ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα το κρίσιμο EWG για το σίριαλ των συντάξεων

0 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 10:18

To θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων θα κριθεί σήμερα στο Euroworking group, όπου αναμένεται να δοθεί ένα τέλος στην απέραντη φημολογία του τελευταίου διαστήματος . 

Κυβερνητικές πηγές, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των τεχνοκρατών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, υποστηρίζουν ότι το θέμα των συντάξεων έχει κλείσει θετικά, ενώ αντίστοιχη βεβαιότητα εκφράζουν και για το «πακέτο» της ΔΕΘ, παρά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι παραμένει μια διαφορά με τους Ευρωπαίους. Επί της ουσίας, για να θεωρηθεί λήξαν το ζήτημα και να μετατραπεί σε τυπική διαδικασία η γνωμοδότηση της Κομισιόν και το «πέρασμα» από το Eurogroup, θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

1. Η διάταξη για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που επιφέρει μειώσεις ως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καταργείται ή θα υπάρξει κάποιου είδους δέσμευση από τις Ελληνικές Αρχές ότι θα επανέλθει εφόσον κριθεί δημοσιονομικά αναγκαίο;

2. Αν υπάρξει τέτοιου είδους δέσμευση, θα αποτυπώνεται σε διάταξη νόμου ή θα πρόκειται για πολιτική δέσμευση, εν είδει διακήρυξης;

Απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν και όσον αφορά στο «πακέτο» της ΔΕΘ, ειδικά από τη στιγμή που κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία για ελαφρύνσεις και κοινωνικές ενισχύσεις που φτάνουν στα 900 εκατ. Ευρώ, αντί των 765 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Σχέδιο Προϋπολογισμού.

1. Αλλάζει η πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2019, που σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα είναι 4,2%, δημιουργώντας έτσι περισσότερο δημοσιονομικό χώρο;

2. Αν δεν αλλάζει η πρόβλεψη αυτή, δημιουργείται πρόσθετος χώρος για ελαφρύνσεις με ανακατανομή κονδυλίων εντός του Προϋπολογισμού π.χ. κόβοντας κάποιες άλλες δαπάνες;

Στην περίπτωση που ο φάκελος του Προϋπολογισμού θεωρηθεί λίγο ως πολύ κλεισμένος, αυτό δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση συνολικά, έχουν την πολυτέλεια της χαλάρωσης. Πέρα από τη γνωμοδότηση της Κομισιόν για το δημοσιονομικό, αναμένεται και η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση στο Eurogroup του Ιουνίου, δηλαδή για τις μνημονιακές «ουρές».

Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι καταγράφονται καθυστερήσεις π.χ στο πεδίο των αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, στον τομέα της Ενέργειας, στην ενίσχυση του προσωπικού της ΑΑΔΕ. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν αυτές οι καθυστερήσεις οδηγήσουν τελικά στη ματαίωση ή στην αναβολή της εκταμίευσης των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος. 


iefimerida.gr


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.