.

-Κύριε Μητσοτάκη συμφωνείτε ιδεολογικά και πολιτικά με αυτό το μέτρο. Εσείς διατρανώνετε την ανάγκη στο ασφαλιστικό να εφαρμοστεί ο τρίτος πυλώνας.

-Σήμερα αναδεικνύεται για άλλη μια φορά τόσο η προσπάθεια της ΝΔ να επενδύσει στην καταστροφή και το ψέμα όσο και οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ημών και της ΝΔ. Από τη μια μεριά η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων που μας επέβαλε το ΔΝΤ αλλά και οι αυξησεις σε 600.000 συνταξιούχους. Από την άλλη μεριά, οι θέσεις της ΝΔ, η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ που θέτει σε διακινδύνευση τις επικουρικές συντάξεις. Από τη μια μεριά, η πρόθεσή μας για την αύξηση του κατώτατου μισθού και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της κανονικότητας της εργασίας και από την άλλη η πλήρης απορρύθμιση της εργασίας και η επιστροφή στο μνημονιακό σκοτάδι. Από τη δική μας μεριά, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, από την άλλη οι απολύσεις, η εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή του κανόνα 1 προς 1 ξανά στο 1 προς 5. Φαίνεται κ. Μητσοτάκη θέλετε να ξαναφέρετε τα μνημόνια επειδή θέλετε να τα εφαρμόσετε οικειοθελώς.

-"Καλό κουράγιο" στους βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν νέα σε όλα σήμερα. Θέλω να κλείσω την παρέμβαση κάνοντας αναφορά σε μια προφητική τοποθέτηση. Στις 26/1/2016 ο κ. Μητσοτάκης έλεγε, απευθυνόμενος σε μένα, "τι θα συμβεί με τις συντάξεις; Μεταθέτετε το πρόβλημα στο μέλλον, το 2019, ίσως επειδή ξέρετε ότι δεν θα είστε τότε κυβέρνηση". Η πρώτη σας παρέμβαση ως αρχηγός της ΝΔ. Ωραία πρεμιέρα, σαν την Πορτογαλία το 2004... Το 2019 ξημερώνει σε λίγες ημέρες, κυβέρνηση θα είναι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την επόμενη τετραετία.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη:

-Ο λαός δεν θα ξεχάσει όλα όσα κάνατε όσο κυβερνάται. Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να συνεχίσει να παραπλανά την κοινωνία. Σήμερα κ. Τσίπρα θα υποστείτε το μαρτύριο της αλήθειας. Μια αλήθεια που η κοινωνία την έχει βιώσει στο πετσί της και πλησιάζει η ώρα που θα σας στείλει τον λογαριασμό.

-Όλη η πολιτική σας είναι μια μεγάλη απάτη. Δεν μας είπατε τίποτα τελευταία για το Σκοπιανό. Δεν ισχύει το ίδιο για τον κ. Καμμένο. Εχετε να μας πείτε κάτι για τα όσα είπε ο κ. Ζάεφ, ο οποίος πανηγυρίζει και διαφημίζει τη συμφωνία. Εσείς έχετε καταπιεί το αμίλητο νερό. Γιατί απλά ο κ. Ζάεφ κέρδισε αυτό που δεν του είχε δώσει καμία κυβέρνηση στο παρελθόν, μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα. Εκεί που 6 πρωθυπουργοί έλεγαν όχι, εσείς είπατε ναι. Και όταν ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος και οι υπουργοί σας αναρωτιούνται αν συμφωνούμε με το σύνθημα "η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία", όχι δεν συμφωνούμε. Μόνοι σας το κάνατε το παζάρι, δική σας η ευθύνη. Αν αύριο η χώρα βρεθεί να διαχειρίζεται πρόβλημα μακεδονικής μειονότητας δεν θα φταίνε όσοι ήταν αντίθετοι στη συμφωνία.

-Πάσχετε όμως από γενική αφωνία. Να πείτε μια κουβέντα για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ, στο οποίο κάθε μέρα προστίθεται και ένα όνομα. Όσο για την ερώτηση που κατέθεσε η ΝΔ την προγραμματίσατε για την 21 Δεκεμβρίου, κάνετε ότι μπορείτε. Το κουβάρι της υπόθεσης μόλις έχει αρχίσει να ξετυλίγεται.

-Πιστεύω ότι οι πολίτες παρακολουθούν με ειρωνεία το τελευταίο παραμύθι. Ότι κυβερνάται 100 ημερες. Σήμερα κλείνετε 1417 μέρες στην εξουσία, σκοτεινές ημέρες για την Ελλάδα. Κύριε Τσίπρα εσείς υπογράψατε τη μείωση των συντάξεων που τώρα καταργείτε.

-Με κυνισμό στήσατε έναν αντιπερισπασμό πάνω στην πληγή του Σκοπιανού. Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Αυτό ήταν το εισιτήριο με το οποίο ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Μόνο που έτσι, δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας αλλά ξένα συμφέροντα. Κανένας έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στη διαπραγμάτευση λένε στις Βρυξέλλες, τα δώσατε όλα στην εξουσία.

-Μύθος τα περί καθαρής εξόδου. Η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών. Στη σκιά των μνημονίων πάτε να στήσετε μια μνημονιακή παράγκα στο δημόσιο. Την ίδια ώρα που έχετε έρθει εδώ να μας πείτε ότι αποτρέψατε τη μείωση των συντάξεων, ξεχάσατε να μας πείτε ότι έχετε κάνει 17 παρεμβάσεις που έχουν μειώσει τα εισοδήματα των συνταξιούχων.

-Δεν ντρέπεστε να έρχεστε εδώ πέρα να κάνετε τον Άγιο-Βασίλη. Εχετε στοιχίσει στην ελληνική κοινωνία πάνω από 100 δισ. Καταδικάσατε τη χώρα σε μια παρατεταμένη ύφεση και χαμογελάτε γιατί είναι μόνο 100 δισ. ο λογαριασμός. Ιδού ο πρωθυπουργός υπερήφανος για τα όσα έχει κάνει.

-Ελάτε να πιούμε μαζί το πικρό ποτήρι των φόρων. 29 καινούργιοι φόροι ΣΥΡΙΖΑ τα 3,5 αυτά χρόνια. Η μαύρη λίστα των φόρων σας κ. Τσίπρα. Η πολιτική σας κυρίες και κύριοι δεν ήταν υπέρ κάποιων και κατά κάποιων άλλων, ήταν μια πολιτική εναντίον όλων. Εμείς θέλουμε λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις, εσεις φορολογείτε οποιον βρείτε για να τους κρατάτε μετά ομήρους επιδομάτων. Τα υπερπλεονάσματα είναι τα ελλείμματα στην τσέπη του κάθε Έλληνα. Κάνετε τον χουβαρντά με τα λεφτά των άλλων. Αλυσοδέσατε τη χώρα σε εποπτεία.

-Οι πολίτες έπαθαν και έμαθαν. Κάντε λίγο υπομονή και θα πάρετε την απάντησή σας. Η ΝΔ δεν αρνείται ουτε ένα ευρώ που πάει στην τσέπη των οικογενειών. Αντίθετα, έχω προειδοποιήσει για τα ασφυκτικά δίχτυα στα οποία έχετε μπλέξει τη χώρα. Και αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής αυτό θα σημαίνει διατήρηση φοροεπιδρομής και λιτότητα για πολλά ακόμη χρόνια. Και ο κίνδυνος να προσφύγουμε και πάλι σε βοήθεια δεν έχει περάσει. Και δεν θα περάσει αν η χώρα δεν αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία της.

-Εσείς κ. Τσίπρα είστε αυτός που δεν άφησε τη χώρα να τελειώνει με το 2ο μνημόνιο, φέρνοντας το 3ο και εφαρμόζοντας το άτυπο 4ο μνημόνιο. Προκηρύξτε κ. Τσίπρα εκλογές μια ώρα αρχύτερα. Ζητώ από τους Έλληνες να μείνουν ενωμένοι απέναντι στις πληγές που ανοίγει η κυβέρνηση στο Σκοπιανό. Οι βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία όποτε αυτή έρθει για κύρωση στη Βουλή.

-Η ΝΔ είναι εδώ για να πει στους Ελληνες ότι μπορούμε καλύτερα. Κύριε Τσίπρα τελειώσατε, μην σέρνετε άλλο τη χώρα.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.