ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Π.Φάληρο: Εκδήλωση με θέμα την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα απόβλητα των πλοίων

Του Νικόλα Κονταρίνη - ΦΩΤΟ "V" 0 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 14:19

Εύη Μαντά, Γιώργος Καλιαμπέτσος,Πρόεδρος της ΟΙΚΟ.ΣΥΝ., & Σταμάτιος - Στυλιανός Βλάχος

Η Οικολογική Συνεργασία Παλαιού Φαλήρου, πραγματοποίησε επιστημονική εκδήλωση στην κεντρική αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου "ΦΛΟΙΣΒΟΣ", την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου, με θέμα τους Σταθμούς Υποδοχής Καταλοίπων & την Επεξεργασίας τους.

Ομιλητής ήταν ο περιβαλλοντολόγος και μέλος της ΟΙΚΟ.ΣΥΝ., Σταμάτιος - Στυλιανός Βλάχος, ο οποίος το ανέπτυξε σε βάθος και σε συνάρτηση με την περίπτωση μελέτης του Λιμένα Πειραιώς, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα διαφάνειες σύγχρονων μηχανικών συστημάτων επεξεργασίας των καταλοίπων.

Ο κ. Βλάχος ανάμεσα και σε άλλα, αναφέρθηκε στην ανεξέλεγκτη απόρριψη των αποβλήτων πλοίων στον θαλάσσιο χώρο που έχει ως αποτέλεσµα την επιβάρυνση του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Με σκοπό τον περιορισµό της θαλάσσιας ρύπανσης, τόνισε, προβάλει επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης κατάλληλων δομών που ονομάζονται λιµενικές εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχείρισης των καταλοίπων κι αποβλήτων που παράγονται από τα πλοία.Ο φορέας διαχείρισης του λιµένα πρέπει να εφαρµόζει ένα ολοκληρωµένο πλαίσιο συστήματος διαχείρισης αποβλήτων πλοίων και να παρέχει κίνητρο σε κάθε πλοίο που προσεγγίζει την λιµενική περιοχή ευθύνης του, ώστε να παραδίδει τα απόβλητα στις λιµενικές εγκαταστάσεις.

Το πλοίο έχει την υποχρέωση να ενηµερώνει τις λιµενικές εγκαταστάσεις και τις Λιµενικές Αρχές σχετικά µε το είδος και τις ποσότητες αποβλήτων που έχει προς παράδοση, αλλά και να παραδίδει υποχρεωτικά – βάσει νομοθεσίας – τα απόβλητά του στις λιµενικές εγκαταστάσεις.

Οι Λιµενικές Αρχές πρέπει να εφαρμόζουν κατάλληλο ελεγκτικό µηχανισµό κι εποπτεία, ώστε κάθε πλοίο πριν από τον απόπλου να παραδίδει υποχρεωτικά τα απόβλητά του στις λιµενικές εγκαταστάσεις και να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιώς Α.Ε. (ΟΛΠ) ο οποίος διαθέτει οργανωμένες λιµενικές εγκαταστάσεις παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων. Οι εγκαταστάσεις αυτές, όπως είπε, είναι κατάλληλες ώστε να καλύπτουν όλες τις κατηγορίες αποβλήτων και όλους τους τύπους πλοίων που προσεγγίζουν το λιµάνι του Πειραιά. 

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο κος Βλάχος απάντησε επαρκώς και με σαφήνεια σε ερωτήσεις που του έθεσε το κοινό. Να σημειώσουμε ότι, την εκδήλωση, την οποία άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό, η Αντιπρόεδρος της ΟΙΚΟ.ΣΥΝ. Βίκυ Βλάχου, συνόδευσε στο πιάνο το μέλος της Συνεργασίας, Βασιλική Σταθακοπούλου, ενώ τα παιδιά του 9ου Νηπιαγωγείου Παλαιού Φαλήρου, στόλισαν με ζωγραφιές τους για το περιβάλλον, και με τη δική τους ματιά, τον χώρο.

Παρευρέθησαν, επίσης, κι έτσι όπως ανακοινώθηκαν από την κα Βλάχου, οι αντιδήμαρχοι και υποψήφιοι δήμαρχοι, Γιάννης Φωστηρόπουλος και Βασιλική[Βίκυ]Ανδρικοπούλου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Ασημακόπουλος, ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών, Στέλιος Μαυρακάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και υποψήφιοι δήμαρχοι, Κων/νος Μερκουράκης & Δημ.Πιτούλης, οι δ.σ. Αγγελική Ξινού, Μαρία Μιχαλοπούλου και Γιάννης Μπίτσικας, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΠΟ.Α. & π.Αντιδήμαρχος, Ντίνος Νικολαϊδης, ο δικηγόρος του νομικού τμήματος του δήμου και υποψήφιος δήμαρχος Παλ.Φαλήρου, Στέλιος Κατσέλης, ο π. Αντιδήμαρχος, Νίκος Γιαννιός, η προϊσταμένη του 9ου νηπιαγωγείου, εκπαιδευτικός, Μαίρη Τρύφωνος, οι κυρίες, Μαρία Καφούρου, Βούλα Σπυριδωνίδου και Ρένα Μαρουλίδου, Πρόεδροι των Συλλόγων, ΑΘΗΝΑ, Ε.Κ.Α. ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΦΟΝ & ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ, αντίστοιχα, ο Πρόεδρος ΟΣΚΑΝΑ, Ευάγγελος Λιμπεράτος, ο καθηγητής Παν/μίου, Χρήστος Αναγνώστου, ο Πρόεδρος της Β1 ΝΟ.Δ.Ε. Μιχάλης Κουμεντάκος, ο π. δημοτικός σύμβουλος και π. Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Γιώργος Μαντάς, ο συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός, Κων/νος Δάφνος, οι κυρίες, Κική Περέα, Αθανασίου Ελένη, Λίτσα Κολυβά, Λήδα Λουκρέζη, Ειρήνη Τσίκλου, Πόπη Μαχαίρα, Ρένα Σπεράντζα, Μαρία Δάφνου, Μαρία Συραγάκη κ.α.Ακολουθεί περίληψη του θέματος της παρουσίασης 
"Σταθμοί υποδοχής καταλοίπων & η επεξεργασία τους (Περίπτωση μελέτης: Λιμάνι Πειραιά)"


Η ανεξέλεγκτη απόρριψη των αποβλήτων πλοίων στον θαλάσσιο χώρο έχει ως αποτέλεσµα την επιβάρυνση του θαλασσίου περιβάλλοντος. Με σκοπό τον περιορισµό της θαλάσσιας ρύπανσης προβάλει επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης κατάλληλων δομών που ονομάζονται λιµενικές εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχείρισης των καταλοίπων κι αποβλήτων που παράγονται από τα πλοία. Ο φορέας διαχείρισης του λιµένα πρέπει να εφαρµόζει ένα ολοκληρωµένο πλαίσιο συστήματος διαχείρισης αποβλήτων πλοίων και να παρέχει κίνητρο σε κάθε πλοίο που προσεγγίζει την λιµενική περιοχή ευθύνης του, ώστε να παραδίδει τα απόβλητα στις λιµενικές εγκαταστάσεις. Το πλοίο έχει την υποχρέωση να ενηµερώνει τις λιµενικές εγκαταστάσεις και τις Λιµενικές Αρχές σχετικά µε το είδος και τις ποσότητες αποβλήτων που έχει προς παράδοση, αλλά και να παραδίδει υποχρεωτικά – βάσει νομοθεσίας – τα απόβλητά του στις λιµενικές εγκαταστάσεις. Οι Λιµενικές Αρχές πρέπει να εφαρμόζουν κατάλληλο ελεγκτικό µηχανισµό κι εποπτεία, ώστε κάθε πλοίο πριν από τον απόπλου να παραδίδει υποχρεωτικά τα απόβλητά του στις λιµενικές εγκαταστάσεις και να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η ∆ιεθνής Σύµβαση ΜARPOL 73/78 καθορίζει το πλαίσιο οργάνωσης και διαχείρισης των αποβλήτων πλοίων. Αντικείµενο της Σύµβασης είναι η κατηγοριοποίηση των αποβλήτων που παράγονται από την λειτουργία και τις δραστηριότητες των πλοίων και ο καθορισµός πλαισίου υποχρεώσεων και κανονισµών διαχείρισης για τα εµπλεκόµενα µέρη. Τα απόβλητα πλοίων χωρίζονται σε έξι κατηγορίες συνολικά στις οποίες αντιστοιχούν και ισάριθµα Παραρτήματα όπου καθορίζονται οι αντίστοιχες προϋποθέσεις διαχείρισης. Το Παράρτημα I αφορά το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά κατάλοιπα, το Παράρτημα II αφορά τις επιβλαβείς υγρές χημικές ουσίες χύδην, το Παράρτημα III αφορά τα επικίνδυνα συσκευασμένα φορτία, το Παράρτημα IV αφορά τα οικιακής φύσεως λύματα / βοθρολύματα που ο χώρος παραγωγής εκείνων είναι τα πλοία, το Παράρτημα V αφορά τα στερεά απορρίμματα που παράγονται πάνω στο χώρο του πλοίου και το Παράρτημα VI αφορά αέρια ρύπανση και ειδικότερα απόβλητα σχετιζόμενα με αέριες εκπομπές.Στην Ευρωπαϊκή Νοµοθεσία, το πλαίσιο διαχείρισης των καταλοίπων κι αποβλήτων πλοίων καθορίζεται από την Οδηγία 2000/59 σχετικά µε τις λιµενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων πλοίου και καταλοίπων φορτίου. Στηριζόµενη στις αρχές της προφύλαξης και προληπτικής δράσης καθώς και στην αρχή ο «ο ρυπαίνων πληρώνει», η εν λόγω Οδηγία, αποσκοπεί στον περιορισµό της απόρριψης στη θάλασσα αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου από πλοία που χρησιμοποιούν τους λιµένες της Κοινότητας. Σκοπός της Οδηγίας είναι η εφαρμογή της ∆ιεθνής Σύµβασης ΜARPOL 73/78 και η δημιουργία κατάλληλου συστήματος κοινοποίησης πληροφοριών και παρακολούθησης της παραγωγής και διάθεσης των αποβλήτων πλοίων που προσεγγίζουν Κοινοτικά λιµάνια, αλλά και η ανάπτυξη κατάλληλων υποδοµών και επιτελικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων αυτών από λιµενικές εγκαταστάσεις. Στην Ελληνική Νοµοθεσία, η Οδηγία 2000/59 εναρμονίσθηκε µε την ΚΥΑ 3418/07/2002 όπου καθορίζονται και ειδικότερα θέµατα που αφορούν τους Ελληνικούς λιµένες.O OΛΠ ΑΕ διαθέτει οργανωμένες λιµενικές εγκαταστάσεις παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων. Οι εγκαταστάσεις αυτές, είναι κατάλληλες ώστε να καλύπτουν όλες τις κατηγορίες αποβλήτων και όλους τους τύπους πλοίων που προσεγγίζουν το λιµάνι του Πειραιά.Τα κύρια δοµικά στοιχεία της οργάνωσης των λιµενικών εγκαταστάσεων του ΟΛΠ είναι: το Σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων, οι Λιµενικές εγκαταστάσεις παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων, το σύστηµα χρέωσης τελών και το μηχανογραφικό σύστηµα κατηγοριοποίησης και διαχείρισης των αποβλήτων. Σε εφαρμογή των ανωτέρω παρέχονται ολοκληρωμένες και επαρκείς ευκολίες υποδοχής αποβλήτων στα πλοία που προσεγγίζουν την λιµενική περιοχή ΟΛΠ, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων.

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.