ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα "κουφά" του "Κλεισθένη 1": Δείτε τι θα συμβεί αν ο δήμαρχος πεθάνει ή παραιτηθεί

0 9 ΜΑΙΟΥ 2018, 11:45

Καθώς οι μέρες περνούν, αποκαλύπτεται σιγά - σιγά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα όσα αποκαλύπτονται δικαιώνουν αυτούς που το χαρακτηρίζουν νομοσχέδιο "έκτρωμα" που σκοπό δεν έχει τη μεταρρύθμιση και τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά την ουσιαστική απορρύθμισή της, την εφαρμογή του "διαίρει και βασίλευε" και την επιβολή με το "έτσι θέλω" μιας "Σκουρλέτειας και Πουλάκειας" λογικής στην προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει "αποτύπωμα" στην Αυτοδιοίκηση που τώρα δεν διαθέτει. 

Χαρακτηριστικό των εξαβλωματικών χαρακτηριστικών του νομοσχεδίου και το άρθρο 69 που αντικαθιστά το άρθρο 60 του ν. 3852/2010, για την αντικατάσταση του δημάρχου αν αυτός παραιτηθεί ή αποβιώσει. 

Άρθρο 69

Εκλογή νέου δημάρχου – Αντικατάσταση άρθρου 60 του ν. 3852/2010


Το άρθρο 60 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής :

«Εκλογή νέου δημάρχου

Αν η θέση του δημάρχου μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15)
ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, το δημοτικό συμβούλιο συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του και εκλέγει με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ένα από τα μέλη του, ως δήμαρχο. Η πρόσκληση επιδίδεται με οποιοδήποτε δημόσιο όργανο ή όργανο του δήμου, ακόμη και την παραμονή της συνεδριάσεως.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι ο συνδυασμός του Δημάρχου οποίος ή απεβίωσε ή παραιτήθηκε δε θα εκλέξει τον νέο Δήμαρχο , αλλά θα εκλεγεί ένα οποιοδήποτε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, αγνοώντας έτσι τη βούληση του 50 + 1 % του λαού που ψήφισε την παράταξη του Δημάρχου και φυσικά το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για τον δεύτερο συνδυασμό του οποίου ο υποψήφιος ενδεχομένως θα χάσει.

Θα μπορεί με αυτόν τον τρόπο ο Δημοτικός Σύμβουλος ενός συνδυασμού ο οποίος προέρχεται από παράταξη η οποία στον πρώτο γύρο πήρε την τρίτη ή την τέταρτη θέση να εκλέγεται Δήμαρχος. Αυτή τη διαδικασία, το νομοσχέδιο τη ονομάζει εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τι είδους εκδημοκρατισμός όμως είναι αυτός που καταργεί την ισχύ της πλειοψηφίας και αλλοιώνει τη βούληση  του λαού ενός Δήμου, μόνο αυτός που εμπνεύσθηκε αυτό το νομοσχέδιο γνωρίζει.

Τα αρνητικά σχόλια που συγκέντρωσε και θα εξακολουθήσει να συγκεντρώνει "ο Κλεισθένης 1" είναι πολλά, ανάμεσα και ο χαρακτηρισμός από το δήμαρχο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου που το χαρακτήρισε "νομοσχέδιο τραβεστί". 

Στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ που θα γίνει τις επόμενες μέρες έχουν κληθεί να παραστούν όλοι οι βουλευτές. Ενδιαφέρον θα έχει πόσοι και ποιοι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση, αν θα τοποθετηθούν και τι θα πουν. 

Τέλος άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι από τις 230 περίπου προτάσεις των αιρετών που υποβλήθηκαν κατά την κατάρτηση του νομοσχεδίου, το επιτελείο του κυρίου Σκουρλέτη δεν έλαβε υπ' όψιν ούτε μία. Αυτό θα πει αντίληψη περί Δημοκρατίας!
 
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.