ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Όμηροι" του Γαβρόγλου χιλιάδες πτυχιούχοι κολεγίων - Έως και τρία χρόνια η αναμονή αναγνώρισης

0 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 16:08

Στις 9 Μαρτίου 2018 το vimaonline.gr με τη δημοσίευση άρθρου σχετικού με την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων των ξένων πανεπιστημίων και τις σκανδαλώδεις καθυστερήσεις που σημειώνονται από την αρμόδια υπηρεσία (ΣΑΕΠ), έκανε γνωστό πως ουσιαστικά βρίσκονται "όμηροι" της εν λόγω υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας χιλιάδες πτυχιούχοι.

Από τότε, πέρασαν 10 μήνες κι απ' ότι φαίνεται τίποτα δεν άλλαξε. ΄Η μάλλον άλλαξε. Αυξήθηκε ο αριθμός όσων αναμένουν  την αναγνώριση των πτυχίων τους από το ΣΑΕΠ. Στην αναμονή βρίσκονται 5.500 αιτήσεις.  

Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιβάλλουν την εξέταση και αναγνώριση των πτυχίων, το ΣΑΕΠ λειτουργεί με ρυθμούς χελώνας χρησιμοποιώντας μάλιστα διαδικασίες οι οποίες είναι εκ των ουκ άνευ, καθιστώντας τόσους νέους ανθρώπους ομήρους αναγκάζοντας αρκετούς από αυτούς να καταφεύγουν στο εξωτερικό.

Οι πτυχιούχοι των κολεγίων που περιμένουν έως και τρία χρόνια για την αναγνώριση του πτυχίου τους, καταγγέλλουν το αρμόδιο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) του υπουργείου Παιδείας.

«Οι στοιβαγμένες αιτήσεις αγγίζουν τις 5.500. Να σημειωθεί εδώ ότι για κάθε αίτηση έχει καταβληθεί στο Υπουργείο παράβολο 100 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος έχει εισπράξει συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 550.000 ευρώ. Συνεπώς, η συμπεριφορά της πολιτείας προς το πρόσωπό μας και η ταλαιπωρία που βιώνουμε είναι εντελώς αδικαιολόγητη» λένε οι πτυχιούχοι, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ»!

«Για την πολυετή αναμονή μας (έως και 3 χρόνια) ευθύνεται η στάση του Υπουργείου Παιδείας καθώς και των υπολοίπων παραγόντων που εμπλέκονται στην δύσκαμπτη διαδικασία της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας και των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων, που έχουν σύμπραξη με ΑΕΙ κρατών-μελών της Ε.Ε. και των πτυχιούχων ΑΕΙ εξωτερικού (συμπεριλαμβανομένων και των εξ αποστάσεως πανεπιστημίων), που έχουν φοιτήσει στο εξωτερικό και μεταφέρουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα στην χώρα μας. Η αναμονή αυτή ταλαιπωρεί χιλιάδες αποφοίτους καθώς παρεμποδίζει την υγιή αξιοποίηση των προσόντων μας και δυσχεραίνει τον βιοπορισμό μας» τονίζουν.

Οι πτυχιούχοι έχουν συντάξει επιστολή διαμαρτυρίας-ψήφισμα προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς Παυσανία Παπαγεωργίου, που έχει σταλεί και στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. «Δυστυχώς όμως όλοι τους αδιαφορούν για την ταλαιπωρία μας» αναφέρουν.

Η επιστολή περιγράφει αναλυτικά την προβληματική κατάσταση του ΣΑΕΠ, όπως και την μη συμμόρφωση του Υπουργείου Παιδείας στις καταγγελίες του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Συνηγόρου του Πολίτη. Πρόσφατα παρενέβη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή προς το Υπουργείο, αλλά δυστυχώς συνεχίζεται η βραδύτητα της διαδικασίας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης ξεκίνησε συλλογή υπογραφών της επιστολής εδώ.

Έως τώρα περισσότεροι από 2.200 πτυχιούχοι (με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά) έχουν υπογράψει.

Η «Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ» αναφέρει ότι το ζήτημα θα κοινοποιηθεί «στα Ευρωπαϊκά ανώτερα τριτοβάθμια ιδρύματα ώστε να γίνει πλήρως γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, προκειμένου να διεκδικήσουμε τα θεσμοθετημένα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δικαιώματα που μας στερεί το Ελληνικό κράτος». 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.