ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σκανδαλώδεις καθυστερήσεις του Υπουργείου Παιδείας κρατούν ομήρους χιλιάδες πτυχιούχους

1 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018, 14:08

Στις 9 Μαρτίου το vimaonline.gr με τη δημοσίευση άρθρου σχετικού με την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων των ξένων πανεπιστημίων και τις σκανδαλώδεις καθυστερήσεις που σημειώνονται από την αρμόδια υπηρεσία (ΣΑΕΠ), έγινε γνωστό πως ουσιαστικά βρίσκονται "όμηροι" της εν λόγω υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας χιλιάδες πτυχιούχοι. 

Σήμερα με μία αντίστοιχη δημοσίευση από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" αναδεικνύονται κι άλλα στοιχεία του τι ακριβώς συμβαίνει με την αναγνώριση των επαγγελματικών και ακαδημαϊκών δικαιωμάτων των κατόχων αυτών των πτυχίων. 

Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιβάλλουν την εξέταση και αναγνώριση των πτυχίων, το ΣΑΕΠ λειτουργεί με ρυθμούς χελώνας χρησιμοποιώντας μάλιστα διαδικασίες οι οποίες είναι εκ των ουκ άνευ, καθιστώντας τόσους νέους ανθρώπους ομήρους αναγκ΄ αζοντας αρκετούς από αυτούς να καταφεύγουν στο εξωτερικό. 
 
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα της εφημερίδας 

«Τα πτυχία μου είναι αναγνωρισμένα σε όλον τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα», δηλώνει ο Πέτρος Βιολάκης, ένας από τους χιλιάδες αποφοίτους κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων στη χώρα μας που περιμένει... υπομονετικά να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά του δικαιώματα από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας, το οποίο είναι άγνωστο πότε θα ξανασυνεδριάσει υπό τη νέα του σύνθεση.

Ο Πέτρος Βιολάκης, 40 ετών σήμερα, είναι διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πειραιά, κάτοχος διδακτορικού στις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ, ενώ είχαν προηγηθεί οι σπουδές του στην πληροφορική και στη διοίκηση επιχειρήσεων στο ελληνικό παράρτημα του αγγλικού Πανεπιστημίου του Χέρτφορντσαϊρ. Κι όμως όλοι αυτοί οι τίτλοι σπουδών δεν υπάρχουν για το ελληνικό Δημόσιο, όπου έχουν προκηρυχθεί χιλιάδες θέσεις την ώρα που οι απόφοιτοι των ξένων πανεπιστημίων έχουν εγκλωβιστεί στην καθυστέρηση του ΣΑΕΠ.

«Αν συμμετάσχω σήμερα σε κάποιους διαγωνισμούς του Δημοσίου θα φαίνομαι ως απόφοιτος Λυκείου! Περιμένω από τον Φεβρουάριο του 2017, κι εγώ όπως και αρκετοί απόφοιτοι, να κατοχυρώσω τα δικαιώματά μου μέσω αυτής της διαδικασίας. Δεν ξέρω πού αποσκοπεί αυτή η καθυστέρηση... Είναι προφανώς μια σιωπηλή άρνηση; Είμαστε εγκλωβισμένοι, έχει περίπου έναν χρόνο να συνεδριάσει το ΣΑΕΠ. Ούτε καν το διδακτορικό δεν αναγνωρίζεται, γιατί προηγείται η αναγνώριση του πρώτου πτυχίου, έτσι είναι δομημένο το σύστημα κι έτσι δεν μπορούν να αναγνωριστούν ούτε τα επαγγελματικά ούτε τα ακαδημαϊκά μου δικαιώματα», λέει ο κ. Βιολάκης, ο οποίος εκπροσωπεί και τους αποφοίτους του Κολεγίου IST, ως γραμματέας του συλλόγου τους.

«Αρκετοί έχουν φύγει στο εξωτερικό λόγω αυτής της κατάστασης. Το έχω σκεφτεί κι εγώ πολλές φορές, αλλά συνεχίζω να προσπαθώ να παραμείνω στη χώρα μου, ελπίζω να μη συνεχίσω να τιμωρούμαι γι' αυτή μου την επιλογή», προσθέτει ο κ. Βιολάκης.

Έκθεση-καταπέλτης του ΣΕΕΔΔ

Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου έχει «κολλήσει» η διαδικασία του ΣΑΕΠ, καθώς με τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Παιδείας πρόσφατα άλλαξε η σύνθεσή του και περίπου 4.000-5.000 φάκελοι πτυχιούχων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων που ζητούν αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων έχουν μπει στο συρτάρι και είναι άγνωστο πότε θα βγουν από εκεί...

Η επιτάχυνση των διαδικασιών, που είχε ξεκινήσει το 2016 υπό τις πιέσεις των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σταμάτησε πριν από μερικούς μήνες, ενώ με τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Παιδείας άλλαξαν πρόσφατα και τα μέλη στη σύνθεση του ΣΑΕΠ. Ομως κανείς δεν δίνει ακόμη την απάντηση για το πότε θα συνεδριάσει η νέα επιτροπή και πότε θα εφαρμοστούν κανονικά οι νόμιμες διαδικασίες για τους αποφοίτους των κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων.

Κι αυτό συμβαίνει ενώ έχει ήδη περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την έκθεση-«καταπέλτη» των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) με την οποία αναζητούσαν πειθαρχικές ευθύνες για την καθυστέρηση, η οποία συνεχίζεται με διάφορες αιτιολογίες...

«Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο εντός έξι μηνών και των αιτήσεων αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων εντός τριών μηνών, από τη συμπλήρωση του φακέλου του αιτούντος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Από την εξέταση των καταγγελιών προέκυψε ότι από την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων στο ΣΑΕΠ, μέχρι τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης του ΣΕΕΔΔ. ήταν 35 μήνες (1.049 ημέρες) και ο ελάχιστος σχεδόν 8 μήνες (235 ημέρες)» ανέφερε η έκθεση των Επιθεωρητών.

Με ρυθμούς χελώνας

«Αυτές οι καθυστερήσεις είναι η γνωστή ιστορία του υπουργείου Παιδείας. Δεν έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν αυτή την κατάσταση, η κοινοτική Οδηγία είναι σαφής για την ισότιμη αναγνώριση πτυχίων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, όμως δεν ξέρει κανείς ποτέ θα συνεδριάσουν, ούτε καν το ίδιο το υπουργείο το γνωρίζει», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, Βασίλης Δασκαλάκης. Ακόμη όμως κι όταν λειτουργεί το ΣΑΕΠ, η διαδικασία γίνεται με ρυθμούς χελώνας και με παράτυπες διαδικασίες, όπως τονίζει ο κ. Δασκαλάκης.

«Ελέγχουν εξονυχιστικά, έναν έναν, τον απόφοιτο για σπουδές εγκεκριμένες από το ίδιο το υπουργείο, ενώ θα έπρεπε απλώς να ρωτηθεί απλά το Κολέγιο αν πράγματι έχει πάρει ο συγκεκριμένος απόφοιτος πτυχίο από εκεί και να γίνει η σχετική πιστοποίηση των στοιχείων του. Αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να διαρκεί μια εβδομάδα το πολύ!», προσθέτει.
Η επιτροπή, όπως αναφέρει ο κ. Δασκαλάκης, εξετάζει με «μισό μάτι» και το πρόγραμμα σπουδών, ενώ την ίδια ώρα ο έλεγχος που γίνεται στα ελληνικά κολέγια από τα ίδια τα ξένα πανεπιστήμια είναι ιδιαίτερα αυστηρός και υπάρχουν και εξωτερικοί αξιολογητές.

«Κοιτάνε μία μία περίπτωση, τι διδάχθηκαν, πώς το διδάχθηκαν κ.λπ. Τι να πω... Αν θέλουν να αναμορφώσουν το πρόγραμμα του... Χάρβαρντ, είναι για γέλια! Είναι δυνατόν οι απόφοιτοι των κολεγίων να μην μπορούν να πάρουν καν τον βασικό μισθό επειδή καθυστερεί το υπουργείο Παιδείας να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα; Είναι σαν να έχει τελειώσει κάποιος το πανεπιστήμιο, αλλά δεν μπορεί να πάρει το πτυχίο του», καταλήγει ο κ. Δασκαλάκης.


Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Πετρος 10.05.18
Μπράβο στην ιστοσελίδα σας, για την ανάδειξη του θέματος του προβληματικού ΣΑΕΠ που κρατάει σε ομηρεία χιλιάδες νέους. Είναι πραγματικά περίεργο πως γίνεται να κάνουν ότι θέλουν, πάνω από κάθε νόμο με κανένα σεβασμό στον πολίτη και στην δικαιοσύνη. Η δουλειά τους είναι και δεν την κάνουν, τέτοια διάλυση επικραττεί σε όλο το δημόσιο άραγε;
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.