ΑΛΙΜΟΣ

Δήμαρχος Αλίμου για τα έργα Τέχνης: Άλλο η κριτική, άλλο η συκοφαντία

Ρεπορτάζ: Νικόλας Κονταρίνης 0 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018, 11:43

Η αγορά έργων τέχνης, 72 πινάκων ζωγραφικής και 3 γλυπτών, γνωστών, καταξιωμένων δημιουργών, ήταν ένα από τα θέματα που έφεραν προς συζήτηση οι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλίμου. 

Αφορμής δοθείσης ενός ανυπόγραφου σχολίου σε κυριακάτικο έντυπο, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Θάνος Ορφανός, Νίκος Τσαμπαρλής και Ελένη Μπελιά, έθεσαν ερωτήματα ως προς την αξία αυτών των έργων τέχνης, τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κατά πόσο είναι ασφαλώς φυλαγμένα. 

Ο τ. δήμαρχος Θάνος Ορφανός, στηριχθείς από το ΠΑΣΟΚ, απ' ότι φάνηκε δεν θεώρησε απαραίτητη αυτή την αγορά, λέγοντας μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του πως,  "εμείς δεν είμαστε και τόσο φιλόμουσοι" (σ.σ. "φιλόμουσος" = αυτός που αγαπά τις Τέχνες). Ζήτησε δε να μάθει, εάν ο δήμος προτίθεται να αγοράσει κι άλλα τέτοια έργα. 

Απαντώντας του ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, είπε ότι, αυτοί μπορεί να μην είναι και τόσο φίλοι των Τεχνών, όμως, η σημερινή διοίκηση του δήμου είναι, και, βεβαίως, σκοπός της είναι να δημιουργηθεί μία σύγχρονη Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία θα εμπλουτισθεί με έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. 

Ο επικεφαλής του συνδυασμού της Ν.Δ. Νίκος Τσαμπαρλής, εμμέσως, πλην σαφώς, τάχθηκε υπέρ των απόψεων του κ. Ορφανού, προσθέτοντας πως, δεν πρέπει να μιλάει ο Δήμαρχος για "α-φιλομουσία", επειδή όλοι γεννιόμαστε με το DNA στις Τέχνες. "Από την πρώτη στιγμή που ερχόμαστε στη ζωή, ζωγραφίζουμε, τραγουδάμε και υποκρινόμαστε. Από μικρά παιδιά τα κάνουμε αυτά", τόνισε χαρακτηριστικά. 

Η επικεφαλής της παράταξης "Άνω - Κάτω στο Καλαμάκι" (ΣΥΡΙΖΑ) Ελένη Μπελιά, σε γενικές γραμμές και αυτή κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τους προηγούμενους. Σαν παράταξη δε, έξεδωσαν και σχετική ανακοίνωση, την οποία δημοσιοποίησαν. Σε κάποια στιγμή μάλιστα, μιλώντας για τους πίνακες είπε: "Μου μυρίζει απαξίωση εδώ μέσα", προφανώς μη ικανοποιηθείσα απ' όσα άκουσε εκ μέρους της Διοίκησης. 

Στο σημείο αυτό πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν έκανε την παραμικρή αναφορά ή σχόλιο σχετικά με την παραχώρηση των 24 ακινήτων του δήμου στο Υπερταμείο, που υπέγραψε η κυβέρνηση που στηρίζει και στηρίζεται και που πάνω στο θέμα αυτό είχε γίνει νωρίτερα αναφορά από τον Δήμαρχο. Η κ. Μπελιά προτίμησε να μιλήσει για τους πίνακες, για παράνομες σταθμεύσεις, για κάποιες διαγραμμίσεις ή, για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Για την... "ταμπακιέρα" (λέγε με Υπερταμείο), τίποτε!

Κονδύλης: Όλα σύμφωνα με το νόμο" 

"Όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο" τόνισε ο Δήμαρχος στη δική του τοποθέτηση και απαντώντας στις ερωτήσεις που τέθηκαν. 

"Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε όλοι φιλόμουσοι εδώ μέσα", είπε και συνέχισε: "Όμως, αυτό δεν νομιμοποιεί κανένα σας να δημιουργεί προβλήματα γύρω από το θέμα αυτό. Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που αναπαράγουν τα όσα ανακριβή κυκλοφορούν, παρ' ότι έχουμε δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις ως προς τη διαδικασία για την αγορά τους και τον σκοπό για τον οποίο γίνονται αυτές οι αγορές. 

Από τώρα και στο εξής πλέον, όσοι διαδίδουν και συντηρούν τέτοια ανυπόστατα πράγματα, θα καλούνται να δώσουν λόγο και εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη. Γιατί, άλλο πράγμα είναι να κάνει κάποιος κριτική και άλλο να τσαλακώνει, να σπιλώνει και να συκοφαντεί, δηλητηριάζοντας την πολιτική ζωή του τόπου". 

Ο Ανδρέας Κονδύλης αναφέρθηκε στα όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα και στο τι πρόκειται να κάνουν στον τομέα του Πολιτισμού, μεταξύ των οποίων είναι και η δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης, που είναι και ο λόγος εξάλλου για τον οποίο ξεκίνησαν να αγοράζουν δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών, όπως των, Τσαρούχη, Βασιλείου, Μυταρά κ.ά., που είναι εκπρόσωποι της νεότερης Ελληνικής Πολιτιστικής Ιστορίας. 

Σε ότι αφορά στις διαδικασίες, επανέλαβε πως, κάθε αγορά γίνεται σύμφωνα με το Νόμο. "Τίποτα δεν γίνεται διαφορετικά και πάντα με τον ίδιο τρόπο και τον έλεγχο - έγκριση του αρμόδιου Επιτρόπου. Καλό είναι λοιπόν, να μην συκοφαντείται μία τέτοια πολύ σοβαρή προσπάθεια από κανέναν. Να σταματήσει κάποια στιγμή, επιτέλους, αυτή η λάσπη και το ψέμα". 

Αγοράζουμε σε χαμηλές τιμές 

Σε ότι αφορά τις τιμές που ο Δήμος αγόρασε μέχρι τώρα όλα αυτά τα έργα τέχνης, εξήγησε πως, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, πολλοί συλλέκτες πωλούν σημαντικά έργα στο εξωτερικό σε πολύ χαμηλές τιμές και έκλεισε λέγοντας: "Φροντίζουμε, όσο μπορούμε βέβαια, να παίρνουμε αυτά τα έργα τέχνης σε όσο χαμηλότερες τιμές είναι δυνατόν, πεπεισμένοι ότι προσφέρουμε, πέραν όλων των άλλων, κοινωνικό και εθνικό έργο, μη αφήνοντάς τα να φύγουν από τη χώρα μας", επαναλαμβάνοντας  πως, ο δήμος όσες αγορές έχει κάνει, έχει ακολουθήσει τα νόμιμα και όσοι σκέφτονται διαφορετικά επιβεβαιώνουν το γνωστό: ότι, "κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια". 

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.