ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Το 2o Σύστημα Προσκόπων Αγίου Δημητρίου και το Τζάμπορη των Αιθέρων

0 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018, 09:51

Όπως κάθε χρόνο, το τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου συναντιούνται πάνω από 1.000.000 πρόσκοποι και οδηγοί από όλον τον κόσμο με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, συμβάλλοντας στην εδραίωση της Παγκόσμιας Συναδέλφωσης. Ο αριθμός των συμμετεχόντων - παραπάνω από τον πληθυσμό μικρών χωρών - δεν είναι τυπογραφικό λάθος, αφού η συνάντηση λαμβάνει χώρα... εξ αποστάσεως και είναι γνωστή ως Τζάμπορη των Αιθέρων (Jamboree - On-The-Air ή JOTA) και Τζάμπορη στο Διαδίκτυο. Η ιδέα μετράει αρκετά χρόνια και είχε ξεκινήσει με τη χρήση ραδιοερασιτεχνικών σταθμών όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας προστάθηκε το διαδίκτυο. Πρόκειται για μια συναρπαστική δράση που εστιάζει στην παγκόσμια δυναμική της Προσκοπικής Κίνησης φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που ασχπάζονται κοινές αξίες και ενδιαφέροντα. Η επαφή μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα είτε σε οργανωμένες ομάδες. Τη φετινή χρονιά το θέμα της δράσης ήταν: "Πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος σου;" και συνοδευόταν από ένα πρωτότυπο διεθνές παιχνίδι με τίτλο JAMPUZ το οποίο παρότρυνε τους συμμετέχοντες να πραγματοποιήσουν όσο περισσότερες επαφές μπορούσαν στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Στον Άγιο Δημήτριο η βάση για τη συνάντηση δημιουργήθηκε στην Πλατεία Άρη Βελουχιώτη. Εκεί στήθηκε όλη η υλικοτεχνική υποδομή και εκεί τα μέλη των προσκόπων του Αγίου Δημητρίου και παιδιά που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση "ταξίδεψαν" σε όλη τη γη, συνομιλώντας με αδελφούς Προσκόπους και βιώνοντας την Παγκόσμια Συναδέλφωση στην πράξη. Τα παιδιά εκτός από τη χρήση των ραδιοκυμάτων και του διαδικτύου, είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και σε άλλους τρόπους επικοινωνίας. Ειδικοί σταθμοί είχαν στηθεί για την παρουσίαση δια βραχιόνων των διαχρονικών σημάτων Μορς και τη χρήση του σύγχρονου VHF. 

"Για την άρτια διοργάνωση της δράσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους ραδιοερασιτέχνες Χιώνη Αναστάσιο καο Φουρνογεράκη Διονύσιο, χωρίς τη βοήθεια και καθοδόγηση των οποίων οι μικροί Πρόσκοποι δεν θα γνώριζαν τον κόσμο των ραδιοκυμάτων και τον δήμο Αγίου Δημητρίου για την παραχώρηση ρεύματος και χώρου", τόνισε ο Αρχηγός του Συστήματος Ξενοφών Σταυρόπουλος. 

Παράλληλα με το jota-joti τα Λυκόπουλα μαζί με τους Προσκόπους του 2ου Συστήματος Αγίου Δημητρίου βρήκαν την ευκαιρία να δώσουν το παράδειγμα καθαρίζοντας πινακίδες κυκλοφορίας της οδού Αγίου Δημητρίου από αυτοκόλλητα δείχνοντας πως οι αυριανοί ενεργοί πολίτες θα ήθελαν να βρουν τον "κόσμο" που θα τους παραδώσουμε εμείς οι ενήλικες νυν "ενεργοί" πολίτες. 
Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.