ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης - ΔΕΘ: Μπορούμε επιτέλους να πάμε την Ελλάδα μπροστά

0 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 22:31

Συγκεκριμένα μέτρα για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη τόσο του επιχειρείν όσο και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδα παρουσίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς κατά τη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση αλλά και για την προσπάθεια να επαναφέρουν το διχασμό μεταξύ των πολιτών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να μιλήσει σε όλους τους Έλληνες ζητώντας τη στήριξη τους για «να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται πάνω στην αξιοκρατία, την εργατικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους». 

Χαρακτηριστικό είναι το κάλεσμα που έκανε απευθυνόμενος στον «απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς». «Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος. Διαφορές υπήρχαν και το 1974, αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία. Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος. Η κατάσταση, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά «αριστερές» ή «δεξιές» λύσεις. Αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα». 

Παρουσιάζοντας έξι μεγάλους εθνικούς στόχους ανέλυσε βήμα βήμα τα μέτρα που θα λάβει αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές προκειμένου να αναταχθεί η πραγματική οικονομία δίδοντας βάρος στη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Προαναγγέλλοντας την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου μίλησε για κοστολογημένες παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην αναγέννηση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη θεσμική αναδόμηση που απαιτείται ώστε να επιτευχθεί ο βασικός στόχος ύπαρξης ενός κράτους, δηλαδή η παροχή συνθηκών ασφάλειας στους πολίτες, οι οποίοι σήμερα αισθάνονται πως βρίσκονται στο έλεος της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας όλων των μορφών.

Από το Βελλίδειο δεν παρέλειψε να επαναλάβει την δεδηλωμένη απόφασή του να μη ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Πιστεύω στην Ελλάδα διότι εμπιστεύομαι τους Έλληνες δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσαφηνίζοντας πως δεν θα επιτρέψει στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να διχάσει τη χώρα προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα πόλωσης καθώς και ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ενώνει τους Έλληνες ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και ιδεολογίας.

“Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του. Δεν ζούμε σήμερα το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της νέας μεταπολίτευσης. Αλλά το τελευταίο. Τον θλιβερό επίλογο μιας εποχής που τελειώνει με πόνο και βουβή παραίτηση. Θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι. Μέσα στην κατάρρευσή τους όμως, οφείλουμε να αναζητήσουμε τα συμπεράσματα που θα ανατάξουν την πατρίδα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, αλλά η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται” τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε 6 μεγάλους εθνικούς στόχους για να αναγεννηθεί η πατρίδα, όπως είπε.

“Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθούν οι ανισότητες. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους. Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους.

Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου, και αυτό με πάει στο δεύτερο στόχο.

Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.
Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Φυσικά, επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία.

Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία. Αυτό σημαίνει: Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άμεση χρήση της τεχνολογίας παντού. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού. Και φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία.

Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει: Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της. Πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας. Όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.

Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες” σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%, το χρέος της να μειωθεί δραστικά και τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα από σκληρή δουλειά όπως τόνισε.

Για την υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ, που έχει κεντρικό άξονα τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τους εταίρους και δανειστές τους οποίους κατηγόρησε ότι «φόρεσαν μια θηλειά που στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα, τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα». Θα τελειώσει όπως σημείωσε η πρακτική των υπερπλεονασμάτων που στραγγαλίζει την οικονομία μέσω της υπερφορολόγησης. «Οι εταίροι αναρωτιούνται γιατί διαμαρτύρεται ο Έλληνας ότι πνίγεται. Τους ρωτώ ευθέως: Θα συμφωνούσαν σε μία τέτοια πολιτική αν αφορούσε τη δική τους χώρα; Εμείς αυτήν τη θηλιά θα την κόψουμε. Η Ελλάδα θα πάρει ανάσα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για:

- Την καταβολή του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και όχι στο κράτος, προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτήσει πραγματική θεσμική και οικονομική ανεξαρτησία, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του για μείωση κατά 30%.

- Άρση των capital controls μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

- Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%.

- Δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

- Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%.

- Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις μέσα σε δύο χρόνια.

- Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

- Ενίσχυση του κομβικού ρόλου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Με αυτές τις βασικές οικονομικές δεσμεύσεις, έδωσε ένα σαφές στίγμα για το δικό του σχέδιο ελάφρυνσης των πολιτών από τα φορολογικά βάρη και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που βασίζεται στη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, στην προσέλκυση των επενδύσεων, αλλά ταυτόχρονα την στήριξη των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Στις βασικές οικονομικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνονται επίσης:

Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων». Μία ρύθμιση, η οποία είναι βασισμένη στη «γαλάζια» πρόταση για τη Δεύτερη Ευκαιρία. Συγκεκριμένα, όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις. Η ελάχιστη καταβολή θα είναι 20 ευρώ το μήνα, ενώ οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και δε θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση.

Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Στήριξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από 760 εκατομμύρια που είναι σήμερα, προκειμένου να καλύπτονται 800.000 συμπολίτες μας.

1.000 ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί.

Μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ σε όλα τα νέα ζευγάρια που δε βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβλήθηκε για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10%.

Μήνυμα περιείχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και προς την πλευρά της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Αν η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία είτε σε αυτή είτε στην επόμενη Βουλή.

Χαρακτήρισε «ντροπιαστική και χυδαία την προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς» και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, τον προειδοποίησε, «να μην διανοηθεί ποτέ ξανά να ταυτίσει αυτήν τη μεγάλη λαϊκή παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την ακροδεξιά. Την ίδια ώρα που κυβερνά επί τριάμισι χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο».

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

«Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ένας κακός νόμος. Όχι μόνο μειώνει τις συντάξεις, αλλά τιμωρεί τελικά τη δημιουργικότητα και την εργασία», συνέχισε ο αρχηγός της ΝΔ. «Γιατί να δουλέψει κάποιος περισσότερο αν γνωρίζει ότι τελικά θα πάρει λίγο-πολύ την ίδια σύνταξη;

Πώς θα κάνουν οι επιχειρήσεις πολλές προσλήψεις όταν το κόστος εργασίας αυξάνεται υπέρμετρα λόγω των υψηλών εργοδοτικών εισφορών; Και γιατί να δηλώσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας τα πραγματικά του εισοδήματα όταν το ύψος των εισφορών είναι δυσβάστακτο; Και ποιος νέος έχει σήμερα κίνητρο να ενταχθεί στο ασφαλιστικό σύστημα αν πιστεύει ότι δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη; «Προτιμώ να παίρνω τα μισά μαύρα, δεν με νοιάζουν τα ένσημα» μου είπε ένας νεαρός που δουλεύει σε καφετέρια.

Καθαρές κουβέντες λοιπόν. Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. Όποιος κοπιάζει μια ζωή ως εργαζόμενος θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη. Αυτό είναι το δίκαιο και θα γίνει πράξη».

«Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές»

«Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα την επιχειρηματικότητα. Και είναι ατέλειωτες οι προοπτικές για επενδύσεις στην πατρίδα μας. Είμαστε προικισμένοι με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ένας πανέμορφος τόπος με μοναδική ιστορία. Μια γη εύφορη με πλούσιο έδαφος και αναξιοποίητο υπέδαφος. Μια χώρα με μοναδική γεωστρατηγική σημασία στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Με καλές υποδομές και ακόμα καλύτερους ανθρώπους», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου

Στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Για να επανέλθει η ασφάλεια στις πόλεις μας καταρχάς πρέπει να αφήσουμε την αστυνομία να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Να αφεθεί ελεύθερη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και να θέσει τέλος στα κάθε είδους άβατα. Για να το κάνει αυτό δεν χρειάζονται νέες προσλήψεις αστυνομικών. Αρκεί η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η επαναφορά ευέλικτων μονάδων, γρήγορης και άμεσης επέμβασης.

Θα καταργήσουμε αμέσως τον νόμο Παρασκευόπουλου που έχει καταντήσει την πόρτα της φυλακής περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου. Και θα αναθεωρήσουμε την ποινική δικονομία που δυστυχώς είναι ένα δίχτυ με μεγάλες τρύπες για να ξεγλιστράνε πολλοί από τη δικαιοσύνη και τις φυλακές. Από τους τρομοκράτες και τους ισχυρούς του χρήματος μέχρι τους κάθε λογής μπαχαλάκηδες».

«Μπορούμε»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Πριν από πολλές δεκαετίες, το 1954, ο Κώστας Αξελός, στο εναγώνιο πόνημά του με τίτλο «Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας», έγραφε για την κατεστραμμένη Ελλάδα του ’50: "Είναι μια χώρα εξαίσιας ωραιότητας ... που συνθέτει ένα σύνολο με ανήκουστες δυνατότητες που δεν περιμένουν παρά την εκπλήρωσή τους". Αυτές τις "ανήκουστες δυνατότητες" καλούμαστε να εκπληρώσουμε. Και αυτό θα κάνουμε. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με κυβερνήτες τους πιο άξιους των Ελλήνων. Έτσι μόνο θα πάμε μπροστά. Μπορούμε».

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.