ΒΟΥΛΑ

Βούλα: Αναστέλλεται η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους - Πληροφορίες για αιμοδοσία

0 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018, 14:32
Υπάρχει ακόμα ανάγκη για αίμα – Την Κυριακή η έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, αυτή τη στιγμή είναι υπερπλήρης σε σχέση με είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κάνει προς το παρόν παύση συλλογής αγαθών προκειμένου να υπάρξει χρόνος καταγραφής των ειδών που είναι αναγκαία. Θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση αναφορικά με την αναγκαιότητα ειδών που μπορεί να προκύψουν.

Εξακολουθεί και υπάρχει ανάγκη για αίμα σύμφωνα με ενημέρωση μας από τις τοπικές αρχές. Θυμίζουμε πως την Κυριακή 29 Ιουλίου, από τις 09.00 έως τις 13.00, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας», ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διοργανώνει έκτακτη αιμοδοσία υπέρ της τράπεζας αίματος των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής.

Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές καλούνται να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου στο τηλέφωνο 210 6039550 προκειμένου να καταγραφούν και να λάβουν σχετικές οδηγίες.

Σε ό,τι αφορά την αιμοδοσία, σας παραθέτουμε χρήσιμες πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών (www.aimodosia.org) για τους εθελοντές αιμοδότες, ειδικά για όσους προτίθενται να δώσουν αίμα για πρώτη φορά:

Οδηγίες για τους αιμοδότες

Πριν από την αιμοληψία είναι καλό ο αιμοδότης να είναι ξεκούραστος και να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα.

Μετά την αιμοληψία ο αιμοδότης πρέπει να πάρει την πορτοκαλάδα και την ξηρά τροφή που θα του προσφερθεί, να παραμείνει για λίγο στο χώρο της αιμοδοσίας και να ενημερώσει το προσωπικό της αιμοδοσίας, αν έχει οποιοδήποτε ενόχλημα. Αποφύγετε το κάπνισμα και την οδήγηση για μια περίπου ώρα και τη βαριά σωματική άσκηση για το υπόλοιπο της ημέρας.

Μετά την πρώτη αιμοδοσία ο αιμοδότης παραλαμβάνει ατομική κάρτα όπου αναγράφονται η ομάδα αίματός του και οι μονάδες που έχει δώσει και την οποία πρέπει να κρατά κάθε φορά που δίνει αίμα ή όταν χρειαστεί αίμα για τον ίδιο ή συγγενή πρώτου βαθμού.

Για να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης, αρκεί να απευθυνθεί σε κάποιον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, στο Δήμο, ή στην Ενορία του ή σε μία Υπηρεσία αιμοδοσίας κρατικού Νοσοκομείου. Όλα τα Κρατικά νοσοκομεία έχουν υπηρεσία αιμοδοσίας.

Δεν πρέπει να δώσει αίμα όποιος:
Έχει ήδη δώσει τις τελευταίες 12 εβδομάδες (φυσιολογικά πρέπει να περιμένεις 16)

Έχει βήχα "θωρακικού τύπου", πονόλαιμο ή ενεργό κρύωμα (αν και στο τέλος του κρυώματος δεν υπάρχει πρόβλημα)

Παίρνει αντιβιοτικά ή τελείωσε θεραπεία με αντιβίωση τις τελευταίες 7 μέρες

Είχε ηπατίτιδα ή ίκτερο τους τελευταίους 12 μήνες

Έχει ένα πίρσινγκ, τατουάζ ή έλαβε αίμα τους τελευταίους 12 μήνες

Έκανε βελονισμό τους τελευταίους 12 μήνες, εκτός και αν τον έκανε σε ίδρυμα εγκεκριμένο και παρουσιάσει πιστοποιητικά

Αν κάποιο μέλος της οικογένειας είχε νόσο "τρελών αγελάδων"

Έχει λάβει ανθρώπινο υποφυσιακό "εκχύλισμα" (χρησιμοποιούταν σε μερικές θεραπείες με αυξητική ορμόνη ή προβλήματα γονιμότητας πριν το 85)

Ίσως να μην μπορέσει να δώσει αίμα κάποιος που:
είχε σοβαρή ασθένεια ή μεγάλο χειρουργείο στο παρελθόν ή είναι αυτή τη στιγμή σε φαρμακευτική θεραπεία. Ο γιατρός της αιμοδοσίας θα σας πληροφορήσει. Ενδέχεται μερικά φάρμακα που παίρνετε να μη σας επιτρέπουν να δώσετε αίμα

είχε πολύπλοκη οδοντιατρική επέμβαση (αν και απλά σφραγίσματα είναι ΟΚ την ίδια μέρα καθώς και οι απλές εξαγωγές μετά 24 ώρες)

έχει έρθει σε επαφή με μολυσματικές ασθένειες ή έχει κάνει κάποια εμβόλια τις τελευταίες 4 εβδομάδες είναι σε λίστα αναμονής για νοσηλεία ή αυτή την περίοδο εξετάζεται για κάτι.

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.aimodosia.org
www.ekea.gr

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.