ΒΟΥΛΑ

Άγνωστες πτυχές της ζωής του Γρ. Κωνσταντέλλου - Πτήσεις σε εμπόλεμες ζώνες (ΦΩΤΟ)

ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ 2 26 ΜΑΙΟΥ 2018, 09:10

 Στρατηγός Κυανόκρανων*: "Μετά από διόμιση χρόνια επικεφαλής των επιχειρήσεων στην εμπόλεμη ζώνη στην Αφρική, έχω καταλάβει πως άδικα ξοδεύουμε χρήματα, άδικα "φυλάμε" τον κόσμο. Ο κόσμος πεινάει γι' αυτό σκοτώνει και σκοτώνεται. Η ζωή στη Δυτική Αφρική κοστίζει όσο ένα καρβέλι ψωμί". 

Στις λίγες αυτές αράδες συγκεντρώνεται η ουσία των όσων αφηγήθηκε την Πέμπτη 24 Μαϊου το απόγευμα ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, για την ενδεκάμηνη "θητεία" του ως πιλότος στα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέροντας Κυανόκρανους στις εμπόλεμες ζώνες τόσο της Αφρικής όσο και της Ασίας, στο θέατρο ΙΩΝΙΑ της Βούλας, μπροστά στον διοικητή της Σχολής Ευελπίδων υποστράτηγο κ. Λαλούση, στον Διοικητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Ναύαρχο κ. Πελεκανάκη, σε αξιωματικούς της στρατιωτικής ηγεσίας και σε σπουδαστές του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης (ΙΔΕ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Ήταν μια κλειστή παρουσίαση που έγινε κατόπιν αιτήματος του ΙΔΕ στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Οι σπουδαστές του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης μετά από τη 2ωρη παρουσίαση έφυγαν με εξαιρετικές εντυπώσεις και αρκετή εξειδικευμένη γνώση για τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, αφού παρουσιάστηκαν και πάρα πολλά ιστορικά στοιχεία για τα κόστη, τη διάρκεια και τις απώλειες των επιχειρήσεων από το 1948 έως και σήμερα.  Το ΙΔΕ, εμπνευστής και γενικός επιστημονικός διευθυντής του οποίου είναι ο καθ. Αριστείδης Γιαπαλής, αποβλέπει κυρίως στη γενική παιδεία των αξιωματικών, στη διεύρυνση των γνώσεων, στη διά βίου μάθηση καθώς και στην ενθάρρυνση της μαθησιακής τους αυτενέργειας, απευθύνεται δε στους αξιωματικούς των τριών κλάδων του στρατεύματος και της Αστυνομίας. Στα παραπάνω πλαίσια έγινε η παρουσίαση της 11μηνης "θητείας" και των εμπειριών του δημάρχου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης ως πιλότου του ΟΗΕ στις "θερμές" ζώνες του πλανήτη. 

Ανεκτίμητη εμπειρία

"Θα χαρακτήριζα τις εμπειρίες των 11 μηνών που μετέφερα Κυανόκρανους στις εμπόλεμες ζώνες Αφρικής και Ασίας ως τα χαϊλάϊτς της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας", είπε ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης περιγράφοντας τις διαδρομές μεταφοράς των Κυανοκράνων, τις ιδιαίτερες συνθήκες και τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν κινούμενοι στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη.  Μεταφορές ειρηνευτικών δυνάμεων σε χώρες που μαστίζονται από τους εμφυλίους και τη φτώχεια, που σκοτώνουν και σκοτώνονται γιατί πεινούν.  Σεπτέμβριος 2011 - Απρίλιος 2012Εβδομήντα μία αποστολές σε Σομαλία, Μαλί, Ακτή Ελεφαντοστούν, Μπουργκίνα Φάσο (Άνω Βόλτα), Μπενίν, Μπουρούντι, Ουγκάντα, Νιγηρία, Ιράκ, Υεμένη, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Ανατολικό Τιμόρ, στίγματα στο χάρτη και εναέριοι δρόμοι πάνω από διασταυρούμενα πυρά, επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και η ανθρώπινη ζωή εκτεθειμένη στο θάνατο ανά πάσα ώρα και στιγμή. "Η ανάγκη να επικαιροποιήσω τα διπλώματά μου ως πιλότος, για να ξαναμπώ στην αγορά εργασίας, μετά το τέλος του εργασιακού μου βίου στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, με οδήγησαν στη λύση του ΟΗΕ και στη μεταφορά των Κυανοκράνων", ανέφερε  τονίζοντας πως παρ' όλα αυτά, τα όσα έζησε, ιδιαίτερα στην Αφρική, τον έκαναν να την αγαπήσει και να επιστρέψει επαγγελματικά σ' αυτή, αφού και σήμερα πιλοτάρει σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα Falcon που μεταφέρει μία σημαντική πολιτική προσωπικότητα σε διάφορα σημεία της Αφρικανικής ηπείρου. 

Η προσγείωση σε μισό διάδρομο, η Μπόκο Χαράμ και ο Μπάμπης από την... Ασπροβάλτα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα περιστατικά που αφηγήθηκε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος από τις αποστολές τόσο στην Ασία, όσο και στην Αφρική. 

Αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου στη Σομαλία, που έπρεπε να φροντίσει να μην ξεπεράσει το αεροπλάνο τα μισά του αεροδριαδρόμου, γιατί ο άλλος μισός βρισκόταν υπό κατάλειψη από τους αντάρτες και σε περίπτωση που θα υπερέβαινε το όριο θα υπήρχε κίνδυνος όπως είπε να δεχθεί πυρά.  Αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο του Κατμαντού  στο Νεπάλ με τις ειδικές συνθήκες λόγω τοποθεσίας που έπρεπε οι πιλότοι να διαθέτουν ειδική εκπαίδευση και ανάλογα πιστοποιητικά. Ο ίδιος δεν είχε, ούτε κανείς άλλος φυσικά, όπως είπε, είχε όμως το Θεό και το δεξί του χέρι τον... "the chif" των Κυανοκράνων ο οποίος κουβαλούσε 250.000 δολάρια για... παν ενδεχόμενο, έναν εκτυπωτή και δύο τηλέφωνα, που έλυσαν το πρόβλημα. 

Περιέγραψε το περιστατικό της δολοφονίας 11 Γάλλων Κυανόκρανων στη βάση τους στην Πεσαβάρ του Πακιστάν από ντόπιο στρατιώτη, που τους "θέρισε" με ένα Μ16, την ώρα που έπαιζαν αμέριμνοι ποδόσφαιρο, την απόσυρση από τον Σαρκοζί των 1500 Γάλλων ανδρών και τον περιορισμό που υπέστησαν οι ίδιοι από το φόβο επανάληψης παρόμοιου επεισοδίου, με μόνη διέξοδο το Internet μέχρι την επόμενη πτήση. Αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην αγορά κλεμμένου στρατιωτικού υλικού στην Πεσαβάρ, όπου όπλα και πυρομαχικά πωλούνταν σε εξευτελιστικές τιμές. "Μπορούσες να βρεις τα πάντα" είπε. "Κλεμμένο πολεμικό υλικό από τους Αμερικάνους και άλλες ξένες αποστολές σε τιμές στο ένα δέκατο της πραγματικής τους αξίας". 

Εξιστορώντας ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ είπε για τις ρουκέτες που "φύτευαν" στους γύρω από το αεροδρόμιο λόφους οι Ταλιμπάν και έσκαγαν απροειδοποίητα. "Είχαμε προσγειωθεί", είπε "και περιμέναμε τη σκάλα για ν' αρχίσει η αποβίβαση. Ξαφνικά χτυπάει συναγερμός, αυτοί που έφερναν τη σκάλα εξαφανίστηκαν και μεις μείναμε στη μέση του διαδρόμου.  Είχαμε πραγματικά άγιο που δεν μας βρήκε καμιά ρουκέτα".  
Εκτεταμένη αναφορά έκανε για τις  αποστολές  στη Νιγηρία όπου στα βόρεια της χώρας δραστηριοποιούνται οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ, στη βόμβα που έσκασε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα από το σημείο που έπαιρναν το πρωϊνό τους και θέρισε 30 ανθρώπους σε σούπερ μάρκετ, στην περιπέτεια που πέρασε αρρωσταίνοντας με ελονοσία, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Αμπούτζα και ανάμεσα σ' όλα αυτά, την εμφάνιση του Μπάμπη από την Ασπροβάλτα

Όπου Μπάμπης από την Ασπροβάλτα, ένας γεροδεμένος ιδιοκτήτης μπαρ στη Χαλκιδική ο οποίος κάτω από ειδικές συνθήκες βρίσκεται για ορισμένα χρονικά διαστήματα κοντά στους Κυανόκρανους. 

"Ξαφνικά άκουσα κάποιον να με φωνάζει "αδερφέ", στην άκρη του πουθενά, - αναγνώρισε ότι είμαι Έλληνας από την Ελληνική σημαία που είχα στο μανίκι της στολής - και τότε είπα ότι σαν έθνος δεν πρόκειται να χαθούμε ποτέ". Αυτά και άλλα περιστατικά διηγήθηκε ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης από την 11μηνη "θητεία" του στα κόκπιτ των αεροπλάνων των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αεροπλάνα όπως είπε, δεν είχαν κανένα διακριτικό του Οργανισμού γιατί αποτελούσαν στόχο των ανταρτών ιδιαίτερα στην Αφρική. 

Θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο με όλες αυτές τις εμπειρίες είπε και θα το κάνω όταν θα σταματήσω να είμαι δήμαρχος μετά από πολλά... χρόνια είπε αστειευόμενος.  Η αλήθεια είναι πως πράγματι ήταν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κατάθεση των εμπειριών του από τις "θερμές" ζώνες του πλανήτη,  που θα μπορούσαν πραγματικά να γεμίσουν τις σελίδες ενός βιβλίου και στις οποίες το vimaonline.gr είχε αναφερθεί ξανά το 2011. Τότε βέβαια, δεν είχαμε φανταστεί ούτε και κανείς άλλος φυσικά, το εύρος αυτών των αποστολών και το βαθμό επικινδυνότητας που περιείχαν. Μετά όμως από την παρουσίασή τους στους σπουδαστές του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης,  μπορούμε να αντιληφθούμε και το ένα και το άλλο και να κατανοήσουμε επίσης, πόσο ασήμαντα μπορεί να είναι κάποια πράγματα κατά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.  

Ο captain Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει στο ενεργητικό του 31 χρόνια υπηρεσίας στους αιθέρες και 14.354 ώρες πτήσεων μέχρι σήμερα, ενώ έχει πετάξει σχεδόν όλους τους τύπους επιβατικών αεροπλάνων. Από το 2014 είναι δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. 

*Ο Νιγηριανός στρατηγός ήταν για 2 χρόνια ο διοικητής της επιχείρησης "Restore Order", δηλαδή αποκατάσταση τάξης σε όλη τη Δυτική Αφρική.  
Το όχημα είναι ταξί το οποίο κάθε λίγα χιλιόμετρα έπρεπε να σταματήσει για να γεμίσει το ψυγείο του. 
Φορτίο της τελευταίας στιγμής. 


Ο κύριος με την κελεμπία είναι ανώτατος αξιωματικός του πακιστανικού στρατού και ήταν ο μόνος που μπορούσε να κυκλοφορεί με πολιτικά ρούχα. 

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
Δημήτρης Καραπανος 28.05.18
Μπράβο φίλε Δήμαρχε. Εχεις " κότσια"! Χρήσιμα και για άσκηση καθηκόντων δημάρχου σήμερα.
Απάντηση
telis 27.05.18
RESPECT
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.