ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Δείτε τα σχέδια του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού - Κωνσταντάτος: Διαψεύδονται οι λαϊκιστές

1 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018, 19:35
Το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο έκτασης 2.000 στρεμμάτων περίπου, (από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στην Ευρώπη) που θα δημιουργηθεί στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, θα είναι προσβάσιμο, ανοιχτό και δημόσιο σε όλους

Από  το Υπουργείο Περιβάλλοντος τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση  το Σχέδιο Γενικής Οργάνωσης Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό. 

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος που τάχθηκε εξ αρχής υπέρ του σχεδίου επένδυσης του Ελληνικού και στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: 

"Διαψεύδονται οι λαϊκιστές" 

"Το σχέδιο που δόθηκε στην δημοσιότητα, για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο δήμο μας, στα πλαίσια της επένδυσης στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά, τις διαχρονικές θέσεις της διοίκησης μας αναφορικά με την “επένδυση του Ελληνικού”.

Το σχέδιο του νέου πάρκου στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού διαψεύδει τους λαϊκιστές που διέδιδαν, πότε, ότι ολόκληρη η περιοχή του αεροδρομίου θα τσιμεντοποιηθεί και πότε ότι το “μικρό” πάρκο που θα δημιουργηθεί θα είναι ιδιωτικό και προσβάσιμο μόνο από τους “πλούσιους” κατοίκους της περιοχής.

Για ακόμη μία φορά διαψεύστηκαν. Το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο έκτασης 2.000 στρεμμάτων περίπου, (από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στην Ευρώπη) που θα δημιουργηθεί στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, θα είναι προσβάσιμο, ανοιχτό και δημόσιο σε όλους, θα χαρακτηρίζεται από υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονική τοπίου, θα περιέχει πολιτιστικές, αθλητικές, και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ θα γίνει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις είναι μόνο η αρχή από αυτά που θα ακολουθήσουν, αφού σύντομα θα δοθεί στην δημοσιότητα και το σχέδιο πολεοδόμησης της επέκτασης της πόλης μας μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου και εκεί θα επιβεβαιωθούμε αναφορικά με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα που είχαμε καταθέσει σχετικά, σε όλους τους αρμόδιους φορείς".

Πάρκο με Ελληνική ταυτότητα

Ο σχεδιασμός του σηματοδοτείται από την ιδέα της οργάνωσης ενός μωσαϊκού εμπειριών οργανικά συνδεδεμένου με την πόλη, στο οποίο ο περιβάλλων οικιστικός ιστός εισχωρεί και διατρέχει το Πάρκο μέσω δυναμικών χαράξεων. Δημιουργείται ένα οργανικό σύστημα με τους κοινόχρηστους χώρους της υπόλοιπης ανάπτυξης μεγεθύνοντας έτσι την χωρική και λειτουργική έκταση του ίδιου του Πάρκου.

Χωρίζεται σε διαφορετικές περιοχές με κριτήρια χρήσεων, κτιριακών ή υπαίθριων, και βεβαίως τοπίου. Κάθε μία από αυτές έχει το δικό της μοναδικό χαρακτήρα τοπίου, ενώ η μετάβαση από τη μία στην άλλη θα γίνεται ήπια και ομαλά. Στο σύνολό τους θα συνεισφέρουν στη δημιουργία μίας εξαιρετικά δυνατής Ελληνικής ταυτότητας του τοπίου του Πάρκου.

Οι δραστηριότητες που θα φιλοξενούν είναι πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές, αγροτικές και αναψυχής, ενώ παράλληλα θα φιλοξενείκαι πρότυπες αστικές δομές.

Ως προς τη δομή του, οργανώνεται από τον ελικοειδή δρόμο που το διασχίζει εγκάρσια και τρεις βασικούς άξονες κίνησης πεζών. Οι δύο από αυτούς είναι μικρού πλάτους ζώνες των υφιστάμενων διαδρόμων που επαναχρησιμοποιούνται. Ο τρίτος είναι μία νέα «ραχοκοκαλιά» του Πάρκου που συνδέει τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και τους υφιστάμενους σταθμούς Μετρό στα ανατολικά με την παραλία, περνώντας και μέσα από την νέα οικιστική περιοχή στα δυτικά.Αυτοί οι τρεις άξονες συναντιούνται δημιουργώντας ένα τρίγωνο, στο οποίο διατηρείται ως μνήμη του χώρου το υφιστάμενο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αυτό αποτελεί πια το συνεκτικό κόμβο, την καρδιά του Πάρκου.

Από περιβαλλοντικής άποψης, ιθαγενείς φυτοκοινωνίες και ιστορικής σημασίας τοπία θα παραμείνουν το επίκεντρο αυτού του πάρκου. Το ενδιαφέρον νέο ανάγλυφο του Πάρκου προκύπτει από την περιβαλλοντική επιταγή της ισορροπίας των εκσκαφών και των επιχώσεων.

Η πλήρωση των υδάτινων στοιχείων του Πάρκου και η άρδευση θα γίνονται με την κατά τον βέλτιστο τρόπο εκμετάλλευση των ομβρίων υδάτων, των λυμάτων και των υδρογεωτρήσεων.

Αναλυτική περιγραφή

Στο τμήμα της ανάλυσης του Σχεδίου Γενικής Οργάνωσης Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό, περιγράφονται το φυσικό, το δομημένο και το πολιτιστικό περιβάλλον, η υπάρχουσα συγκοινωνιακή δομή, ακολουθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τέλος περιγράφονται αναλυτικά οι αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης του μητροπολιτικού πάρκου, η πολεοδομική οργάνωση του χώρου και οι χρήσεις γης, η περιγραφή επιμέρους περιοχών, οι περιβαλλοντικές στρατηγικές, τα επιμέρους χαρακτηριστικά του πάρκου και τέλος πληροφορίες σχετικά με τα υλικά κατασκευής.

Η τεχνική έκθεση ολοκληρώνεται με την τεκμηρίωση συμβατότητας της πρότασης με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, Π.Δ. 35 ΑΑΠ/2018.

Το Πάρκο αποτελεί αναμφισβήτητα τη σημαντικότερη παρέμβαση του εγκεκριμένου Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.

Διαθέτοντας έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων, είναι το μεγαλύτερο πάρκο του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Αθήνας και ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο σχεδιασμός του προδιαγράφει έναν ανοικτό χώρο, εύκολα προσβάσιμο από κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες, που χαρακτηρίζεται από υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονική τοπίου, υψηλής ποιότητας λειτουργίες και διαμορφώσεις, υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, με διασφαλισμένη την καλή συντήρηση και λειτουργία του.


Η εύκολη και άμεση πρόσβαση σε αυτό από τις περιοχές των όμορων Δήμων, η οποία διευκολύνεται από το σχεδιασμό, αναμένεται να έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα, τόσο σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής, όσο και σε ότι αφορά τις τιμές της γης και των ακινήτων, στην ευρύτερη περιοχή μελέτης.

Ο σχεδιασμός του Πάρκου αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία αλλά και μία ισχυρή πρόκληση, καθώς θα είναι το μεγαλύτερο Πάρκο της Ελλάδας, της Μεσογείου και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Στόχος είναι να επιτύχει τόσο το Μητροπολιτικό Πάρκο όσο και το σύνολο της ανάπτυξης στο οποίο εντάσσεται.

Από χωρική άποψη, βρίσκεται κεντρικά του πόλου και περιβάλλεται από τις περιοχές πολεοδόμησης και ανάπτυξης, η συνολική του έκταση είναι 2.000.569 τ.μ..

Το Πάρκο θα έχει νέο ανάγλυφο το οποίο προκύπτει αφενός για αισθητικούς λόγους και αφετέρου προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των εκσκαφών και των επιχώσεων, θα χωρίζεται σε επτά διαφορετικές περιοχές ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που τις αποτελούν, όπως οι χρήσεις, τα κτίρια, οι υπαίθριοι χώροι και το τοπίο. Η σύνδεση μεταξύ τους επιδιώκεται να γίνεται με ομαλό τρόπο, ενώ ο χαρακτήρας τους ενισχύει την Ελληνική ταυτότητα του τοπίου.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά σχέδια του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Γιώργος 24.08.18
Επιτέλους! Να πάρουμε και μια ανάσα! Αν και μέχρι να φύγει το Αλέξι, δεν το βλέπω. Αυτοί προτιμούν να το κάνουν σκουπιδιάρα ή να το αφήσουν να ρημάξει από το να αναπτυχθεί από το "κακό κεφάλαιο".
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.