ΑΛΙΜΟΣ

Αριστείδης Θωμόπουλος 1978 - 2006: Σημαντικά θέματα και αποφάσεις του Δ.Σ. Αλίμου στο 2τομο έργο του "Το Χρέος"

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ 2 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018, 16:48

Στην προσφορά δύο τόμων που περιέχουν στοιχεία που αφορούν σε σημαντικά θέματα που απασχόλησαν το Δήμο Αλίμου και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από το 1978 έως και το 2006, η  ταξινόμηση και παράθεση των οποίων αποτελεί ένα επίπονο και θαυμάσιο έργο του πρώην δημοτικού συμβούλου Αριστείδη Θωμόπουλου, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της 18ης Ιουλίου ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης.  

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε τη μεγάλη αξία, αλλά και την διπλή σημασία που έχουν για την σύγχρονη ιστορία του Αλίμου οι δύο αυτοί τόμοι, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κύριο Θωμόπουλο,  λέγοντας χαρακτηριστικά: "Όλα αυτά που με μεγάλη προσοχή επιμελήθηκε ο συμπολίτης μας κος Αριστείδης Θωμόπουλος και μας τα προσφέρει σήμερα, αποτελούν τρανό παράδειγμα συνέπειας και υπευθυνότητας για εμάς τους νεότερους".

Από την πλευρά των συνδυασμών της μειοψηφίας, ο τ.δήμαρχος Θάνος Ορφανός μίλησε για "αξιέπαινη πράξη", ευχαριστώντας και αυτός τον κο Θωμόπουλο, κάτι που έκαναν και άλλοι δ.σ., τόσο της διοίκησης όσο και της αντιπολίτευσης, όπως ο αντιδήμαρχος Στέφανος Διαμαντής, πάντα συνοδοιπόρος του Αρ.Θωμόπουλου σε κάθε προσπάθεια για το καλό της περιοχής, ο Νίκος Αλεξόπουλος από την Ν.Δ., ο οποίος πρότεινε να αναλάβουν και τα έξοδα της έκδοσης, καθώς και η Ελένη Μπελιά, από τον ΣΥΡΙΖΑ,  που έστειλε το δικό της "ευχαριστώ" και "μπράβο". 

Ο Αριστείδης Θωμόπουλος, υπήρξε επικεφαλής της παράταξης "Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Άλιμο", που στην συνέχεια έγινε "Συνεργασία Πολιτών για τον Άλιμο", λόγω της προσχώρησης και άλλων γνωστών προσώπων της περιοχής, μεταξύ αυτών και του σημερινού δημάρχου κου Κονδύλη, πριν από αρκετά χρόνια βέβαια.

"TO ΧΡΕΟΣ" του Αριστείδη Θωμόπουλου 

"Απέναντί μου είχα μόνο την Ιστορία της πόλης του Αλίμου" αναφέρει στον πρόλογο του έργου του, το οποίο ο ίδιος ονομάζει "Το Χρέος", "και τίποτα άλλο". 

"Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ορίσει κάποιος την Ιστορία. Ο απλούστερος γι' αυτή είναι "το σύνολο των γεγονότων που συνδέονται με τις διαστάσεις του χώρου και του χρόνου και αποτελούν το παρελθόν ενός Λαού, μιας Πόλης". Αλλά και "η εξέλιξη μέσα στο χρόνο ενός Λαού, μιας Πόλης". Αυτά με ενδιέφεραν. Και γι' αυτά ήθελα να αφήσω αποδείξεις και τεκμήρια, ώστε να ωφεληθούν οι μεταγενέστεροι. Και να συνειδητοποιήσουν τα αίτια, δηλαδή τα γεγονότα, τις αντιλήψεις και τους τρόπους με τους οποίους πορεύτηκε η γενιά μας, και τα αιτιατά δηλαδή τα αποτελέσματα, αυτά που ζούμε. Να κρατήσουν τα "θετικά" κι απολακτίσουν τα "αρνητικά". Οι θεμιτές πολιτικές αντιπαλότητες, που λογικά υπήρχαν, κατά την εξέλιξη του πολιτικού αγώνα, έχουν πλήρως εξανεμιστεί ή εξαφανιστεί το 2017 - 2018 που καταγράφω τα στοιχεία και πληκτρολογώ τις γραμμές αυτές". 

"Δεν έγραψα την Ιστορία του Αλίμου για την περίοδο που αναφέρονται τα στοιχεία, ήτοι από το 1978 έως το 2006 ή και υστερότερα έως σήμερα. Ούτε το επεδίωξα ούτε είχα τέτοια στόχευση. Αφού έχω επίγνωση ότι δεν είμαι ιστορικός" αναφέρει ο κ. Θωμόπουλος. 

"Θέλησα όμως, αφού διατηρούσα στους φακέλους που είχα σχηματίσει τα χρόνια της δημοτικής θητείας μου τα τεκμήρια που καταθέτω, για τα θέματα (όχι όλα) που απασχόλησαν την εποχή μας, με σκοπό να εκτελώ με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά μου απέναντι στο Θεσμό αλλά και τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν, να τα καταγράψω, αφού πρώτα τα κατατάξω κατά μέρη, κεφάλαια και ειδικότερα θέματα. Διότι αυτά τα στοιχεία, καθ' εαυτά, είναι που έχουν την αξία τους, ως τεκμήρια και "πηγές" της ιστορίας και έκρινα ότι πρέπει να διατηρηθούν. Για να τα μελετήσουν και συναγάγουν τα αναγκαία συμπεράσματα οι μεταγενέστεροι....". 

Δείτε εδώ το περιεχόμενο του έργου του Αριστείδη Θωμόπουλου 

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
Π.Β. 09.08.18
Αν και ανορθόγραφος στο απορειμένος (αντί απορημένος) η κρίση απόλυτα ορθή.
Απάντηση
απορειμένος. 08.08.18
απορία κοινής λογικής. ως δημοτικά έγγραφα δεν υπάρχουν στα αρχεία του δήμου; και ο κύριος αυτός που επιδιώκει πάλι παράσημο τι πραγματικά πρόσφερε στον δήμο στη μέχρι τώρα πορεία του;
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.