ΓΔ: 632,97 -0,61% EUR/USD: 1,1318

ΓΛΥΦΑΔΑ

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου νεκροταφείου Γλυφάδας - Πλούσιο φωτορεπορτάζ

Νικόλας Κονταρίνης - foto: vimaonline.gr 2 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 22:06

Παρουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, του βουλευτού της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Νίκου Δένδια, επί υπουργίας του οποίου παραχωρήθηκε η έκταση για τη δημιουργία του νέου νεκροταφείου Γλυφάδας, εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του κλήρου,  ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου νεκροταφείου Γλυφάδας με τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών.  

Mε τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο, ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του το νέο κοιμητήριο, ένα έργο που σχεδιάστηκε, αδειοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε με δαπάνες του Δήμου Γλυφάδας, σε έκταση 42 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε με ειδικό νόμο το 2014 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Γ. Παπανικολάου αφού αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη σημασία που έχει το έργο αυτό, ευχαρίστησε δημοσίως όλους όσοι συνέδραμαν σ' αυτή την προσπάθεια, όμως, όλως ιδιαιτέρως τον Θανάση Μαρτίνο, με δωρεά του οποίου κατασκευάστηκε ο Ιερός Ναός του Κοιμητηρίου, χαρακτηρίζοντάς τον απλό άνθρωπο και μεγάλο ευεργέτη όχι μόνο της περιοχής αλλά και της χώρας ολόκληρης.


Θανάσης και Μαρίνα Μαρτίνου.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία, μια ιστορική ημέρα για την πόλη μας" είπε. "Μια μέρα που η Γλυφάδα μας βγαίνει οριστικά από ένα δραματικό αδιέξοδο και το πιο επείγον πρόβλημα που αντιμετώπιζε η κοινωνία μας για δεκαετίες επιλύεται. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το συναίσθημα που σε κατακλύζει, το ψυχολογικό φορτίο που σηκώνεις, όταν ως δήμαρχος της πόλης έρχεται ένας συμπολίτης σου και εξομολογείται με πόνο καρδιάς ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την τελευταία κατοικία για τον δικό του άνθρωπο ή όταν σου μεταφέρει το δράμα της εκταφής ενός συγγενικού του προσώπου. Από σήμερα η πόλη μας διαθέτει επιτέλους το χώρο όπου με αξιοπρέπεια, με σεβασμό, με πολιτισμό, χωρίς προβλήματα, μπορούμε να αποχαιρετούμε τους συνανθρώπους μας που φεύγουν, όπως άλλωστε επιτάσσει και η εκκλησιαστική μας παράδοση».


Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου. 

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου στο χαιρετισμό του υπογράμμισε με συγκίνηση ότι το μνημείο πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας φιλοξενεί όλα τα ονόματα των πεσόντων αεροπόρων, από τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη το 1912 μέχρι το Νίκο Βασιλείου το 2018, που ευχήθηκε να είναι και ο τελευταίος πεσών.


Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου 

«Στον ιερό αυτό χώρο θα αναπαύονται οι πιλότοι μας, οι άγρυπνοι φρουροί του Αιγαίου, που πετούν καθημερινά εξασφαλίζοντας την ειρήνη διά της αποτροπής, έτοιμοι για το υπέρτατο καθήκον, τη θυσία για την πατρίδα», τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στο στρατιωτικό κοιμητήριο. Ο κ. Καμμένος είπε επίσης ότι το έργο αυτό είναι ένα παράδειγμα αγαστής συνεργασίας της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας με τις τοπικές αρχές.

Ο χώρος του νέου κοιμητηρίου ξεκινά ένα χιλιόμετρο πάνω από το τελευταίο σπίτι στην περιοχή της Τερψιθέας, βρίσκεται δηλαδή εκτός οικιστικής ζώνης. Σε τμήμα της έκτασης δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στρατιωτικό κοιμητήριο, για την Πολεμική Αεροπορία. Στο σημείο αυτό κατασκευάστηκε και μνημείο όπου αναφέρονται τα 750 περίπου ονόματα των πεσόντων της Αεροπορίας μας από την ίδρυσή της πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, ενώ έχει τοποθετηθεί και ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.


Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Θανάσης και Μαρίνα Μαρτίνου, Χρήστος Χριστοδούλου, Πάνος Καμμένος, Νίκος Δένδιας. 

Η ολοκλήρωση του έργου του νέου δημοτικού κοιμητηρίου αποτυπώνει και τον αρχικό του αρχιτεκτονικό στόχο, που ήταν η δημιουργία ενός χώρου όπου το φυσικό περιβάλλον θα κυριαρχεί, ενώ η τελική αίσθηση και εικόνα του χώρου δεν θα προσομοιάζει την συνήθη εικόνα των νεκροταφείων της χώρας μας, όπου κυριαρχεί το μάρμαρο και το δομημένο τοπίο.

Οι περιοχές ταφής στο μεγαλύτερο τμήμα του κοιμητηρίου δεν αποτελούνται από εμφανείς διαμορφώσεις τάφων, όπως συνηθίζεται στα περισσότερα κοιμητήρια της χώρας μας, αλλά βρίσκονται καλυμμένες μέσα σε μεγαλύτερες ενότητες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους και παράλληλα διατηρούν το χαρακτήρα φυσικής διαμόρφωσης αυτού. Συνολικά φυτεύτηκαν περισσότερα από 1.000 δέντρα, ενώ ο Δήμος Γλυφάδας κατασκεύασε παράλληλα νέα περιμετρική οδό, με φωτισμό και περίφραξη, καθώς και τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα για την απορροή των όμβριων υδάτων του κοιμητηρίου. 


Το παρών στην τελετή έδωσαν ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Νίκος Δένδιας, οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, η πρώην Υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, οι Δήμαρχοι Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και Δάφνης-Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας Τάσος Γαϊτάνης, η υποψήφια βουλευτής του νοτίου τομέα της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Πάλλη, ο αντιδήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιώργος Σαραφίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Τογρίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γλυφάδας Γιάννης Τζούβελης, Νίκος Νικολάου, Στέλιος Θεοδοσόπουλος, Νατάσα Αργυροπούλου, Άννυ Καυκά, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, Αθηνά Λυγνού  κ.ά.  και περισσότεροι από 2.000 πολίτες.

Από δεξιά. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, Σοφία Βούλτεψη, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σάσα Πατεράκη, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. 


Η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Καραμανλή και ο δημοτικός σύμβουλος Ορέστης Τσάγκλας. 


Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής Χάρης Πασβαντίδης. 


Νίκος Δένδιας, Άννα Καραμανλή. 
Νατάσα Αργυροπούλου, Μάριος Τσάκας. 


Από αριστερά: Οι δημοτικοί σύμβουλοι Νιτσιόπουλος, Παπάζογλου, Βουγιουκλάκης, Άννα Καραμανλή, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Ντόρα Πάλλη. Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
Εγώ 31.08.19
Ποιο νεκτροταφείο ρε;Εγώ μια ντισκοτέκ με σταυρούς βλέπω!
Απάντηση
ΦΛΟΙΣΒΙΟΣ 06.11.18
Ο Θεός να προστατεύει την οικογένεια του κου Μαρτίνου. Έντιμοι, σοβαροί και άξιοι άνθρωποι όλοι τους. Να είναι ευλογημένοι για την προσφορά τους στους βασανισμένους συνανθρώπους τους.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.