ΠΟΛΙΤΙΚΗ

83η ΔΕΘ: Γενικότητες για ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις και παροχολογία σε βάθος 4ετίας

0 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 22:29
83η ΔΕΘ: Υποσχέσεις και παροχές από τον πρωθυπουργό στο δρόμο προς τις εκλογές

Το προεκλογικό του "όραμα" για την επόμενη τετραετία περιέγραψε απόψε στην ομιλία του στην 83η ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, αφού προηγουμένως σε μια σειρά αναφορές για τα πεπραγμένα της τριετούς διακυβέρνησής του, είπε πως σ' αυτήν την τριετία διορθώθηκαν ή βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο στρεβλώσεις και προβλήματα πολλών προηγούμενων ετών. 

Χωρίς τα γνωστά του κρεσέντα και χωρίς έντονες αντιπολιτευτικές εξάρσεις ο λόγος του μπορεί να χαρακτηριστεί έως και υποτονικά προσεκτικός, ακόμα και στην εξαγγελία των παροχών, εξαιτίας ίσως του γεγονότος πως τα όσα θα ακούγονταν απόψε θα ήταν καθοριστικά για τα "μεταμνημονιακά" βήματα της χώρας στις ελεύθερες αγορές του χρήματος, που θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Κι ενώ ο κ. Τσίπρας περιέγραφε το δικό του success story, λίγα μέτρα μακρύτερα οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης πνίγονταν από τα δακρυγόνα από τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών.

Τον Αύγουστο του 2015 πήραμε τις σωστές αποφάσεις

Είπε ο κ. Τσίπρας, "τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις και δικαιωθήκαμε».

«Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι τότε τελικά πράξαμε το σωστό», πρόσθεσε. Η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα.

Μια χώρα που μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά».

«Σήμερα μπορώ να κοιτάξω στα μάτια κάθε έναν και κάθε μια από όλους εσάς, και να πω ότι η επιμονή και η υπομονή σας έδωσε καρπούς. Και το μέλλον ανήκει πλέον σε εσάς. Ανήκει στους πολλούς», υπογράμμισε.

«Το τέλος των μνημονίων δεν ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη.Τρία χρόνια πριν αλλά και σχεδόν κάθε μέρα όλα αυτά τα χρόνια, λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι θα τα καταφέρουμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι σήμερα από αυτό το βήμα, της ιστορικής 83η ΔΕΘ, «δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές. Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα.Το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής που ανατέλλει πια για τον τόπο μας».

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

-Για έξι συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2018 που αναμένεται να κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2,5%.

-Η ανεργία από το 27% που βρισκόταν το 2015 έφτασε στο 19,1% τον περασμένο Ιούνιο.

-Πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί εντός της τριετίας. Και το 70% από αυτές είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Επισήμανε ότι «οι θεμελιώδεις δείκτες δείχνουν σταθερή βελτίωση».

«Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ. Πράγμα που αναμένεται και φέτος», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια», «να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού». Και αυτό όπως τόνισε «για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και την σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα πετύχαμε με κόπο και σκληρή δουλειά».

Απόψε ο πρωθυπουργός πέρα από τις γενικές τοποθετήσεις του για την ανάπτυξη, τις θεσμικές αλλαγές τις ιδέες για την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία κ. ά., παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων, που ο ίδιος προσδιόρισε σε τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το διάστημα 2019 – 2022.

Ειδικότερα από το βήμα της ΔΕΘ, εξήγγειλε σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστών εισφορών και φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις, την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς αλλά και προσλήψεις.

Τα μέτρα, ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ εκτείνονται σε βάθος τετραετίας με τα περισσότερα να ξεκινούν από την αρχή της επόμενης χρονιάς. Αναλυτικά τα μέτρα:

Κατώτατος μισθός

Στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού. «Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξησή του το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.

Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί ο φόρος για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. 

Ασφαλιστικές εισφορές

Από 1/1/19 επίσης, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.

Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Επιπλέον για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς

Καταβολή μέχρι το τέλος του έτους σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Φορολογία επιχειρήσεων

Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

Επιδότηση ενοικίου

Από την 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

Προσλήψεις

Αμεσες 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.

Φόρος επιτηδεύματος

Από 1/1/19 κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Ασφαλιστικές εισφορές για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα

Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας. 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

ΦΠΑ

Aλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ από την 1/1/21 με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

Το γήπεδο του ΠΑΟΚ

Ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος της ομιλίας του ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση θα παραχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση το χώρο του στρατοπέδου που βρίσκεται στην περιοχή της Ανω Τούμπας, με σκοπό ο ΠΑΟΚ να δημιουργήσει το νέο του γήπεδο! Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είμαι σε θέση να ανακοινώσω πως παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση το χώρο του στρατοπέδου που βρίσκεται στην Ανω Τούμπα για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο των ευρωπαϊκών προδιαγραφών που του αξίζει, όπως και σε όλη την πόλη».

Aνάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ

Επίσης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διεργασίες, τον έλεγχο και την έγκριση του ειδικού Χωρικού Σχεδίου, προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ. Στόχος το 2019 να γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μια ΔΕΘ με σύγχρονες εκθεσιακές υποδομές και ένα νέο πάρκο στο κέντρο της Πόλης.

Για το brain drain

Προγράμματα για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους.

Ενώ από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγούμε κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.

Οι Συντάξεις

Για τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε από το βήμα της ΔΕΘ να υποσχεθεί ότι θα πάρει πίσω τις μειώσεις. Είπε όμως ότι τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ (για περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019) δεν είναι αναγκαία και ότι η κυβέρνηση, αφού επαληθεύσει το γεγονός αυτό από τα στατιστικά στοιχεία θα εξηγήσει τη θέση της στους εταίρους, περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, φαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται την ελληνική θέση και «είναι ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική προσαρμογή για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί».

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.