ΑΛΙΜΟΣ

Σμαραγδής: Υπόκλιση σεβασμού στον φιλότεχνο Δήμαρχο Αλίμου

0 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018, 21:48

Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εκ μέρους παρατάξεων της Αντιπολίτευσης (Ορφανού, Τσαμπαρλή και Μπελιά) για την αγορά έργων τέχνης και το πως αποκτήθηκαν αυτά από τη δημοτική αρχή Αλίμου, πολλά μπορούν να ειπωθούν.

Οι αντιδράσεις και η κριτική, που εστιάστηκαν ειδικότερα στο πρόσωπο του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη, ως στόχο είχαν να "ντύσουν" με ένα πέπλο αμφισβήτησης  το οικονομικό και διαδικαστικό σκέλος της αγοράς των έργων τέχνης στα πλαίσια της δημιουργίας Δημοτικής Πινακοθήκης. 

Οι απαντήσεις δόθηκαν εκ μέρους του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο παραπέμποντας όσους αμφισβητούν τον ορθό τρόπο αγοράς τους στη "Διαύγεια" όπου είναι ανηρτημένα όλα τα απαιτούμενα διαδικαστικά.

Στο διάστημα αυτό πολλοί ήταν κι εκείνοι που ειρωνεύτηκαν τον "φιλότεχνο" δήμαρχο αμφισβητώντας την πρόθεσή  του, παράλληλα με την καθημερινότητα, να καταγράψει στη δημοτική του πορεία "βήματα" πέρα από την "πεπατημένη". Να ανοίξει "παράθυρα" στον Πολιτισμό και να "εκπαιδεύσει" τους συμπολίτες του να βρίσκουν διεξόδους από τη μίζερη καθημερινότητα μέσα από την Τέχνη. 

Παράλληλα όμως, πολλοί ήταν κι εκείνοι που στάθηκαν στο πλευρό του Δημάρχου Αλίμου και επικροτούν αυτή του την προσπάθεια. Ένας από αυτούς και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής ο οποίος με επιστολή η οποία ακολουθεί, τοποθετείται επί του θέματος: 
 
ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΤΕΧΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΙΜΟΥ

Αλήθεια τι θα ήταν η ζωή χωρίς την τέχνη; Χωρίς μουσική, ποίηση, μυθιστόρημα, θέατρο, ζωγραφική, χωρίς τη μεγάλη λαϊκή τέχνη των καιρών μας, τον κινηματογράφο;

Ο άνθρωπος διαχωρίστηκε από το ζώο όταν άρχισε να παράγει πολιτισμό…

Εμείς οι Έλληνες στη μεγάλη μας διαδρομή στο χρόνο, δημιουργήσαμε τρεις πολιτισμούς: τον Μινωικό, της Αρχαίας Ελλάδας και τον Βυζαντινό πολιτισμό και έτσι η Ελλάδα ως μήτρα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον σύγχρονο Δυτικό πολιτισμό, αφού ορίσαμε άπαξ τι είναι ομορφιά και προσδιορίσαμε σε απόλυτο βαθμό πως η ομορφιά είναι μέρος της συμπαντικής αρμονίας. Και είμαστε η μοναδική φυλή του κόσμου με τριπλό πολιτισμό… Ακολουθούν οι Κινέζοι με διπλό…

Στους κλασικούς χρόνους της Αρχαίας Πατρίδας είχε πλήρως αποσαφηνιστεί η σημασία του πολιτισμού και της τέχνης και η Αθήνα υποχρέωνε όλους όσοι είχαν ευχέρεια ή εξουσία να κτίζουν τείχη ή να χορηγούν έργα τέχνης. Δηλαδή, άμυνα για τις έξωθεν απειλές και καλλιέργεια μέσω της τέχνης του πολιτισμού και της παιδείας προς τα μέσα… και μεγαλουργήσαμε.

Στους καιρούς μας περνάμε μια κρίση, η κορυφή της οποίας είναι η οικονομική κρίση… όμως η πραγματική κρίση είναι κρίση πολιτισμού και παιδείας.

Πώς, λοιπόν, στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε πετροβολούν αυτούς, οι οποίοι προσπαθούν να μας επανασυνδέσουν με ό,τι μας έκανε μεγάλους; Πώς πετροβολάνε αυτόν που με πλήρη συναίσθηση λόγω βαθιάς καλλιέργειας και παιδείας έχει ενεργοποιήσει αυτές τις δυνάμεις στον Δήμο του, τον Ανδρέα Κονδύλη; Αντί να θεωρείται Δήμαρχος πρότυπο (που είναι), κάποιοι τον λοιδορούν και τον κατακρίνουν.

Φτάσαμε στο σημείο η λέξη «φιλότεχνος» να έχει απαξιωτικό χαρακτήρα, αντί να είναι τίτλος τιμής για τον οποιοδήποτε άνθρωπο εδώ στη χώρα μας, τη μήτρα του πολιτισμού. Τι ντροπή! Αυτό κι αν είναι παρακμή και κατάπτωση.

Και όπως όλοι οι άξιοι άνθρωποι αυτού του τόπου έτσι και ο Δήμαρχος βρέθηκε στοχοποιημένος, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια Δημοτική Πινακοθήκη! Από συμπεριφορές σαν κι αυτή γίνεται φανερό ποια είναι η πραγματική κρίση στη χώρα μας. Αντί να επαινούν αυτούς «που πράττουν το καλό», όπως το πράττει εμπνευσμένα ο εξαίρετος Δήμαρχος Αλίμου, κύριος Ανδρέας Κονδύλης, τον πετροβολούν.

Προσωπικά τον ευγνωμονώ, τόσο για τη στήριξη και τη βοήθειά του, για να γίνει η ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, όσο και για την τιμητική παρουσία του σε μια σκηνή της ταινίας, όπου εμφανίζομαι κι εγώ δίπλα του, για να τον τιμήσω...!!!

Ο Δήμαρχος Αλίμου ήταν μαζί μας και στην αποθέωση της ταινίας ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ στην UNESCO στο Παρίσι και με την παρουσία του εκεί, ως εκλεγμένος πρώτος πολίτης προσέδωσε μεγάλο κύρος στον Δήμο Αλίμου, βάζοντάς τον στο κέντρο της πολιτισμικής μνήμης του κόσμου…

Τον ευγνωμονώ επίσης για την ανοικτή αγκαλιά στις καλοκαιρινές προβολές στο θερινό κινηματογράφο που πλημμύρισε από κόσμο γεμίζοντας δύναμη τις ψυχές.

Τον ευγνωμονώ, επίσης, γιατί είναι Δήμαρχος – πρότυπο, γιατί έχει πλήρη συναίσθηση πως μόνο μέσω του πολιτισμού θα βρούμε τον δρόμο να συνομιλήσουμε με τον ανώτερο εαυτό μας, γιατί μόνο τότε θα εξέλθουμε από το βάθος αυτής της κρίσης, η οποία είναι πρωτίστως βαθύτατα πολιτισμική…

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω τα λόγια που έγραψε ο αξιαγάπητος Δήμαρχος για την ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, περιγράφοντας με ιδιοφυή τρόπο την ουσία της λειτουργίας της τέχνης που λειτουργεί ως ψυχικός πολιτισμός: «Αυτό που ζήσαμε στην ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι, αλλά και στις προβολές του θερινού κινηματογράφου του Δήμου Αλίμου, θυμίζει περισσότερο μυσταγωγία και γιορτή, δεν ήταν απλή ψυχαγωγία. Όλο αυτό, μας έχει δώσει μια ανεξήγητη χαρά και δύναμη, που δεν μπορώ να περιγράψω εύκολα με λέξεις... Είναι κάτι σαν αυτό που αισθανόμαστε το βράδυ μετά την Ανάσταση, όταν περπατάμε από την εκκλησία για το σπίτι».

Άνθρωπος που «νοεί» και αισθάνεται μ' αυτόν τον εσώτερο προσωπικό πολιτισμό την τέχνη, πώς να μην έχει τον βαθύ - βαθύτατο σεβασμό μου;

Γιάννης Σμαραγδής
Σκηνοθέτης

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.