ΒΟΥΛΑ

Βούλα: Παρέμβαση Δημότη στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις ρυμοτομήσεις και αλλαγές χρήσεων γης

1 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018, 18:25

Από τον κ. Κωνσταντίνο Δούκα, δημότη του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή με την παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο της 25ης Ιουνίου 2018 σχετικά με αλλαγές στο Πολεοδομικό Σχέδιο της Βούλας και ειδικότερα στη λεωφόρο Βασιλέως Παύλου. 

Η επιστολή

Στο ΔΣ της Δευτέρας 25/6 μίλησα εκπροσωπώντας κατοίκους ως προς τις ρυμοτομήσεις και τις αλλαγές χρήσεων γης στη Βούλα. Ο Δήμαρχος παρεμβαλλόταν εμποδίζοντάς με συνεχώς, όπως στα τηλεοπτικά παράθυρα, με προφανή στόχευση η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών να είναι ενδεχομένως ελλιπής. Από το προσωπικό μου «μαγνητόφωνο» καταγράφω τα εξής, με την ελπίδα ότι καταθέτω ένα λιθαράκι στον αγώνα όλων των κατοίκων που θέλουν τη Βούλα Κηπούπολη και όχι Γενικής Κατοικίας.

«Επειδή διατελώ για δεύτερη θητεία Πρόεδρος των 35.000 Ελλήνων συνταξιούχων μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, ουδεμία αντιπαλότητα έχω προς τη συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση της τοπικής Αρχής. Μόνο μου μέλημα είναι η διατήρηση του μεγάλου προνομίου της Βούλας ως Κηπούπολης, λόγος για τον οποίο την επιλέξαμε από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 χιλιάδες οικογένειες ως ιδανικό τόπο πρώτης κατοικίας.

Από πέρυσι παριστάμεθα μάρτυρες μιας προοδευτικής λήψης αποφάσεων ΔΣ που θέτουν σε κίνδυνο αυτή μας την επιλογή. Επειδή ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα λήψης αποφάσεων αλλαγής ρυμοτομικού και χρήσεων γης και οι αποφάσεις του έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα επιλέχτηκε η μέθοδος του σαλαμιού, δηλ της απόπειρας εφαρμογής σημειακών παρεμβάσεων και εδραίωσης σιγά-σιγά της εντύπωσης ότι είναι φυσική η ολίσθηση του συνόλου προς πόλη Γενικής Κατοικίας.

Προς τούτο περιφέρεται συνεχώς ένα σχέδιο του γραφείου τοπογράφων Τοποδομή ενώ αποκρύπτεται ερμητικά το αρχιτεκτονικό – πολεοδομικό που υπηρετεί. Το αναζήτησα από τον ευγενέστατο Αντιδήμαρχο κ. Βάσση που αρχικά με υποδέχτηκε με μεγάλη διάθεση συνεργασίας αλλά στη συνέχεια, κατόπιν προφανώς άνωθεν εντολών, αρνήθηκε να μου το παραδώσει και αναγκάσθηκα να το βρω, μόνος εξ όλων των ενδιαφερομένων δημοτών, με νόμιμο «ντετεκτιβικό» τρόπο και στη συνέχεια το ανάρτησα στον τύπο για να πληροφορηθούν οι κάτοικοι της Κηπούπολης τι τους επιφυλάσσεται.

Υποκατέστησα δηλονότι τη Δημοτική Αρχή στην εκ του Νόμου υποχρέωσή της για διαφάνεια και δυνατότητα δημόσιας διαβούλευσης για τέτοιας σημασίας ενέργειες. Τι λέει αυτό; Λέει ότι επεκτείνεται το παραδοσιακό πολεοδομικό εμπορικό κέντρο της Πλατείας με συστηματικό πλέον τρόπο σε όλη την Βασιλέως Παύλου (ΒΠ) και καθέτους της, την οποία πέραν αυτού καθιστά υπαίθριο πάρκινγκ στο μέσο του οδοστρώματος. Η υπερζήτηση θέσεων πάρκινγκ λόγω κατάργησης των νυν νομίμως υφισταμένων των κατοίκων και αύξησης της εμπορικής ζώνης είναι αδύνατο να υπερκαλυφθεί και θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή κυκλοφοριακή ροή προς άγρα θέσης επί της ΒΠ και των καθέτων της.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Οι τεράστιες λεωφόροι, η παραλιακή και η Βουλιαγμένης, που έχουν ήδη εμπορικές χρήσεις, σχηματίζουν μια οξεία γωνία της οποίας περίπου διχοτόμος είναι η ΒΠ. Καταστροφή της τελευταίας με την αύξηση των εμπορικών χρήσεων και του κυκλοφοριακού φόρτου θα σημάνει το να παρασυρθεί από τον νυν ή μελλοντικούς δημάρχους και το σύνολο της παλιάς Βούλας σε καθεστώς Γενικής Κατοικίας με μαθηματική ακρίβεια.

Σε αυτό συμβάλλει αποφασιστικά το μεν η επιρροή των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων Βούλας στην εκλογή του εκάστοτε Δημάρχου, το δε η γνωστή πελατειακή σχέση πολιτών – Εξουσίας αλλά και η τάση του Νεοέλληνα προς την αδηφάγο αυθαιρεσία. Η δικαιολογία ότι έτσι νομιμοποιούνται οι παράνομες εμπορικές χρήσεις της ΒΠ είναι αφελής έως ανήθικη. Πού ακούστηκε να θες να νομιμοποιήσεις σούπερ μάρκετ με άδεια ψητοπωλείου πουλερικών ή γυμναστήριο με παράνομη άδεια μη επιτρεπόμενης χρήσης και επιπλέον 600 τμ αυθαίρετης δόμησης ή κλείσιμο πιλοτί ή μετατροπή μη δομούμενων οικοπέδων σε δομήσιμα ή παλαιότερα κατάργηση οδών και προσκύρωση τεράστιων οικοπέδων κλπ κλπ ; Το πολύ παγώνεις την υφιστάμενη κατάσταση και είσαι διαφανής και άτεγκτος στο εξής με τις δυνατότητες του νέου πανίσχυρου Νομοθετικού περιβάλλοντος (ταυτότητες κτηρίων, ηλεκτρονική έκδοση αδειών, κλπ).

Ειδικά η λεγόμενη διαπλάτυνση της ΒΠ είναι ένα κακόγουστο αστείο αφού αφορά σε Βασιλικό Διάταγμα του 1962 που ουδέποτε υλοποιήθηκε και προέβλεπε την τότε ονομαζόμενη Βουλιαγμένης και νυν ΒΠ ως λεωφόρο της σύνδεσης Αθήνας – Πειραιά με Βουλιαγμένη – Σούνιο. Γι’ αυτό άλλωστε η νέα μελέτη δεν προβλέπει αύξηση οδοστρώματος αλλά αρπαγή ιδιοκτησιών για εξοικονόμηση πάρκινγκ για τις αυξημένες ανάγκες επέκτασης εμπορευματοποίησης του παραδοσιακού κέντρου.

Σε αυτά τα σχέδια καθίσταται πυλώνας αντίστασης το ΣΤΕ με τις αποφάσεις - καταπέλτες υπέρ του χαρακτήρα της Βούλας ως Κηπούπολης και είναι γνωστό ότι μεταβολή επί τα χείρω του Περιβάλλοντος απαγορεύεται από το Σύνταγμα των Ελλήνων.

Πέραν αυτού το Κτηματολόγιο ήδη αναγνώρισε τις ιδιοκτησίες της ΒΠ ως ανήκουσες στους παλαιούς ιδιοκτήτες παρά τη θεωρία περί καταπατητών ως τους αποκάλεσε θρασύτατα ο αρχιτέκτων της καταστροφής της ΒΠ. Καταπατητές της ιδίας αυτών περιουσίας;

Δόθηκε η ευκαιρία να αποκαλυφθεί η πολύ περίεργη επιλεκτικότητα της Δημοτικής εξουσίας ως προς τις ενστάσεις και προσφυγές που επιλαμβάνεται. ΄Έχουν υποβάλει ένσταση στο Δήμο 40 οικογένειες κατοίκων της ΒΠ. Ουδεμία απάντηση ή απόφαση. Ακόμα χειρότερα: Από τον Οκτώβριο έχουν υποβάλει 8 πολυκατοικίες και 37 οικογένειες Προσφυγή κατά της παράνομης απόφασης του ΔΣ για τη ρυμοτόμηση ΒΠ που αποδεικνύει ότι βασίστηκε σε άγνοια των Νόμων.

Ακολούθησε Διαταγή της προϊσταμένης του Δήμου Αρχής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (Περιφέρειας) να προσκομίσει στοιχεία και απόψεις επί της Προσφυγής μας. Είναι αυτό δημοκρατική συμπεριφορά ή πλήρης περιφρόνηση των υποτελών δημοτών αλλά και της προϊσταμένης Εξουσίας ή μήπως τα έχουν κάνει πλακάκια με εκατέρωθεν εκδουλεύσεις (απορρίματα κλπ);

Για να μη παρέλθει το δίμηνο της σιωπηράς απόρριψης κάναμε υποχρεωτικά και νέα Προσφυγή σε ανώτερο βαθμό, την Ειδική Επιτροπή του Ν 3463 / 2006. Και πάλι εκκωφαντική σιγή. Δεν παραγράφονται όμως έτσι οι προσφυγές, πληροφορούμε όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν.

Και φυσικά ουδεμία πληροφόρηση στους δημότες για το πάπλωμα, δηλ. το πόσα θα πληρώσουν για τυχόν νέα έργα διαπλατύνσεων, κατεδαφίσεων, δημιουργίας ή αγοράς νέων πάρκινγκ, αλληλοαποζημιώσεων εκατέρωθεν γιατί και οι δύο πλευρές της ΒΠ θίγονται κλπ. Που δεν είναι τίποτα βέβαια εμπρός στην απώλεια της οικογενειακής γαλήνης και της αξίας των περιουσιών.
Καταλήγοντας υποβάλλονται για δημόσια διαβούλευση και στήριξη οι εξής προτάσεις:

1. Να γίνουν τοπικές επεμβάσεις ευπρεπισμού και οργανωμένου πρασίνου κατά περίπτωση στην ΒΠ με απόλυτο σεβασμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε συνεργασία με τους παρόδιους κατοίκους

2. Να γίνει απογραφή των εμπορικών χρήσεων, εφαρμογή των νομίμων επί αυθαιρέτων και ρύθμιση για απαγόρευση οιασδήποτε περαιτέρω απόκλισης από το χαρακτήρα Κηπούπολης.

3. Να ανατεθεί πολεοδομική μελέτη του συνόλου της Βούλας μέσα στην οποία να προβλεφθούν 1-2 εμπορικές ζώνες μικρής έκτασης για χαμηλής όχλησης εμπορικές δραστηριότητες προσήκουσες στον χαρακτήρα της Κηπούπολης, ώστε να απαγορευτεί δια ροπάλου στο μέλλον η άναρχη διασπορά τέτοιων ανάλογα με το «μέσον» ή το θράσος της αυθαιρεσίας.

4. Να συνταχθεί με δημόσια διαβούλευση λιγόλογη Χρυσή Βίβλος που θα απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια της Δημοτικής εξουσίας να μετατρέψει τη Βούλα από Κηπούπολη (πρβλ. Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη, Παπάγου κλπ) σε Γενικής Κατοικίας. Να την υπογράψουν με δημοσιοποίηση όσοι από τους νυν δημοτικούς εξουσιαστές την αποδέχονται, αλλά και όλοι οι μελλοντικοί υποψήφιοι προ των εκλογών για να τυχαίνουν της ανάλογης μεταχείρισης από τους δημότες.»
 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Πέργκουλος 29.06.18
Αυτό που προκαλεί πραγματικά εντύπωση, είναι ότι η δημοτική αρχή δεν απαντά στα αιτήματα των δημοτών, όπως αναφέρει ο κύριος Δούκας. Αν δεν έχουν όμως έτσι τα πράγματα, καλό είναι να τοποθετηθεί δημοσίως ο κος δήμαρχος για το τι έχει κάνει για να μην αφήνονται σκιές...
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.