ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Τα "ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΑ" στο Παλαιό Φάληρο - Τι είπε ο Χατζηδάκης για το "ΦΛΟΙΣΒΟ" και τον " PHYLAX"

Του Νικόλα Κονταρίνη - Φωτο "V" 2 21 ΜΑΙΟΥ 2018, 18:44

Το απόγευμα της Πέμπτης 17.5.2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο "ΦΛΟΙΣΒΟΣ" στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου, παρουσία του Δημάρχου, Διονύση Χατζηδάκη, η Ομάδα Καλλιτεχνών της πόλης [Ο.Κ.Π.Φ.], εγκαινίασε μία ακόμη εξαιρετική έκθεση Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής και Υαλογραφίας, με θέμα: "ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΑ". 

Ο Πρόεδρος της Ομάδας, γλύπτης, Γιώργος Γιάννακας, ανοίγοντας την πολιτιστική αυτή βραδιά, αφού καλωσόρισε τον κόσμο που ήταν εκεί, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο, τον ευχαρίστησε με τα πλέον θερμά λόγια για την αμέριστη συμπαράστασή του τόσο προς τους καλλιτέχνες της Ομάδας τους, όσο και στην συνεχή του προσπάθεια για αναβάθμιση της περιοχής σε όλους τους τομείς. Εκτιμώντας λοιπόν, το έως τώρα μεγάλο και πολυσχιδές θετικό έργο του, αποκάλυψε, και εξέπληξε ταυτόχρονα, πως, η συγκεκριμένη έκθεση "ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΑ", είναι αφιερωμένη στον Διονύση Χατζηδάκη και στην όμορφη εγγονούλα του, Διονυσία, που ήταν εκεί με τους γονείς της, Χριστιάννα Χατζηδάκη και Δημήτρη Παπαδόπουλο.


Ο Δήμαρχος με τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Νίκο Δέτση και την ζωγράφο Ελένη Δέτση μπροστά στο έργο της "Συγκομιδή". 


Ανταποδίδοντας ο Δήμαρχος, τους ευχαρίστησε για τα καλά τους λόγια και χαριτολογώντας, σε ότι  αφορά τον ίδιο, το κρασί και τον Διόνυσο, είπε πως έχει μία, βασική, διαφορά μαζί του, επειδή, ως γνωστό, δεν πίνει κρασί, ούτε καφέ, παρά μόνο κόκα κόλα.

Συνεχάρη την Ο.Κ.Π.Φ. γιατί τα μέλη της και ο Πρόεδρoς, διαθέτουν σοβαρότητα και συνέπεια σ' αυτό που κάνουν, κρατώντας έτσι ζωντανό έναν οργανισμό πολιτισμού στον τόπο τους, με έργα που εκφράζουν ρεαλισμό και ταλέντο, δείχνοντας ότι είναι αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες και δημιουργοί.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την είσοδο στην Ομάδα νέων μελών, που εμπλουτίζουν το δυναμικό της κάθε φορά, λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο γίνεται και η απαραίτητη "ανανέωση κυττάρων", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο Πολιτιστικό Κέντρο "ΦΛΟΙΣΒΟΣ", ενημέρωσε ότι, εφόσον καταφέρει και το εντάξει σε μία χρηματοδότηση την οποία επεξεργάζεται, θα αλλάξει εντελώς μορφή, γιατί, μεταξύ άλλων, θα διαθέτει εξωτερικό ασανσέρ και η γενικότερη διαμόρφωση των χώρων θα είναι τέτοια που θα μπορούν να πραγματοποιούνται,  πέραν της μιας, διάφορες πολιτιστικές δράσεις.


Ο πρόεδρος της ΟΚΠΦ γλύπτης Γιώργος Γιάννακας ανάμεσα στην αντιπρόεδρο Κατερίνα Προβελέγγιου και τον αντιδήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο. 

Πάνω σ' αυτό είπε: "Όταν με το καλό ευωδοθεί αυτή προσπάθειά μας, θα δημιουργηθεί ένα φοβερό Πολιτιστικό Κέντρο εδώ, το οποίο θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό του Παλαιού Φαλήρου και όχι μόνο. Ίσως με ρωτήσετε γιατί δεν το ξεκινάω τώρα. Σας θυμίζω πως, έχω μία αρχή που την τηρώ πιστά σε παρόμοιες περιπτώσεις. Ότι δηλαδή, πρώτα ξεχρεώνω κάτι, όπως αυτό το κτίριο που αποκτήθηκε με πολύ μεγάλο κόπο, και μετά κάνω τα επόμενα βήματα. Έτσι και τώρα, που το έχουμε εξοφλήσει πλήρως και το ακίνητο αυτό αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου μας, έχω ξεκινήσει για τα υπόλοιπα, προκειμένου να κατασκευαστεί κάτι πολύ ωραίο, που θα το χαιρόμαστε όλοι, αφήνοντάς το στα παιδιά μας και στις γεννιές που θα ακολουθήσουν.

Επίσης, πρέπει να έχετε υπ' όψιν σας ότι, εάν καταφέρω και το εντάξω στο πρόγραμμα χρηματοδότησης που σας προανέφερα, αυτοί που θα αναλάβουν την υλοποίηση του έργου θα είναι έμπειροι, καταξιωμένοι και εξειδικευμένοι άνθρωποι, που γνωρίζουν από τέτοιες κατασκευές."

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο συγκεκριμένο θέμα, μίλησε και για τις δύσκολες στιγμές που περνάμε ως χώρα, λέγοντας πως, δυστυχώς, πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνοι μας οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που μας περιτριγυρίζουν, με υπεύθυνο τρόπο, σκεφτόμενοι το μέλλον μας. "Αυτό πρέπει να μας απασχολεί πλέον και, όχι να ασχολούμεθα με τα εφήμερα, αφού τα όποια σοβαρά λάθη κάνουμε σήμερα θα τα βρούμε αργότερα μπροστά μας. Γι' αυτό σας λέω πως, χρειάζεται να έχουμε μεταξύ μας ομοψυχία και να μην αφήνουμε τις ιδεολογίες μας να επηρεάζουν την σκέψη και τις αποφάσεις μας, βάζοντας πάνω από όλα, ότι είναι καλό και οφέλιμο για το μέλλον της Πατρίδας μας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την χώρα μας όρθια, φροντίζοντας βέβαια να κάνουμε και τις σωστές επιλογές."

Το γλυπτό "PHYLAX" στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου;

Αμέσως μετά, και με αφορμή την αναφορά ενός εκ των παρισταμένων εικαστικών, σχετικά με την τύχη του γνωστού γλυπτού " PHYLAX", του Κωστή Γεωργίου, το οποίο χαρακτήρισε ένα πραγματικό έργο τέχνης, ο κος Χατζηδάκης είπε ότι, ύστερα από τον βανδαλισμό που υπέστη από κάποιους εμμονικούς και φανατισμένους, το γλυπτό αυτό τον καιρό επισκευάζεται.  


Ο Διονύσης Χατζηδάκης με τη ζωγράφο Αμαλία Βαγιωνάκη. 

Το ζήτημα όμως, δεν είναι αυτό, όπως είπε, αλλά το γεγονός ότι, το έχουν ζητήσει από τον δημιουργό του, επισήμως με σχετική επιστολή, από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου για να το τοποθετήσουν εκεί, σε περίπτωση που ο Δήμος, στον οποίο προσεφέρθη κατόπιν δωρεάς, δεν μπορέσει να διασφαλίσει την "βιωσημότητά" του.

Κάνοντας τους παριστάμενους, κοινωνούς του προβληματισμού του, είπε πως δεν έχει αποφασίσει για το τι πρόκειται νά κάνει και πως ακόμη το σκέφτεται. Χαρακτήρισε τους λίγους αντιδρώντες, άτομα χωρίς σοβαρότητα που έχουν άγνοια της Τέχνης, που δεν μπορούν να κρίνουν μία εικαστική δημιουργία εάν είναι καλή ή όχι. 

Για την ακρίβεια ανέφερε: "Θα σκεφθώ ποιά απόφαση θα πάρω, γιατί δεν θέλω να διχάζω τον κόσμο, έστω κι αν το γλυπτό αυτό εξορκίστηκε από τους παλαιοημερολογίτες και ως εκ τούτου ... απετάχθη ο σατανάς! Και βέβαια, με όλα όσα συνέβησαν στη συνέχεια.

Παρ'όλα αυτά, όμως, και για να μην δίνουμε λαβή σε ορισμένους ανεγκέφαλους, που παριστάνουν και τους παράγοντες εδώ πέρα, θα σκεφθώ τι θα κάνω, επειδή δεν θέλω να κάνω πίσω, γιατί πιστεύω πως, την Τέχνη δεν την εκπροσωπούν ούτε οι χρυσαυγίτες, ούτε οι παλαιοημερογήτες, ούτε φυσικά κι εγώ. Την Τέχνη την εκπροσωπούν, μόνο αυτοί που γνωρίζουν και είναι αναγνωρισμένοι παγκοσμίως."


Ο Δήμαρχος με τις εικαστικούς Λίλη Καραμάνου (αριστερά) και Θάλεια Αλιφραγκή μπροστά στα έργα τους, "Ο χορός των Μαινάδων", "Διόνυσος και Αριάδνη" και "Διονυσιακός καρπός". 


Η Χριστιάνα Χατζηδάκη σ' ένα τρυφερό στιγμιότυπο με την κόρη της Διονυσία, εγγονή του δημάρχου. 
Ο γνωστός χειρουργός Δημήτρης Παπαδόπουλος με τον πρώην δήμαρχο Στυλιανό Βλαχόπουλο μπροστά στο φακό του "V". 


   

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
Σεβαστιανός Κάρολος 23.05.18
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο προβληματισμός του κυρίου δημάρχου για την τύχη του γλυπτού που κατέστρεψαν οι μπαχαλάκηδες φανατισμένοι μεσαιωνιστές.
Απάντηση
ΦΛΟΙΣΒΙΟΣ 22.05.18
Μπράβο στην Ομάδα Καλλιτεχνών για την θαυμάσια έκθεση αλλά και την ονομασία που της έδωσαν, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τον καλύτερο δήμαρχο του τόπου.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.