ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Μήνυμα ενότητας απέναντι στο διχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση

0 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 20:51

Με τον κύριο όγκο της 3ωρης συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη να κινείται στους μεταρρυθμιστικούς άξονες που εξήγγειλε την προηγούμενη μέρα στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας εφ' όσον οι πολίτες τον επιλέξουν ως πρωθυπουργό της χώρας. 

Με ηρεμία, σαφείς και πλήρεις απαντήσεις απάντησε στα ερωτήματα που του ετέθησαν τόσο για τις διαρθρωτικές αλλαγές όσο και για θέματα όπως η συμφωνία των Πρεσπών, το εκλογικό σύστημα, τις οικονομικές εξαγγελίες, την κατάρτηση του ψηφοδελτίου της Ν.Δ., την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας κ. ά.  

Σε όλες τις απαντήσεις που έδωσε, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε να καλλιεργεί την εικόνα ενός μετριοπαθούς πολιτικού που τοποθετηθεί το κόμμα του στον χώρο του Κέντρου. Σε αυτό το πλαίσιο έκανε πολλά ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά. Ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις του, ακόμη και αν έχει αυτοδυναμία, να αξιοποιήσει στην κυβέρνησή του πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους. Μάλιστα προανήγγειλε ότι η διεύρυνση της ΝΔ θα ξεκινήσει πριν από τις εκλογές, με την ένταξη στα γαλάζια ψηφοδέλτια προσώπων από τον χώρο του Κέντρου. «Και γιατί όχι από την Αριστερά», όπως συμπλήρωσε.

Με την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει «μήνυμα ενότητας απέναντι σε αυτόν τον χυδαίο διχασμό που εκπέμπει η σημερινή πλειοψηφία». Χαρακτήρισε «μεγάλο δηλητήριο» τη στοχοποίηση του αντιπάλου που κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Κυβερνούν για όσους θεωρούν δυνάμει κομματικούς πελάτες τους». Και, αναφερόμενος στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει, εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές, συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε εδώ για λίγους. Είμαστε εδώ για όλους. Ο διχασμός κάνει ζημιά στη χώρα. Εγώ θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, όποιο κόμμα αν ψηφίσουν».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και σε γενικές γραμμές εμφανίστηκε συναινετικός, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει όποια μέτρα από το δικό του Πρόγραμμα υιοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση, ήταν απόλυτα κατηγορηματικός στο ζήτημα της μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσουμε σε μεγάλο συνασπισμό με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ». Και, αφού επανέλαβε ότι ακόμη και αν είναι αυτοδύναμος,  θα επιλέξει ευρύτερες συγκλίσεις, συμπλήρωσε: «Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα πάει σε εκλογές με απλή αναλογική. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την επόμενη μέρα θα υπάρχει κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν υπάρχουν πρόσωπα πασπαρτού», είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση που προτίθεται να σχηματίσει. «Θα κυβερνήσω με τους άξιους και πρόσωπα πέρα από τη Νέα Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνησή του θα έχει μικρότερο και πιο σφιχτό σχήμα. Συμπλήρωσε δε σε σχετική ερώτηση ότι θα διατηρηθεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται η Ν.Δ. να ψηφίσει ούτε σ' αυτή τη Βουλή αλλά ούτε και σε επόμενη τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε περίπτωση δε που δεν κυρωθεί από την παρούσα κυβέρνηση είπε πως η διαπραγμάτευση με τους γείτονες θα ξεκινήσει εξ αρχής. 

Σχετικά με τις επενδύσεις είπε: «Μόνον εμείς μπορούσε να φέρουμε επενδύσεις»,  απαντώντας στα ερωτήματα που δέχθηκε για τα οικονομικά. Στο ίδιο πλαίσιο αρνήθηκε ότι έχει ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. «Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα και ο κ. Τσίπρας αρκείται να μοιράζει επιδόματα. Υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα και μεγαλώνει το Κράτος. Και δεν λέει τίποτε για το συμμάζεμα του Κράτους».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ίδιος διαθέτει συνολικό σχέδιο το οποίο «είναι πιο φιλόδοξο από εκείνο του κ. Τσίπρα». Στο ερώτημα αν θα ψηφίσει μέτρα που και ο ίδιος προτείνει εφόσον τα προωθήσει η σημερινή κυβέρνηση. «Δεν έχουμε λόγο να μην ψηφίσουμε μέτρα που είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας λογική», είπε. «Θα δούμε την εξειδίκευση», συμπλήρωσε αν και, αναφερόμενος ση διάσταση Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση έχει το πράσινο φως των θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε έχει διαφορετική αντίληψη από τον κ. Τσίπρα. «Εγώ δεν βλέπω πελάτες, βλέπω πολίτες», σημείωσε δηκτικά, επαναλαμβάνοντας την κριτική ότι η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί «διχαστική» και «ταξική» πολιτική με μόνο στόχο την ψηφοθηρία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τη Νέας Δημοκρατία. Τόνισε επίσης ότι πρώτος στόχος αποτελεί η πρόσβαση στις αγορές, διότι το μαξιλάρι ασφαλείας δεν μπορεί να φαγωθεί. Ταυτόχρονα επανέλαβε την κριτική του για την τακτική που ακολουθούν εταίροι και δανειστές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Θεσμοί στρουθοκαμήλιζαν όταν ξηλώνονταν μεταρρυθμίσεις» από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του επανέλαβε ότι είναι συνεκτικό και πλήρως κοστολογημένο. Μαζί, όπως είπε, με τις μειώσεις φόρων και εισφορών, διαθέτει και αντίστοιχο πρόγραμμα συμμαζέματος των δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ που «θα γίνει χωρίς να υποβαθμίσουμε την ποιότητα υπηρεσιών» του Δημοσίου, καθώς είναι η άλλη όψη του νομίσματος για τη μείωση των φόρων. Στα πολλά ερωτήματα που δέχθηκε για τη μείωση του Κράτους, επέμεινε στο ζήτημα της μείωσης των συμβασιούχων, που, όπως είπε, όταν λήγει η σύμβασή τους θα απομακρύνονται, όπως επιβάλει το Σύνταγμα.

Για τις κατηγορίες που εκτοξεύει η κυβέρνηση περί ακροδεξιάς στροφής της Ν.Δ. είπε: «Ακροδεξιοί δεν υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία» και ανταποδίδοντας τα πυρά είπε ότι η κυβέρνηση συγκυβερνά με τον ακροδεξιό Καμμένο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άσκησε κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια της Λέσβου, δείχνοντας μάλιστα και σχετικές εικόνες από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν εκεί. Ενώ έθεσε και ζήτημα κονδυλίων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει μόνον σπατάλη και σημειώνοντας ότι απαιτείται να γίνει διερεύνηση.

Ερωτώμενος αν θα κάνει Εξεταστικές Επιτροπές είπε πως δεν έχει τέτοιο σκοπό παρά μόνο σε μία περίπτωση. Όπως είπε έχει δεσμευθεί να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για το πρώτο καταστροφικό 6μηνο της διακυβέρνησης Συριζα - ΑΝΕΛ που κόστισε στη χώρα ένα αχρείαστο μνημόνιο, τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.  

Για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι κατελόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «αδικαιολόγητο κυνισμό». Όπως είπε αναφερόμενος στη σύσκεψη – παρωδία που έγινε στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής το βράδυ της 23ης Ιουλίου, σχολίασε: «Ή γνώριζε ή δεν γνώριζε για τους νεκρούς. Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι ανίκανος διαχειριστής».

Ταυτόχρονα στηλίτευσε τις χυδαίες επιθέσεις κατά του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Συνολάκη, υπογραμμίζοντας ότι «είναι φασιστικό» αυτό που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης να βγάλει στο διαδίκτυο τη διεύθυνση του επικεφαλής της Επιτροπής που μελέτησε το ζήτημα για λογαριασμό της ΝΔ. «Αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μάτι θα είχαν σωθεί ζωές», υποστήριξε, τέλος, επικαλούμενος το πόρισμα του κ. Συνολάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κλήθηκε να σχολιάσει και τις διαδοχικές άδειες που λαμβάνει ο καταδικασμένος τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας και ήταν κατηγορηματικός: Το καθεστώς θα αλλάξει, έχει σκοτώσει 11 ανθρώπους, δεν μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει.

Λαϊκισμός ίσον ΣΥΡΙΖΑ - Ο Καμμένος είναι τσάμπα μάγκας

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Στη νέα έκδοση λεξικού του κ. Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη λαϊκισμός θα υπάρχει η εικόνα του κ. Τσίπρα. Όχι η δική μου. Τσάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος ο οποίος λέει ότι δε θα στηρίξει τη συμφωνία ενώ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που τη ψηφίζει. Ήμουν ειλικρινής με τον ελληνικό λαό. Η συμφωνία παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της. Η ιστορία του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει». 

Δείτε εδώ το α' μέρος της συνέντευξης. 
Δείτε εδώ το β' μέρος της συνέντευξης. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.