ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ταξικό πρόσημο η μείωση του ΕΝΦΙΑ και μόνο για το 2019

0 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 10:17

Με ταξικό πρόσημο και η μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε χθες από τη Βουλή ο κ. Τσίπρας αφού απευθύνεται στους ιδιοκτήτες τα ακίνητα των οποίων εκτιμώνται μέχρι 60.000 ευρώ, αφήνοντας απ' έξω τα ακίνητα της μεσαίας τάξης, τους φορολογούμενους δηλαδή που έκαναν το λάθος είτε να κληρονομήσουν είτε να αποταμιεύσουν και να επενδύσουν στο δεύτερο και τρίτο ακίνητο.

Η μείωση κατά 260 εκ. ευρώ που προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή είναι σταγόνα στον ωκεανό και θα ισχύσει για το 2019.

Μόλις 55 ευρώ κατά μέσον όρο θα δουν να μειώνεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2019 περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους πολύ μικρή ακίνητη περιουσία η οποία δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ. Ακόμη χειρότερα είναι τα νέα για 750.000 φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους μεσαία ακίνητη περιουσία και πληρώνουν σήμερα το 48% του συνολικού ΕΝΦΙΑ που μπαίνει στα κρατικά ταμεία.

Οι συγκεκριμένοι που διαθέτουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ δεν θα πρέπει να προσδοκούν ελάφρυνση του φόρου αφού ουσιαστικά οι μειώσεις, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, δεν θα τους αγγίξουν.

Για μια κατοικία επιφανείας 80 τετραγωνικών στο Κερατσίνι αξίας 60.000 ευρώ, για την οποία ο ιδιοκτήτης πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ, η έκπτωση θα είναι ακριβώς 30% και θα φτάσει στα 67,2 ευρώ. Για τους φορολογουμένους με πολλαπλάσια αξία ακίνητης περιουσίας οι ωφέλειες από τις νέες διατάξεις του νόμου εξανεμίζονται σταδιακά για να σβήσουν στην περιοχή των 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας.

Τελικά ούτε και η μεσαία τάξη, θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019. Και για όσους μικροϊδιοκτήτες ο φόρος χαμηλώνει η μείωση Τσίπρα κρύβει πολλαπλές παγίδες για τους ωφελούμενους και όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Και αυτό γιατί o ΕΝΦΙΑ μονιμοποιείται και δεν καταργείται ούτε στα επόμενα χρόνιa αλλά και η μείωση που ψηφίστηκε αφορά μόνον στο 2019 και μόνον στον κύριο φόρο και όχι τον συμπληρωματικό φόρο.

Άγνωστό παραμένει το τι θα γίνει με τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται στα ακίνητα για αξία άνω των 250.000 ευρώ, αν το όριο αυτό θα μειωθεί ή και εάν θα αυξηθούν οι συντελεστές, ενώ επίκεινται και νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2019 και το 2020.

Τα τρία «δεν» της ΠΟΜΙΔΑ

Την αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ προκάλεσε η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, με την Ομοσπονδία να υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως η μείωσή του δεν είναι πραγματική, αφού θα εξαερωθεί από τις επικείμενες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρει πως με τις ρυθμίσεις συνεχίζεται το απαράδεκτο αφορολόγητο καθεστώς της συχνά τεράστιας αξίας εκτός σχεδίου γης, που για χάρη της θυσιάστηκε και ουσιαστικά καταστράφηκε η αστική ιδιοκτησία μέσω της διπλής φορολόγησής της με κύριο και συμπληρωματικό φόρο, και εισάγεται «επιδοματικού» χαρακτήρα δήθεν «μείωση» του ΕΝΦΙΑ, η οποία έχει τα εξής τρία χαρακτηριστικά:

Δεν είναι δίκαιη, γιατί θα έπρεπε να αφορά όχι μόνον αυτούς για τους οποίους θεσπίζεται, αλλά όλους τους φορολογούμενους του ΕΝΦΙΑ, και συγκεκριμένα δεν θα έπρεπε να εξαιρούνται εκείνοι που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν το τεράστιο φορολογικό βάρος του ΕΝΦΙΑ.

Δεν είναι αναπτυξιακή, γιατί αν στόχος ήταν η ανάπτυξη θα έπρεπε να προσανατολιστεί στη μείωση, αν όχι την κατάργηση, του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, είναι αυτός που αποτρέπει την ανάκαμψη στον οικοδομικό τομέα και την οικονομία γενικότερα.
Δεν είναι πραγματική, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι θα «εξαερωθεί» από τις επικείμενες και προγραμματισμένες δύο αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2019 και το 2020. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.