
Το Μητροπολιτικό Παρκο του Δήμου Ελληνικού που θα κατασκευαστεί στα πλάισια της επένδυσης στο πρ. Αεροδρόμιο, προβλέπεται να είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Θα κυριαρχεί σε μία έκταση 2.000.000 τ.μ., και θα είναι μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου (1.420.000 τ.μ.) και πολύ μεγαλύτερο από άλλα ελληνικά πάρκα, όπως το Πάρκο Τρίτση (1.000.000 τ.μ.), το Κτήμα Συγγρού (950.000 τ.μ.) το Πεδίον του Άρεως (270.000 τ.μ.) και τον Εθνικό Κήπο (160.000 τ.μ.).
Ο σχεδιασμός του προδιαγράφει έναν ανοικτό χώρο, εύκολα προσβάσιμο από κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες, που χαρακτηρίζεται από υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονική τοπίου, υψηλής ποιότητας λειτουργίες και διαμορφώσεις, υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, με διασφαλισμένη την καλή συντήρηση και λειτουργία του.
Η εύκολη και άμεση πρόσβαση σε αυτό, η οποία διευκολύνεται από το σχεδιασμό, αναμένεται να έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα, τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής των δημοτών μας, όσο και σε ότι αφορά τις τιμές της γης και των ακινήτων, στην ευρύτερη περιοχή.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, σύμφωνα με το σχέδιο έχει υψηλό βαθμό προσβασιμότητας. Συνολικά θα έχει πάνω από 10 πρωτεύουσες και δευτερεύουσες εισόδους και πάνω από 18 τριτεύουσες εισόδους.
Οι 7 θεματικές ενότητες του Πάρκου
Το Μητροπολιτικό Πάρκο χωρίζεται σε 7 διαφορετικές ενότητες όπου θα προσφέρουν στον επισκέπτη μια διαφορετική εμπειρία και πληθώρα χρήσεων και δραστηριοτήτων.
- Περιοχή Εργοστασίου Αεροσκαφών
Η περιοχή του Εργοστασίου Αεροσκαφών, βρίσκεται ανατολικά και προς το βόρειο τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου. Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το πρώην εργοστάσιο αεροσκαφών και τα ιστορικά υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών που θα στεγάσουν το νέο Μουσείο Αεροπορίας. Στην περιοχή θα υπάρχει το νέο Μουσείο Αεροπορίας όπου θα στεγάζεται στα υπόστεγα συντήρησης των αεροσκαφών και ταυτόχρονα προτείνονται νέα κτίρια που θα φιλοξενούν χρήσεις πολιτισμού.
- Περιοχή Αθλητισμού
Η περιοχή αθλητισμού βρίσκεται προς το βόρειο και ανατολικό τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου και αποτελεί την μεγαλύτερη χωρική ενότητα αυτού, με συνολική έκταση λίγο μικρότερη των 500.000 τ.μ. Στη περιοχή θα χωροθετηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών.
Σε αυτή την ενότητα θα μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (Ε.Α.Κ.Ν.) Αγίου Κοσμά., με στόχο την αναβάθμισή τους και την διεύρυνση της απεύθυνσής του στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Η περιοχή θα περιλαμβάνει την διατηρούμενη εγκατάσταση του Κανόε-Καγιάκ, όπως και το προτεινόμενο κτίριο του ‘Πολυδύναμου Κέντρου Πολλαπλών Λειτουργιών και Εκδηλώσεων’, το οποίο θα αποτελεί τοπόσημο της περιοχής. Στόχος είναι το Πολυδύναμο Κέντρο Πολλαπλών Λειτουργιών και Εκδηλώσεων να φιλοξενήσει ποικίλες εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, όπως αθλητικούς αγώνες, συναυλίες, αλλά και σημαντικές κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
- Περιοχή Ρέματος Τραχώνων για τη φύση και το περιβάλλον
Η περιοχή του Ρέματος Τραχώνων για τη φύση και το περιβάλλον, βρίσκεται βόρεια και δυτικά στο Μητροπολιτικό Πάρκο. Bασικός πυλώνας στην οργάνωση της περιοχής είναι η νέα ανοιχτή κοίτη του ρέματος Τραχώνων, στη συνέχεια η περιοχή χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία τριών νέων εποχιακών υγροτόπων. Οι υγρότοποι, δε θα έχουν σταθερά νερό όλο το έτος, αλλά θα διαθέτουν υδρόφιλη βλάστηση.
Πλησίον της Ολυμπιακής πλατείας και προς την περιοχή του ρέματος, προτείνεται η διαμόρφωση σκαλοπατιών του ενός μέτρου πλάτους που θα δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να καθίσουν. Όσον αφορά στα Ολυμπιακά γήπεδα χόκεϊ, προτείνεται η διατήρηση του ενός αγωνιστικού χώρου και η λειτουργία του ως ανοιχτού χώρου με χλοοτάπητα που θα μπορεί να υποδέχεται εναλλακτικές χρήσεις.
Ολυμπιακή Πλατεία και περιοχή Αστικής Καλλιέργειας
Η ενότητα της Ολυμπιακής Πλατείας και της περιοχής Αστικής Καλλιέργειας, βρίσκεται δυτικά στο Μητροπολιτικό. Σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι πως τη διαπερνά ο κεντρικός πεζόδρομος του Πάρκου, όπως και ο υφιστάμενος διάδρομος αποπροσγειώσεων και το ίχνους του, ενώ οι κεντρικές δραστηριότητες της ενότητας συγκεντρώνονται στην Ολυμπιακή Πλατεία και στην περιοχή της Αστικής Καλλιέργειας.
Η Ολυμπιακή πλατεία που προτείνεται να δημιουργηθεί, έχει ως στόχο την ανάδειξη της Ολυμπιακής κληρονομιάς χρησιμοποιώντας τους πέντε συμπλεκόμενους Ολυμπιακούς κύκλους που υφίστανται στην περιοχή. Στην πλατεία, χωροθετούνται κτίρια που θα εξυπηρετούν πολιτιστικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής, ενώ θα βρίσκεται σε επαφή με το διατηρούμενο σημείο του διαδρόμου αποπροσγειώσεων. Στο νότιο τμήμα της πλατείας, προτείνεται η δημιουργία μεγάλης ποικιλίας από πίδακες νερού σε διάφορα ύψη.
Πάρκο Γλυπτικής Ελληνικού
Το Πάρκο Γλυπτικής Ελληνικού, βρίσκεται ανατολικά και κεντρικά στο Μητροπολιτικό Πάρκο, ενώ δυτικά του βρίσκεται η ενότητα της Ολυμπιακής Πλατείας και η περιοχή Αστικής Καλλιέργειας. Επίσης, περιβάλλεται από την Περιοχή Αθλητισμού (στα βόρειά του) και την Περιοχή Εκθέσεων Ελληνικού (στα νότιά του). Βασικό χαρακτηριστικό του πάρκου είναι ο λοφώδης χαρακτήρας που προτείνεται να έχει όπως και φυσικά ο χώρος έκθεσης των γλυπτών.
Στους πρόποδες του λόφου, προτείνεται η διάθεση περίπου 400 στρεμμάτων αφιερωμένα στην τέχνη, το προτεινόμενο τοπίο αποτελείται από γηγενή φυτά και διαφοροποιούμενο ανάγλυφο με κυρίαρχο τον χαρακτήρα των ελαιώνων, κυπαρισσώνων, και δεντρώνων. Στην ίδια περιοχή προτείνεται και η δημιουργία του Μουσείου Τέχνης.
Στην υψηλότερη κορυφή του λόφου, ύψους 24 μέτρα από τον παρακείμενο άξονα κίνησης, προτείνεται η δημιουργία κτιρίου Pavilion, όπου ο επισκέπτης θα έχει θέα προς τον Υμηττό, βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά προς τη θάλασσα. Σε αυτή την περιοχή, πάνω από 40 εκτάρια θα είναι αφιερωμένα στην τέχνη.
- Περιοχή Εκθέσεων Ελληνικού
Η Περιοχή Εκθέσεων Ελληνικού, βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου. Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ο πρώην ανατολικός αερολιμένας, σχεδιασμένος από τον Eero Saarinen, αλλά και η μεγάλη έκταση χλοοτάπητα που θα συναντά τον διάδρομο αποπροσγειώσεων.
- Αττικό Τοπίο
Η περιοχή του Αττικού Τοπίου βρίσκεται νότια και δυτικά στο Μητροπολιτικό Πάρκο, ενώ ταυτόχρονα είναι η πιο μικρή ενότητα του πάρκου. Στο δυτικό της τμήμα συνορεύει με την περιοχή πολεοδόμησης Α-Π2 και αποτελεί κατά κύριο λόγο περιοχή φύτευσης. Το Αττικό τοπίο εμπεριέχει οικεία προς το ελληνικό τοπίο δέντρα, όπως κουκουναριές, βελανιδιές και σφενδάμια με σημεία υπέροχων θάμνων και αγρωστωδών. Αποτελεί στόχο, οι περιοχές φύτευσης να αποτελέσουν ενδιάμεση ζώνη μετάβασης μεταξύ του Πάρκου και των παρακείμενων οικιστικών περιοχών.
Οι φυτεύσεις
Για το σύνολο του Πάρκου, τα φυτά που προβλέπονται να φυτευτούν ανέρχονται σε 993.416 συνολικά. Περιλαμβάνουν είδη κυρίως της Ελληνικής χλωρίδας ή είδη τα οποία αναπτύσσονται χωρίς προβλήματα στην χώρα μας.
Για το σύνολο του Πάρκου προτείνονται τα παρακάτω είδη και ποσότητες φυτών:
Θάμνοι / φρύγανα κ.λ.π: 796.916 τεμάχια
Αγρωστώδη: 164.400 τεμάχια
Χλοη: 109.036 τ.μ.
Δένδρα: 32.100 τεμάχια
Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.