ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Ερωτήματα για την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον κ. Τσίπρα

0 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018, 19:45

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον Πρωθυπουργό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει και τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και αυξανόμενης έντασης. Την κρισιμότητα της περιόδου για τα εθνικά μας θέματα αναδεικνύει και η καταγραφόμενη σήμερα αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της παραβατικής και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Προκύπτουν κατ’ επέκταση ορισμένα καίριας σημασίας ερωτήματα όσον αφορά στη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών και την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, η οποία προφανώς δεν μπορεί να γίνεται part time.

- Θα πηγαίνει -και κάθε πότε- ο κ. Τσίπρας στο Υπουργείο των Εξωτερικών;

- Θα ασχολείται με το σύνολο των κρίσιμων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής ή μόνο με την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών;

- Ποιος θα εκπροσωπεί τη χώρα στα κρίσιμα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων στην Ε.Ε. και στις άλλες σημαντικές διεθνείς της υποχρεώσεις;

- Πως θα καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες παρακολούθησης και εκπροσώπησης της χώρας στο πλαίσιο των σοβαρών διμερών σχέσεων;

- Ποιος θα ασκεί την καθημερινή διοίκηση του Υπουργείου Εξωτερικών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο;

Είναι γνωστό βέβαια ότι και στο παρελθόν τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών είχαν αναλάβει για σύντομα διαστήματα Πρωθυπουργοί (όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου) παράλληλα με τα καθήκοντά τους. Όμως και στις δύο περιπτώσεις επρόκειτο για πρωθυπουργούς με γνώση των πολύπλοκων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής την οποία είχαν αποκτήσει, έχοντας διατελέσει και στο παρελθόν Υπουργοί Εξωτερικών.

Κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία».

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.