ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ως εδώ - Tο πανεπιστημιακό άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί

0 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018, 21:35

Με τη φράση «ως εδώ!» και την εξαγγελία ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί», πήρε θέση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Μιλώντας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που συμμετείχαν σε εκδήλωση με θέμα: «Προκλήσεις και προοπτικές στην Ανώτατη Παιδεία», που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε μεγάλο μέρος από τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματός του για την Παιδεία, την οποία, όπως είπε θεωρεί «μηχανή ανάπτυξης» και «γι’ αυτό πρέπει να συνδεθεί με την οικονομία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε με έμφαση ότι «το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί, να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί». Και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να έχει ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο της νέας διακυβέρνησης νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες.Όπως ανέφερε, ανάμεσα στις πολλές καινοτομίες που οραματίζεται για τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι και ένα εσωτερικό πρόγραμμα Erasmus, ώστε φοιτητές να μπορούν για ένα εξάμηνο να παίρνουν μαθήματα σε άλλο τμήμα από αυτό στο οποίο φοιτούν. Τα πανεπιστήμια, τόνισε, πρέπει να είναι ελεύθερα να δημιουργήσουν τέτοιες συνεργασίες μεταξύ τους χωρίς να χρειάζονται για το κάθε τι την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.

«Πάρτε τις τύχες σας στα χέρια σας»

Με άλλα λόγια, συμπλήρωσε ο αρχηγός της ΝΔ, η πρόταση του για τα δημόσια πανεπιστήμια είναι μια πρόταση χειραφέτησης, μια πρόταση ελευθερίας. «Πάρτε τις τύχες σας στα χέρια σας και αναλάβετε τις ευθύνες σας», είπε απευθυνόμενος στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Εμείς θα σας βοηθήσουμε, όπως μπορούμε, βάζοντας κανόνες στους οποίους πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η αξιολόγηση και η αξιοκρατία. Και εσείς θα καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να αναδείξετε τα ελληνικά πανεπιστήμια στη θέση που τους αξίζει σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που βιώνουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ένιωσε οργή όταν διάβασε την επιστολή των φοιτητών της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ για την εξαθλίωση της Σχολής τους σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας». Διερωτώμενος τι απαντάει η επίσημη Πολιτεία σε αυτούς τους νέους ανθρώπους, απάντησε ο ίδιος λέγοντας: «Ότι πρέπει μόνοι τους, λέει, να διεκδικήσουν τους χώρους και την ακαδημαϊκή ειρήνη. Κι ότι πρέπει να τα βρουν οι ίδιοι με τους Ρουβίκωνες. Αυτά λέει ο κ. Γαβρόγλου. Και δεν αντιλαμβάνεται πως όσα λέει τον καθιστούν περίγελο σε οποιοδήποτε σοβαρό άνθρωπο εντός ή εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας».
 
Πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε με έμφαση ότι αποτελεί για εκείνον αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των ακαδημαϊκών χώρων και η ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας. «Είναι αδιανόητο να υπάρχει παντού στη χώρα μας ελευθερία έκφρασης και ο μόνος χώρος που να απαγορεύεται να εκφράσει κανείς τις απόψεις του να είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια», επεσήμανε. Και πρόσθεσε: «Το άσυλο υπάρχει για να προστατεύει τις ιδέες και όχι εγκληματίες με ναρκωτικά και μολότοφ. Τα αμφιθέατρα είναι χώρος γνώσης και διαλόγου, όχι τραμπουκισμών και βίας. Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπου τα ατομικά δικαιώματα διασφαλίζονται πλήρως, η παρακαταθήκη του ακαδημαϊκού ασύλου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής κατάχρησης και ιστορικής διαστρέβλωσης».Θέλουμε πανεπιστήμια όπου φοιτητές και καθηγητές δεν θα φοβούνται, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. Θέλουμε πανεπιστήμια για τα οποία δεν θα ντρεπόμαστε. Εγγυώμαι προσωπικά ότι στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη. Οι συμμορίες που σήμερα τα λυμαίνονται θα εξοβελιστούν από αυτά. Αυτή τη δουλειά θα την κάνει η οργανωμένη πολιτεία και όχι κάποιο “ρωμαλέο” φοιτητικό κίνημα».

«Εικόνες ντροπής στο γραφείο Γαβρόγλου»

Ο πρόεδρος της ΝΔ στηλίτευσε την εισβολή φοιτητών στο γραφείο του υπ. Παιδείας.

«Χθες είχαμε μια ακόμα εικόνα ντροπής, με τα όσα συνέβησαν στο γραφείο του κ. Γαβρόγλου. Η εικόνα νέων ανθρώπων, που φέρονταν χωρίς ίχνος σεβασμού και αίσθησης δημοκρατικής συνείδησης, ήταν σοκαριστική για όλους μας και άκρως ανησυχητική. Και η εικόνα του υπουργού ενός κόμματος που όλα αυτά τα χρόνια εξέθρεψε τέτοια φαινόμενα, ήταν απογοητευτική και ντροπιαστική για τον ίδιο, ασχέτως αν δεν έδειξε καν να το αντιλαμβάνεται».

Οπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ «ξέρω ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Πρέπει όμως να αντιδράσουμε όλοι, πολιτεία, γονείς, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, με σθένος σε αυτά τα φαινόμενα. Και δική μου δέσμευση είναι να χτίσουμε μια κοινωνία όπου το δίκιο δεν θα το έχει αυτός που φωνάζει πιο δυνατά. Θα ακούγονται όλοι και θα προστατεύονται όλοι. Δεν υπάρχει, πρόοδος χωρίς γνώση, ούτε και γνώση χωρίς ελευθερία και προσωπική ασφάλεια. Πρόκειται για δημοκρατικό δικαίωμα που πάει να ποδοπατηθεί στα πανεπιστήμια με την Πολιτεία να απέχει. Δικαίωμα που εμείς θα το αποκαταστήσουμε».

Το τελευταίο επικίνδυνο πείραμα της κυβέρνησης

Ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το τελευταίο επικίνδυνο πείραμα της κυβέρνησης είναι η χωρίς αξιολόγηση αφομοίωση των τεχνολογικών ιδρυμάτων στα πανεπιστήμια».

Οπως είπε, αντί της αναβάθμισης με κριτήρια ακαδημαϊκά και σοβαρή μελέτη, το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να συρρικνώσει τον τεχνολογικό τομέα, επιβαρύνοντας και με πρόσθετα προβλήματα τα ιδρύματα που τον υποδέχονται. Πώς; Παζαρεύοντας με συντεχνιακά και τοπικά συμφέροντα. Σκεφτείτε ότι με έναν νόμο αφομοιώνονται τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας σε 3 διαφορετικά Πανεπιστήμια και δημιουργούνται 4 Τμήματα στην Λαμία, 8 στα Ψαχνά Ευβοίας, που εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα 4 σε Θήβα, Καρπενήσι και Άμφισσα, που εντάσσονται στο Γεωπονικό Αθηνών. Συμπέρασμα; Σχεδιασμός μηδέν, αποφάσεις σπασμωδικές, και αντιεπιστημονικές. Που εργαλειοποιούν την Παιδεία στο όνομα κομματικών ρουσφετιών και ταπεινών επιδιώξεων».

Ξεκαθάρισε ότι «με την πολιτική αυτή, έχουμε ανοιχτό μέτωπο για λόγους πολιτικούς, εκπαιδευτικούς, αλλά και ηθικούς» αλλλά «οφείλουμε, να είμαστε και ρεαλιστές απέναντι σε ένα αρνητικό τετελεσμένο. Καθώς μάλιστα έχει δυστυχώς προχωρήσει η συγχώνευση τόσο μεγάλων ιδρυμάτων, θα πρέπει να βρούμε μια λύση και να μην προσπαθήσουμε να διορθώσουμε ένα λάθος, με ένα ακόμη λάθος. Καθηγητές και σπουδαστές δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούν εκ νέου».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη «χρειαζόμαστε, συνεπώς, μία δέσμη παρεμβάσεων εξορθολογισμού της κατάστασης. Ένα στρατηγικό σχέδιο, που θα επαναθεμελιώνει την τεχνολογική εκπαίδευση με επίκεντρο τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και με τα νέα αντικείμενά της. Και το οποίο θα κατατείνει, τελικά, σε αυτά που λέγονται «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών». Ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να προκύψει βέβαια από κάποια, αποκομμένη από το ακαδημαϊκό περιβάλλον, κυβερνητική πρωτοβουλία. Θα πρέπει να προκύψει μέσα από τα ίδια τα Ιδρύματα, την ΑΔΙΠ και βέβαια, με βασικούς αρωγούς εσάς τους ίδιους. Είναι και δικό σας έργο να προτείνετε τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη και τους τρόπους ενδυνάμωσης της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.