ΑΛΙΜΟΣ

"Αρχαιολογικοί περίπατοι" στον Άλιμο

Του Νικόλα Κονταρίνη - ΦΩΤΟ "V" 1 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018, 21:17

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης ανάμεσα στην Κωνσταντίνα Καζά - Παπαγεωργίου και στον Στέφανο Γερουλάνο

Την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, στην κεντρική αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου των Εκτελωνιστών επί της Λεωφόρου Ιωνίας, ο δήμος Αλίμου πραγματοποίησε μία εξαιρετική εκδήλωση πολιτιστικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις αρχαιότητες στην περιοχή και τα, κατά καιρούς, σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και το σχετικό με το θέμα αυτό νεοεκδοθέν τεύχος του Δήμου Αλίμου, με τίτλο: "Αρχαιολογικοί περίπατοι στον Άλιμο", το οποίο επιμελήθηκε η γνωστή αρχαιολόγος, Κωνσταντίνα Καζά - Παπαγεωργίου, με μακρά θητεία στον αρχαιολογικό έλεγχο των Νοτίων Προαστίων. 

Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μιλώντας πρώτος, αναφέρθηκε στην έκδοση, μέσα από τις σελίδες της οποίας παρουσιάζονται πέντε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαδρομές στον Άλιμο, σε τόπους - μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της όμορφης πόλης. 


Ο Αντιδήμαρχος Στέφανος Διαμαντής ανάμεσα στις κυρίες Μαίρη Ανανιάδου και Ελένη Μπελιά. Δεξιά διακρίνεται ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Ξένος. 

Ένας περίπατος κατά μήκος της παραλίας, από το Συμμαχικό Νεκροταφείο μέχρι το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, της "Κωλιάδας Άκρας" του Παυσανία. Μετά, ανηφορίζοντας στο Λόφο Πανί, στο λόφο που κατοικήθηκε από το τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ., με αφθονία του οψιανού, του ηφαιστειακού πετρώματος που ερχόταν από τη Μήλο, αλλά και με τα "αινιγματικά σπηλαιώματα" να δεσπόζουν στην εικόνα.

Περιδιαβαίνοντας στον πευκόφυτο λόφο της Αγίας Άννας, ο οποίος σήμερα ονομάζεται "Λόφος Κοινωνικής Δικαιοσύνης", το κεντρικό σημείο του αρχαίου Αλιμούντος, τόπο τέλεσης της λαμπρής γιορτής των "Θεσμοφορίων", προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Κόρης.

Συνεχίζοντας ο Ανδρέας Κονδύλης, τον οποίο συνεχάρη η κυρία Καζά για την γενικότερη προσπάθειά  που κάνει σχετικά με το ευαίσθητο αυτό θέμα, προτρέπει τους πολίτες να επισκεφθούν την περιοχή με τα ρηχά πηγάδια, δηλαδή το σημερινό Κοντοπήγαδο, όπου κι εδώ έχει διαπιστωθεί οργανωμένη ζωή από το τέλος της 4ης χιλιετίας. Και μετά , στο Μετρό "ΑΛΙΜΟΣ", στους αγωγούς και στα ορύγματα της Μυκηναϊκής εργαστηριακής εγκατάστασης για την κατεργασία του λιναριού. Και, τέλος, εκδρομή, όπως παλιά, στο "Κτήμα Γερουλάνου" στους Τράχωνες, όπου ξεχωρίζει ο μικρός βυζαντινός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, από τον 12ο αιώνα μ.Χ. και ανατολικά του κτήματος το αρχαίο θέατρο του Ευωνύμου.

Κλείνοντας ο κος Δήμαρχος, είπε ότι, ο Δήμος προέβη στην έκδοση "Των αρχαιολογικών περιπάτων στον Άλιμο", γιατί θέλει να αναδείξει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής, οι οποίοι με την ανθρώπινη παρουσία, ξαναπαίρνουν ζωή και γίνονται καθοριστική δύναμη στην καθημερινότητα της πόλης.


H υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του Δήμου Αλίμου Μαρία Λιαναντωνάκη, την οποία ευχαρίστησε δημοσίως ο δήμαρχος μαζί με την κυρία Γάσπαρη για τη βοήθεια που προσέφεραν στην έκδοση του τεύχους. 

Ακολούθησαν οι ομιλίες του ιατρού- χειρουργού, Στέφανου Γερουλάνου και της κας Καζά, που με τα όσα είπαν, έκαναν γνωστά στον κόσμο και ιδιαίτερα στους νεότερους, πολλά και εξόχως σημαντικά πράγματα γύρω από τον αρχαιολογικό πλούτο του Αλίμου, μέρος του οποίου, όπως οι "θρόνοι της προεδρίας", είναι στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πειραιά ή, τα ευρήματα των τάφων που έχουν καταχωρηθεί στην ομώνυμη Συλλογή Γερουλάνου, η οποία κατόπιν δωρεάς στο Υπουργείο Πολιτισμού, βρίσκεται και αυτή στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

Πέραν όλων αυτών, όμως, και μετά από ερώτημα του κου Γερουλάνου, ο Δήμαρχος Αλίμου , Ανδρέας Κονδύλης, μίλησε για  την πολύ καλή σχέση που υπάρχει μεταξύ του νέου ιδιοκτήτη του κτήματος Γερουλάνου, που είναι σήμερα η Α.Ε. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, και του Δήμου, κάτι που πρόκειται να αποδώσει σύντομα καρπούς, με την δωρεάν παραχώρηση στον Δήμο πολλών στρεμμάτων του κτήματος, περιλαμβάνομένων του δάσους, της οικίας Γερουλάνου, του Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου, καθώς και άλλων ακίνητων ιστορικής σημασίας.

Να σημειωθεί, τέλος, πως, έχει ήδη ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αναμένεται η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τα περαιτέρω.

Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσαν, οι πρώην Δήμαρχοι Αλίμου, Βασίλης Ξένος και Αργύρης Αργυρίου, οι Αντιδήμαρχοι, Στέφανος Διαμαντής και Μαίρη Ανανιάδου, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΘΟΠΑΑ, Αρτέμης Καραμολέγκος και Νίκος Αλβανός, αντίστοιχα, η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης "Άνω Κάτω στο Καλαμάκι", Ελένη Μπελιά, ο έγκριτος δικηγόρος Αθηνών και π. δημοτικός σύμβουλος, Αριστείδης Θωμόπουλος, από τους πρωτεργάτες και συνεχιστές μέχρι σήμερα της προσπάθειας για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Αλίμου, η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σωτηρία Μασούρου, ο Παύλος Παπαδημητρόπουλος, ο Κώστας Φαλιέρος, ο Γιάννης Βέργης, ο Γιώργος Μακαγαράκης κ.α.

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Π. Β. 26.06.18
Οι ομιλητές έκαναν "γνωστά πολλά και εξόχως σημαντικά πράγματα" αλλά αν είχε τσιμεντοποιηθεί η περιοχή ούτε αυτή η εκδήλωση θα γινόταν ούτε ο Δήμος θα προσδοκούσε σε σημαντικά γενικώς οφέλη. Οπότε αγνοήθηκε το πλέον ενδιαφέρον. Πως ακυρώθηκε το τότε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και αποτράπηκε η τσιμεντοποίηση.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.