ΑΛΙΜΟΣ

Ημέρα Πολιτισμού στον Άλιμο - Από τον Όμηρο στο Γύζη και στο Μόραλη

Του Νικόλα Κονταρίνη - ΦΩΤΟ "V" 3 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 12:29

Η  7η Δεκεμβρίου 2018, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "Ημέρα Πολιτισμού" στον Άλιμο, αφού ήταν γεμάτη από Τέχνη με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Ομήρου και τα εγκαίνια της έκθεσης "Από τον Άλιμο με θέα, η νεοελληνική ζωγραφική από τον Γύζη στον Μόραλη".

Την ημέρα αυτή, τίμησαν με την παρουσία τους, πλήθος κόσμου, άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, καθηγητές Ανωτάτων Σχολών και πολλοί άλλοι.Το απόγευμα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού "ΟΜΗΡΟΣ", στη διασταύρωση Χαριλάου Τρικούπη & Ιωνίας, το οποίο φιλοτέχνησε ο Γ. Αλτουνιάν και παρ' ότι είχε αρκετά τσουχτερό κρύο, η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη.

Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μίλησε για τον καλλιτέχνη - δημιουργό του έργου, ενώ τόνισε για μία φορά ακόμη, την αγάπη της Διοίκησης του Δήμου στις Τέχνες & στον Πολιτισμό, γενικότερα.


Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης με τον καλλιτέχνη Γ. Αλτουνιάν. 

Απευθυνόμενος στους πολίτες, είπε συγκεκριμένα: "Η αντιπολίτευση μας κατηγορεί επειδή επενδύουμε και στην Τέχνη. Εμείς, όμως, έχουμε διαφορετική αντίληψη. Πιστεύουμε ότι σε καιρούς κρίσης, η Τέχνη είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Και αυτό γιατί, η Τέχνη με τις αρχές & τις αξίες που πρεσβεύει, μας βοηθάει να ξαναβρούμε τον ίσιο δρόμο και να χτίσουμε μία κοινωνία καλύτερη, όχι μόνο για μας, αλλά και για τα παιδιά μας, που αυτό για εμάς είναι και ο απώτερος στόχος, ως Δημοτική Αρχή της πόλης.

Σε ότι αφορά τους άπορους συμπολίτες μας, και βεβαίως τους βοηθάμε με όλες τις δυνάμεις & τις κοινωνικές δομές που έχουμε δημιουργήσει. Δυστυχώς, σε όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχουμε πολλούς άπορους. Για όλους αυτούς λοιπόν, έχουμε το κοινωνικό παντοπωλείο, το φαρμακείο, το φροντιστήριο, το συσσίτιο και, γενικά, είμαστε διαρκώς δίπλα τους.


Έργο του καταξιωμένου Αρμένιου γλύπτη και ζωγράφου Γκάγκικ Αλτουνιάν, από επιχρωματισμένο τσιμέντο, που απεικονίζει τον τυφλό αρχαίο ποιητή της Οδύσσειας. Με το βιβλίο του νόστου να γλιστράει από τα χέρια του κι εκείνος να ψάχνει να βρει τον δρόμο.

Όμως, εκτός από την τροφή τους που την χρειάζονται ως άνθρωποι, ο άνθρωπος έχει ανάγκη και από πνευματική τροφή, και αυτό έρχεται να μας δώσει η Τέχνη και ο Πολιτισμός εν γένει.

Αυτή η Πνευματική τροφή είναι απαραίτητη για όλους μας, αφού χρειαζόμαστε στη ζωή μας το χρώμα, το φως & την ομορφιά, ακόμη πιο πολύ σήμερα, για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία με ήθος, με ποιότητα, με αρχές και αξίες. Μία κοινωνία που δεν θα' χει ούτε την οικονομική, ούτε την ηθική, ούτε & την αξιακή κρίση που βιώνουμε στις μέρες μας.


Ο καλλιτέχνης με τους εκπροσώπους του Ποταμιού στον Άλιμο Κωνσταντίνο Δαμιανόπουλο και Ιωάννα Βελέντζα. 

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, υπογραμμίζω, και πάλι, πως, εμείς ως Διοίκηση στο Δήμο, αγαπάμε τις Τέχνες & τον Πολιτισμό και δεσμευόμαστε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα. Περισσότερους πίνακες δηλαδή, περισσότερα αγάλματα, περισσότερη ομορφιά, φως, χρώμα, περισσότερη αισθητική και περισσότερες αξίες".

Αμέσως μετά, ευχαρίστησε τον καθηγητή Μάνο Στεφανίδη για τις πολύτιμες συμβουλές του, την σωστή καθοδήγησή του & την συνεισφορά του στην προσπάθειά τους, ο οποίος, ως γνωστό, πέραν του ότι είναι ένας εκ των κορυφαίων ειδικών της Τέχνης στη χώρα μας, είναι επί 20 χρόνια & Δ/ντής της Εθνικής Πινακοθήκης, που σήμερα, δυστυχώς, είναι κλειστή.

Στον κο Στεφανίδη, εξέφρασε δημοσίως ένα μεγάλο "ευχαριστώ", για όλα αυτά τα σημαντικά που έχει προσφέρει στον Δήμο Αλίμου, καθώς και στον γλύπτη - δημιουργό του γλυπτού "Όμηρος", τον κο Αλτουνιάν, που τον χαρακτήρισε "μεγάλο καλλιτέχνη", και από τον οποίο ζήτησε να φιλοτεχνήσει άλλο ένα γλυπτό, προκειμένου να τοποθετηθεί στην συμβολή των οδών, Δωδεκανήσου & Χαρ.Τρικούπη. 

Επίσης, ευχαρίστησε την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου & ιδιαίτερα την Δ/ντριά της, πολιτικό μηχανικό, Σωτηρία Μασούρη, γιατί με τις άρτιες επιστημονικές της γνώσεις, φρόντισε ώστε, η βάση πάνω στην οποία τοποθετήθηκε το γλυπτό, να γίνει με τον καλύτερο & πλέον ασφαλή τρόπο.

Πολιτισμού συνέχεια

Το βράδυ της ίδιας μέρας και μετά τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης "Από τον Άλιμο με θέα, η νεοελληνική ζωγραφική από τον Γύζη στον Μόραλη", στην κεντρική αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου (Εκτελωνιστών), στην Λεωφόρο Ιωνίας 96.

Και εδώ, πληθος κόσμου είχε κατακλύσει την μεγάλη αίθουσα, ανάμεσά τους, ο Δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη & Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης, Μάνος Στεφανίδης, ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης και ο εικαστικός -γλύπτης, Gagik Altunyan


"Ατμόπλοια και Ιστιοφόρα", Κωνσταντίνος Βολανάκης. 

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, στον σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, είπε ότι, έχει την εντύπωση πως, με όλα αυτά τα έργα του 19ου & 20ου αιώνα που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, ο Δήμος Αλίμου ακουμπάει το επίπεδο της Εθνικής μας Πινακοθήκης.

"Απ' όλα αυτά τα έργα που βλέπετε γύρω σας, να γνωρίζετε ότι ένα μεγάλο μέρος τους είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αλίμου και προορίζονται για την Δημοτική Πινακοθήκη που στήνουμε στην πόλη μας.

Σε ότι αφορά δε, τα όσα κακόβουλα & ανακριβή ακούγονται από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ότι, δηλαδή, δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο και είναι εκ του περισσού η δημιουργία μιας Δημοτικής Πινακοθήκης, να ξέρετε πως με στενοχωρούν ιδιαίτερα. Πάνω σ' αυτό, τους απαντώ πως δεν συμφωνώ μαζί τους, αφού η Τέχνη ανάμεσα σε άλλα, μας προσφέρει χρώμα και ποιότητα στη ζωή μας, που τόσο έχει ανάγκη σήμερα ο καθένας από μας".


"Εφηβεία" του Γιώργου Ιακωβίδη. 

Γιώργος Ιωακειμίδης - Δήμαρχος Νίκαιας & Ρέντη:" Δήμαρχε Αλίμου, σε ζηλεύω".

Ο επί έξι φορές, από το 1994 έως σήμερα, εκλεγμένος Δήμαρχος, Νίκαιας - Ρέντη και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), όταν κλήθηκε στο βήμα, είπε ότι, με όλα αυτά τα έργα που αντικρύζει, δεν αισθάνεται μόνο εντυπωσιασμένος, αλλά ζηλεύει κιόλας από το έργο του συναδέλφου του δημάρχου, Ανδρέα Κονδύλη, τον οποίο χαρακτήρισε ως "φωτεινό παράδειγμα" για τις πρωτοβουλίες που παίρνει. 

Για την ακρίβεια, τοποθετήθηκε ως εξής: "Δεν σας το κρύβω πως, απόψε νοιώθω όχι μόνο εντυπωσιασμένος, αλλά σας ζηλεύω κιόλας. Κι αυτό γιατί, φτιάξαμε κι μεις στον δικό μας Δήμο πριν δύο χρόνια μία Δημοτική Πινακοθήκη, που για χρόνια ήταν αποθηκευμένα και δεν φαινόντουσαν πουθενά. Έτσι, αποφασίσαμε και δημιουργήσαμε όπως σας είπα, την δική μας Πινακοθήκη.


Από αριστερά. Παναγιώτης Νέλλας, δικηγόρος, Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου, Μάνος Στεφανίδης, Γιώργος Ιωακειμίδης, Αναστασία Σιμητροπούλου, Αντιδήμαρχος, και Παύλος Παπαδημητρόπουλος. 

Αυτό που βλέπω όμως, απόψε εδώ στον Άλιμο, με κάνει τουλάχιστον να ζηλεύω. Μπράβο γι' αυτή  την προσπάθειά σας κύριε Κονδύλη". Και απευθυνόμενος στον κόσμο, συνεχισε λέγοντας:" Ο Δήμαρχός σας, ο Ανδρέας Κονδύλης, είναι από τους ελάχιστους  ανθρώπους, από τους μοναδικούς, ίσως, που αγαπάει την Τέχνη και την προβάλει με αυτό τον σωστό τρόπο. Και αυτό είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η Τέχνη δεν φέρνει ψήφους.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ, σ' αυτή την αίθουσα, είναι όχι μόνο ωραίο, είναι καταπληκτικό και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα.

Χαίρομαι να συναντάω ανθρώπους σαν τον Δήμαρχό σας που δίνουν τέτοια βαρύτητα στον τομέα των τεχνών & του πολιτισμού γενικότερα. Μακάρι να φροντίζουμε έτσι και συνεχώς για τον πολιτισμό, γιατί μέσα από αυτόν, αφήνουμε παρακαθήκη στις επόμενες γεννιές της πατρίδας μας.

Καλές οι πλατείες, οι δρόμοι και άλλα έργα, όμως, είναι απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, της ζωής μας, το αγαθό της Τέχνης.

Και πάλι πολλά μπράβο και τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον συνάδελφο δήμαρχο, Ανδρέα Κονδύλη, και στον συμμαθητή μου Μάνο Στεφανίδη, που είναι ένας σπουδαίος & καταξιωμένος δάσκαλος στο χώρο του", ανέφερε κλείνοντας.


Μάνος Στεφανίδης, Στέφανος Διαμαντής, Γιάννης Μαριόλης. 

Άννα Κεσίσογλου, Ντόρα Δανοχρήστου. 
Ο καθηγητής της ΑΣΚΤ Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης μπροστά σ' ένα από τα έργα της έκθεσης. 


Ανδρέας Κονδύλης, Γιώργος Ιωακειμίδης, Στ. Διαμαντής, Αντιδήμαρχος, Μάνος Γαρυφαλλάκης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχόλια Αναγνωστών

3 Προσθήκη σχολίου
Λαμπρινή κοτζ. 13.12.18
Ο Αλιμος με αυτον τον δημαρχο έχει ανεβει πολύ ψηλά από καθαριότητα και πολιτισμό. Επισης κανει πολλά εργα. Μπραβο.
Απάντηση
Καλαμακιώτισσα 11.12.18
Σας παρακολουθώ τα τελευταία πέντε χρόνια και παρατηρώ ότι στις δημοσιεύσεις σας για τις εκδηλώσεις που κάνει ο κος δήμαρχος από την ημέρα που εκλέχτηκε δεν παρευρίσκεται κανένας από την αντιπολίτευση.Κρίμα.
Απάντηση
Αννίτα Θεοδοσιάδου 11.12.18
Δεν ήμουν στα αποκαλυπτήρια όμως πήγαμε στην έκθεση.Πραγματικά ήταν θαυμάσια.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.