ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποδεκτή η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 26 Μαΐου

0 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018, 10:52

Αποδεκτή θα κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης την τροπολογία που κατέθεσαν χτες βράδυ 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών τον Μάιο του 2019 (στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές καθώς και, κατά πάσα πιθανότητα, τις βουλευτικές εκλογές). Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη του «Κλεισθένη» είναι οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο.

Η τροπολογία για τη νέα ημερομηνία των εκλογών κατατέθηκε αργά χτες το βράδυ. Υπογράφεται από 16 «προεδρικούς» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα την κατέθεσαν οι: Στέφος Ιωάννης, Αντωνίου Χρήστος, Αραχωβίτης Σταύρος, Βέττας Δημήτριος, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Κασιμάτη Νίνα, Καστόρης Αστέριος Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Παπαφιλίππου Γεώργιος, Ριζούλης Ανδρέας, Τσίρκας Βασίλειος, Τσόγκας Γεώργιος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, προτίθεται να κάνει αποδεκτή την τροπολογία των 16 για να διενεργηθούν κατ΄ εξαίρεση αυτές οι εκλογές τον Μάιο. Οι μεθεπόμενες θα γίνουν κανονικά τον Οκτώβριο του 2024.

Στο σκεπτικό της κυβέρνησης βάρυνε ο κίνδυνος της προσφυγής στο ΣτΕ για ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της διεξαγωγής των εκλογών τον Οκτώβριο. Οι δημοτικοί άρχοντες εκλέγονται για πενταετή θητεία. Εκλογές τον Οκτώβριο θα σήμαιναν μια εκ των υστέρων αποφασισμένη πεντάμηνη παράταση της θητείας τους η οποία πιθανόν να κρινόταν αντισυνταγματική. Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να μην πάρει το ρίσκο μια δεύτερης πολιτικής ήττας από το ΣτΕ, μετά από εκείνη των τηλεοπτικών αδειών.

Επιπλέον, μέσω της αποδοχής της τροπολογίας το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να στείλει στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης το μήνυμα ότι είναι ανοιχτό στις προτάσεις τους –η αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών έχει τεθεί στη δημόσια διαβούλευση για τον Κλεισθένη. Κατά αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να φανεί απομονωμένος ο «αδιάλλακτος και ακραίος», όπως χαρακτηρίζεται από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες, πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Πάντως ανεξάρτητα από το σκεπτικό που προβάλλεται, ο ορισμός του Μαΐου ως χρόνου των δημοτικών εκλογών επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαντλήσει τη θητεία της. Ο απώτατος χρόνος της ζωής της κυβερνητικής συμμαχίας είναι ο Μάιος, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν τριπλές εκλογές (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, βουλευτικές). Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η άποψη που είχε κατατεθεί προ μηνών στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών «αποδιαρθρώνει τον πελατειακό μηχανισμό της Δεξιάς».

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.