ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Ν. Παππάς με νομοθετική ρύθμιση πήρε τα Δίκτυα οπτικών ινών από τους Δήμους

0 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 20:00

Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 11 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς πέρασε την Εποπτεία, Διαχείριση, Συντήρηση, Εκμετάλλευση και Αξιοποίηση των μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών τα οποία ανήκουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο airetos.gr,  η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου του Νίκου Παππά θα διενεργεί την εποπτεία, διαχείριση, συντήρηση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των εν λόγω δικτύων των Δήμων, “στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης Νέας Γενιάς (NGAPLAN)”.

Για ποιο λόγο έγινε αυτή η παρέμβαση της Κυβέρνησης;

Η Αιτιολογική Έκθεση δεν αιτιολογεί συγκεκριμένα, αναφέρει μόνο πως με τη σχετική προσθήκη “επιλύεται το ζήτημα της εν συνόλω ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ” τους, βάσει ενιαίων κανόνων εφαρμογής και υλοποίησης υπό την εποπτεία του Υπουργείου.

Ποια είναι η δημοσιονομική επίπτωση του εν λόγω υπουργικού συγκεντρωτισμού; Κερδίζουν ή χάνουν οι Δήμοι από τη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο;

Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σιωπά, ΔΕΝ αναφέρει τι οικονομικά αποτελέσματα προκαλεί η ψήφιση αυτής της νομοθετικής ρύθμισης. 

Το σημαντικότερο: Ποια είναι η γνώμη της ΚΕΔΕ για την κυβερνητική παρέμβαση; Συμφωνεί, διαφωνεί ή τι προτείνει;

Άγνωστο, καθώς η ΚΕΔΕ -η οποία, ως γνωστόν, διαθέτει και εξειδικευμένη Επιτροπή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - ΔΕΝ ΕΚΛΗΘΗ στην ακρόαση φορέων στη Βουλή!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη ψηφίστηκε θετικά MONO από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Το αυτοδιοικητικά θολό τοπίο γύρω από τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αναδείχθηκε κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, με δύο Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αναδεικνύουν τις σχετικές παραμέτρους:

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, στο πλαίσιο της παρέμβασής του επί του Ν/Σ, έθεσε το ερώτημα για το λόγο της συγκεκριμένης μεταβίβασης αρμοδιοτήτων.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επίσης, ζήτησε από ποια στοιχεία προκύπτει ότι οι Ο.Τ.Α. ήταν αναποτελεσματικοί στη διαχείριση των Δικτύων, ώστε να περάσει η αρμοδιότητα αυτή σήμερα στη Γ.Γ. του Υπουργείου.

«Μήπως δεν τίθεται θέμα αποτελεσματικότητος, αλλά βούλησης και μόνο της Κυβέρνησης για έλεγχο;» αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο θα μπορούσε να περιοριστεί στην εποπτεία.

«Ούτε μία νέα αρμοδιότητα δεν έχετε μεταβιβάσει στην Αυτοδιοίκηση, γιατί “παραχωρώ αρμοδιότητες” σημαίνει “παραχωρώ και εξουσία, δεν έχω τον απόλυτο έλεγχο”. Όχι μόνο δεν μεταβιβάζετε, αλλά αφαιρείτε και υφιστάμενες αρμοδιότητες.», στηλίτευσε την Κυβέρνηση.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.