ΑΡΘΡΑ

Να νοιώσουν επιτέλους ασφαλείς οι Έλληνες

Γράφει ο Δημήτριος Λούμπας* 1 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018, 13:23

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της εταιρείας σφυγμομετρήσεων Gallup που αφορά το 2017, η Ελλάδα έχει δείκτη αίσθησης προσωπικής ασφάλειας των πολιτών 74 στα 100, που την καθιστά ουραγό ανάμεσα στα 28 μέλη της ΕΕ. Πρώτη παγκοσμίως η Σιγκαπούρη, τελευταία η Βενεζουέλα.
Η έκθεση βασίζεται στις απαντήσεις που έδωσαν περισσότεροι από 148.000 πολίτες ανά τον κόσμο σε τέσσερις ερωτήσεις αναφορικά με την αίσθηση ασφάλειας που έχουν.

Οι πολίτες συγκεκριμένα, ρωτήθηκαν κατά πόσο έχουν εμπιστοσύνη στην τοπική αστυνομία, κατά πόσο αισθάνονται ασφαλείς να περπατούν μόνοι τη νύχτα στην περιοχή όπου ζουν, κατά πόσο οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν πέσει τους τελευταίους 12 μήνες θύματα κλοπής και κατά πόσο έχουν υποστεί μέσα στο ίδιο διάστημα σωματική επίθεση.

Η εταιρεία Gullop σημειώνει στην έκθεσή της ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της αίσθησης ασφάλειας των πολιτών και της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης σε κάθε χώρα.
Όντας ουραγός η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης σε ότι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας με 1,4%, μπορούμε εύκολα να κάνουμε τον συσχετισμό.
Η Νέα Δημοκρατία ως επόμενη κυβέρνηση έχει το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών πολύ ψηλά στην ατζέντα της και γι’αυτο καταθέτουμε ως κόμμα και συγκεκριμένες προτάσεις. Γιατί, για εμάς, η ασφάλεια είναι βασική προϋπόθεση ελευθερίας. Η παροχή ασφάλειας είναι η πρώτη υποχρέωση της ευνομούμενης Πολιτείας απέναντι στους Έλληνες πολίτες", όπως έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.
Και δεν μένουμε μόνο στα λόγια. Προ 2 μηνών ο Κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και του ζήτησε να αξιοποιήσει το 20% των αστυνομικών που έχουν διατεθεί για τη φύλαξη της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να επιστρέψουν άμεσα σε περιπολίες στις γειτονιές. Συγκεκριμένα του ζήτησε να αποδεσμεύσει το σύνολο της Ομάδας Δίας που φυλάσσει τα γραφεία του κόμματος και το πολιτικό του γραφείο προς αξιοποίηση για τις ευρύτερες επιχειρησιακές ανάγκες της αστυνομίας.
Γιατί για την Νέα Δημοκρατία , η ασφάλεια του πολίτη προϋποθέτει την επιστροφή των αστυνομικών στους δρόμους και τις γειτονιές. Χρειαζόμαστε περισσότερες περιπολίες, ενίσχυση της ομάδας Δίας και καλύτερη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ

Δυστυχώς η αδιαφορία του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια των πολιτών έγινε ακόμα μια φορά εμφανής , με τις νέες πλημμύρες που σημειώθηκαν χθες στη Μάνδρα, επτά μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες του περασμένου Νοεμβρίου.

Η Μάνδρα πάλι πλημμύρισε και μάλιστα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως τον Νοέμβριο. Σπίτια και καταστήματα παραδόθηκαν πάλι στη λάσπη και καταστράφηκαν τα νοικοκυριά και οι περιουσίες των πολιτών. Σε πολλές περιπτώσεις λεηλατήθηκαν έπειτα, ενισχύοντας το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Όχι μόνο στην Μάνδρα αλλά και σε ολόκληρη την Δυτική Αττική, το Ζεφύρι στο οποίο τυχαίνει να δουλεύω ως εκπαιδευτικός καθημερινά, τα Λιόσια και φυσικά την Αθήνα , όποτε και να κάνεις μία βόλτα μόνο «χαρούμενα και χαμογελαστά παντού πρόσωπα» δεν θα δεις. Άρα ερχόμαστε στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς ως χώρα διαθέτουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό εκτός τόπου και χρόνου που παίζει με τον πόνο των πολιτών του.

Παρομοίως, σε ένα άλλο χωριό της Κορινθίας τα Εξαμίλια οι κάτοικοι κατέφυγαν προ 3 μηνών σε λαϊκές συνελεύσεις απαιτώντας από τους υπευθύνους να δώσουν άμεση λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα που τους ταλανίζει. Με βίαια περιστατικά , επιθέσεις σε γυναίκες και ηλικιωμένους, κλοπές ,φθορές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία, εκφοβισμό από παραβατικές ομάδες που μάλιστα συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Ως αποτέλεσμα , δεν μπορούν μετά την δύση του ηλίου να βγουν από τα σπίτια τους αλλά πολλές φορές και μέρα μεσημέρι. Ούτε εκεί ο Κος Τσίπρας θα συναντήσει χαρούμενα και χαμογελαστά πρόσωπα.

Η απάντηση σε όλα αυτά από την Ν.Δ θα είναι να καταργήσει άμεσα τον καταστροφικό νόμο Παρασκευόπουλου με τον οποίο αποφυλακίστηκαν χιλιάδες εγκληματίες. Να αυξήσει τις περιπολίες των αστυνομικών στους δρόμους όπως αναφέρθηκε και ποιο πάνω. Να ενισχύσει την ομάδα “Δίας” και να επανασυστήσει την Ομάδα “Δέλτα”. Να πράξει από τώρα, με απλά λόγια, όσα αυτονόητα πρέπει να γίνουν.

Γιατί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας «η ασφάλεια των πολιτών είναι ιερή υποχρέωση της Πολιτείας και προϋπόθεση ελευθερίας και δημοκρατίας».

* Ο Δημήτριος Λούμπας  είναι καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, διδάσκων στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και πολιτικό στέλεχος που έχει περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Τσάμπα καίνε οι λάμπες στην Δούσμανη 19.07.18
Το γκάλοπ πρέπει να έγινε στην Γλυφάδα, που ως γνωστόν ΔΕΝ αστυνομεύεται.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.