ΓΔ: 630,72 -0,36% EUR/USD: 1,1341

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαυρωτάς: «Οι φοιτητές ρωτούν πού είναι η Πολιτεία και ο κ. Γαβρόγλου ρωτά πού είναι οι φοιτητές!»

0 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018, 14:23

Στην Ελλάδα του 2018 οι φοιτητές ρωτούν πού είναι η Πολιτεία, για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας, τα οποία αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ, και ο Υπουργός Παιδείας απαντά, ρωτώντας πού είναι οι φοιτητές! Προφανώς, ο κ. Γαβρόγλου, όταν μιλούσε και πέρυσι για «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα», το εννοούσε πλήρως, αλλά κανείς δεν έχει καταλάβει ή μάλλον δεν θέλει να καταλάβει σε τι ακριβώς πράξεις προτρέπει τους φοιτητές ο Υπουργός Παιδείας. Αυτή είναι δυστυχώς η στάση μιας κωφεύουσας κυβέρνησης, η οποία με την ανοχή που επιδεικνύει συνολικά σε τέτοια φαινόμενα, η κατάσταση στα ΑΕΙ της χώρας δεν μπορεί παρά να χειροτερεύει καθημερινά.

Τις τελευταίες μέρες νέα επεισόδια έκνομων και παραβατικών ενεργειών ήρθαν να προστεθούν στα όσα αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πρώτα ήταν η κατάληψη αίθουσας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από τη γνωστή πλέον αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας», σε σημείο να υπάρχουν διαξιφισμοί με καθηγητές, ανακατάληψη της αίθουσας και εκτόξευση απειλών.

Στο ΟΠΑ η απαράδεκτη κατάσταση με τη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών εντός του ιδρύματος και πέριξ δεν έχει αλλάξει καθόλου από πέρυσι, χωρίς κανείς να συγκινείται και να αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα καθηγητών, εργαζομένων και φοιτητών. Και σε όλα αυτά προστίθεται και η κραυγή αγωνίας των φοιτητών του ΑΠΘ, που καταγγέλλουν ότι η διακίνηση ναρκωτικών εντός του Πανεπιστημίου έχει τόσο πολύ εκτραχυνθεί, που πλέον φοβούνται ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω θλιβερά συμβάντα, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και Βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου, και Προστασίας του Πολίτη, κα. Γεροβασίλη, ζητώντας την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΑΕΙ.

Ο κ. Μαυρωτάς, αφού επισημαίνει την εμφανή αποφυγή του Υπουργού Παιδείας να απαντά μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε σχετικές ερωτήσεις για τα φαινόμενα παραβατικότητας στα ΑΕΙ, ρωτά για ποιον λόγο στους πανεπιστημιακούς χώρους δεν μπορεί να ισχύει ό,τι και σε όλη την επικράτεια. Και ειδικά, γιατί η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να ασκεί τον ρόλο της για την πρόληψη έναντι σε πάσης φύσεως εγκληματικές ενέργειες.

Ζητά συγκεκριμένα στοιχεία, για το πόσες φορές αυτεπαγγέλτως η δημόσια δύναμη έχει επέμβει και αντίστοιχα πόσες φορές οι Πρυτανικές Αρχές των ΕΜΠ, ΟΠΑ, ΑΠΘ και ΕΚΠΑ με δική τους απόφαση έχουν ζητήσει τη συνδρομή της σε περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών. Εκτός άλλων ερωτημάτων, αναφέρεται και στον αριθμό των πανεπιστημιακών χώρων, οι οποίοι τελούν υπό κατάληψη στα παραπάνω ιδρύματα, ποιοι τους έχουν οικειοποιηθεί και τι ενέργειες έχουν γίνει για την ανάκτηση και απόδοσή τους στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τέλος, σε σχόλιό του ο βουλευτής του Ποταμιού επισημαίνει: «Πριν καταλήξουμε λοιπόν να βάλουμε τις πολεμικές τέχνες στα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών, ας δοκιμάσουμε πιο απλά πράγματα, όπως π.χ. να εφαρμόσουμε τον νόμο, ώστε να πάψουν να είναι τα Πανεπιστήμια αφιλόξενα για αυτούς για τους οποίους δημιουργήθηκαν».

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.