ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Αυτοδιοίκηση στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

0 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 11:47

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την Αυτοδιοίκηση στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για τα υπό αναθεώρηση άρθρα αλλά και γενικότερα για τις θέσεις τους.

Από την πλευρά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έγινε καμία ιδιαίτερη αναφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φαίνεται πως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εξαντλήθηκε στην ψήφιση του "Κλεισθένη Ι" και στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε γενικώς για δημοψηφίσματα και για αναλογικό εκλογικό σύστημα, χωρίς να εξειδικεύσει εάν τα σημεία της ομιλίας του αναφέρονταν στην κεντρική πολιτική σκηνή ή/και σε τοπικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή στις 2/11/2018, οι ανωτέρω δύο προτάσεις εντάσσονται τόσο στα άρθρα 28, 44, 54 όσο και στο 102.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διατύπωσε την εξής πρόταση:
“Η Τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά αυτοτελείς πόρους, αλλά και μηχανισμούς λογοδοσίας. Οι προϋπολογισμοί της οφείλουν να διασφαλίζουν δημοσιονομική ισορροπία και διαφάνεια.”.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, άσκησε δριμεία κριτική στον "Κλεισθένη 1", υπογραμμίζοντας σχετικά: “Με την αντιμεταρρύθμιση του Κλεισθένη αποδυναμώσατε τους Δήμους και καταδικάσατε και τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε ακυβερνησία. Και το χειρότερο είναι ότι με το νόμο αυτό θα είναι όμηροι σε κάθε λογής μειοψηφίες. Είμαι σίγουρη ότι αυτή την στιγμή τρίβουν ήδη τα χέρια τους και τοπικά συμφέροντα, αλλά και διάφορα φασιστοειδή.”

Επιπλέον, συμπεριέλαβε την Αυτοδιοίκηση στα πεδία αλλαγών που παρουσίασε, συγκεκριμένα στο δεύτερο πεδίο αλλαγών, “για την ανασύνταξη της Πολιτείας”.

Τόνισε ότι “η χειραφέτηση της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης και η συνακόλουθη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση” είναι στις βασικές κατευθύνσεις των επιλογών του Κινήματος Αλλαγής.

Ειδικότερα, περιέγραψε:“Mε τόλμη προχωρούμε σε μια ισχυρή και χειραφετημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, οικονομική αυτοτέλεια και κανονιστική αυτονομία. Αναπτυξιακός ρόλος στην Περιφέρεια και όλο το κοινωνικό κράτος με τους αντίστοιχους πόρους στην Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού”.

Ο Πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, είπε πως επέστρεψε από ταξίδι στη Γαλλία και εκεί συζητούν “μόνο τρεις διαδοχικές θητείες βουλευτών και Δημάρχων”. Συνεχίζοντας, ανέφερε “πρέπει, λοιπόν, (...) να βάλουμε θητείες και στους εκλεγμένους, 12 συνεχή χρόνια. Αν κάποιος θέλει να συνεχίσει, θα πρέπει να κάνει ένα διάλειμμα”.

Ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε., Δ. Κουτσούμπας, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Π. Καμμένος, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, δεν συμπεριέλαβαν στις χθεσινές κοινοβουλευτικές τοποθετήσεις τους άμεσες αυτοδιοικητικές αναφορές.


airetos.gr

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.