ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για το διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους

0 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 20:22

«Μετά από έναν πολυετή και ειλικρινή διάλογο βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο συμφωνίας. Μια συμφωνία ιστορικού χαρακτήρα προς όφελος και των δύο πλευρών» είπε ο κ. Τσίπρας.

O κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως οι κληρικοί θα πάψουν να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και να πληρώνονται από το κράτος.

Ο κ. Τσίπρας διάβασε το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση: «Αποφασίσαμε συναινετικές, αμοιβαία αποδεκτές πρωτοβουλίες για εξορθολογισμό των σχέσεών μας και ενισχύουμε την αυτονομία της Εκκλησίας έναντι του Κράτους. 

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία: 

Κατ’ αρχήν ανοίγει τον δρόμο για πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας
Επίσης αναγνωρίζει για πρώτη φορά η Πολιτεία τις υποχρεώσεις της έναντι της Εκκλησίας σε σχέση με την περιουσία της. Τόσο μέχρι το 1939 όσο και από το 1952 και εντεύθεν.

«Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε» αναφέρει το σύμφωνο Εκκλησίας-Πολιτείας.

Οι ιερείς δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό σημαίνει ότι το Κράτος «ελαφραίνει» κατά 10.000 κωδικούς μισθοδοσίας.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου αλλά με μορφή επιδότησης. Που σημαίνει ότι κόβεται ο «ομφάλιος λώρος» Κράτους-Εκκλησίας ως προς το μισθολογικό.

Μετά από αυτό, η Εκκλησία παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

Αρχικά μοιάζει με παράδοξο το γεγονός ότι το ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτεί το Κράτος τους ιερείς θα είναι το ίδιο με όσα ίσχυαν σήμερα. Ωστόσο, η λέξη-κλειδί είναι η «επιδότηση». Η Πολιτεία δεν θα έχει έναν ανελαστικό κωδικό πληρωμής για ιερείς, όπως για τους δημόσιους υπαλλήλους. Θα μπορεί να υποστηρίζει (εντός και εκτός) ότι μείωσε το Κράτος κατά 10.000 άτομα, χωρίς απολύσεις, αλλά ταυτόχρονα θα εξακολουθεί να χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους την Εκκλησία η οποία εν συνεχεία θα πληρώνει τους ιερείς. Το ποσό αυτό ωστόσο θα «εξουδετερώνεται» από το επόμενο σημείο της συμφωνίας. Τι προβλέπει;

Την σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΤΑΕΠ), όπου θα είναι μέτοχος και το Δημόσιο. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Με απλά λόγια: Τα έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα τα μοιράζονται 50-50 Κράτος και Εκκλησία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα έσοδα που θα πηγαίνουν στο Κράτος από αυτή την αξιοποίηση θα ξεπερνούν το ποσό της επιδότησης προς τους κληρικούς. Ετσι «μηδενίζεται» ουσιαστικά, λένε οι γνωρίζοντες, η συμμετοχή του Κράτους στις εκκλησιαστικές δαπάνες. Ενδεχομένως δε να προκύπτει και πλεόνασμα.

Επίσης η Εκκλησία έχει λόγους να θεωρεί εαυτήν κερδισμένη από τη συμφωνία -πέραν των προαναφερθέντων, γιατί μπορεί να «αναπνεύσει». Για παράδειγμα, για να ανοίξει μια Εκκλησία, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπ. Παιδείας. Εφόσον ισχύσει η συμφωνία, δεν θα χρειάζεται καμία σχετική άδεια.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια συμφωνία που θεωρείται win-win και για τις δύο πλευρές. Γι' αυτό εξάλλου και ο Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τανάπαλιν.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.