ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Δήμαρχος Ελληνικού: Γραφειοκρατικά ζητήματα καθυστερούν την Επένδυση

0 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018, 21:40
Χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς μεγάλες υποσχέσεις, χωρίς χρήματα, αποδείξαμε ότι όλα μπορούν να γίνουν όταν σηκώσεις τα μανίκια και δουλέψεις"

"Θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, τονίζει σε συνεντευξή του στην εφημερίδα "Παρασκήνιο" ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης κωνσταντάτος, αναφερόμενος στη μεγάλη επένδυση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Ο κ. Κωνσταντάτος, επίσης αναφέρθηκε τόσο στα ανοιχτά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, όσο και στα έργα που είναι σε εξέλιξη στο δήμο του, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος στην προστασία των δασών. 

Η κυβέρνηση προωθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το σύστημα της απλής αναλογικής θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Αυτοδιοίκηση; 

Με την θεωρητική έννοια τα πάντα μπορεί να λειτουργήσουν. Η πράξη όμως έχει δείξει και η εμπειρία η δική μου τουλάχιστον στα τρία χρόνια που είμαι Δήμαρχος ότι, εάν δεν υπάρχει μια ισχυρή Διοίκηση να εφαρμόσει την πολιτική για την οποία ψηφίστηκε από τους δημότες, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Τα γραφειοκρατικά προβλήματα που θα συναντήσει μία αδύναμη διοίκηση από υπηρεσιακούς παράγοντες θα είναι τεράστια, ενώ οι “συνεργαζόμενες” με την διοίκηση παρατάξεις δεν είναι δεδομένο ότι θα συμπράξουν στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη του δήμου.

Συνεπώς η σύνθεση που προϋποθέτει η απλή αναλογική πρέπει να είναι δεδομένη αλλά δεν είναι αυτονόητη. Ιδίως όταν έχουμε ιδεολογικές και ισχυρές πολιτικές αντιθέσεις με την αντιπολίτευση, δεν καταλαβαίνω ποιος πρέπει να κάνει εκπτώσεις στις θέσεις και στις αξίες του προκειμένου να συναντήσει τον άλλον.

Η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το δήμο σας. Έχουν γίνει βήματα για να προχωρήσει η επένδυση; Ποια ζητήματα πρέπει να επιλυθούν και πότε αναμένεται να δούμε μπουλντόζες στο χώρο του πρώην αεροδρομίου;  Ποια τα οφέλη από μια τέτοια επένδυση για το δήμο σας και την ευρύτερη περιοχή; 

Η επένδυση που θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο μας, για το καλό της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια. Έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και συναντάει συνεχώς γραφειοκρατικά και άλλα ζητήματα τα οποία λίγο πολύ όλοι τα γνωρίζουν. Σιγά σιγά, ένα προς ένα δείχνουν να ξεπερνιούνται, ενώ αναμένουμε τέλος του 2018 με αρχές του 2019 να μπουν οι μπουλντόζες. Τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από την επένδυση είναι σχετικά, με την έννοια ότι έχουμε βάλει μια σειρά από προϋποθέσεις που για μας είναι πολύ σημαντικές, έτσι ώστε και η επένδυση να είναι γόνιμη για το Δήμο, και η τοπική κοινωνία να μπορεί να συνυπάρξει μαζί της αρμονικά. Όλα αυτά είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, αλλά έχω μια θετική αίσθηση ότι τα πράγματα βαίνουν ομαλώς.

Ποια έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης και ποια έχουν δρομολογηθεί; 

Έχουμε ήδη ανακαινίσει και πιστοποιήσει 28 παιδικές χαρές με το σήμα του Υπουργείου Εσωτερικών τις οποίες, δυστυχώς είχαμε παραλάβει κατεστραμμένες και επικίνδυνες από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Δημιουργήσαμε δωρεάν δημοτική συγκοινωνία με 3 γραμμές, με την αγορά υπερσύγχρονου στόλου που εξυπηρετούν 13.000 δημότες μας μηνιαίως. Κατασκευάσαμε 3 νέα οικογενειακά πάρκα τα οποία κατακλύζονται από εκατοντάδες δημότες μας καθημερινά, ενώ έχουμε επίσης υλοποιήσει ένα τεράστιο έργο ανακαίνισης 32 σχολείων και προαυλίων.

Ο Δήμος μας, λόγω της οικονομικής κρίσης έχει αναπτύξει μία σειρά κοινωνικών υποδομών ώστε να ανακουφίσει τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό φροντιστήριο κ.α.). Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την στιγμή ένα μεγάλο έργο ασφαλτόστρωσης δρόμων της πόλης μας, η κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Ελληνικού, η ανακαίνιση κάποιων ακόμα δημόσιων χώρων και πάρκων και βεβαίως η ανάπλαση του περιαστικού μας δάσους, καθώς το παραλάβαμε σε πολύ κακή κατάσταση.

Ο Δήμος σας βραβεύθηκε πανελλαδικά για την πολιτική του στην προστασία των δασών. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει προς αυτή την κατεύθυνση και πόσο σημαντική είναι η συμβολή του εθελοντισμού σε αυτή την προσπάθεια; 

Κοιτάξτε θα πρέπει να πω πως παρά τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε ως δημοτική αρχή για την προστασία του βουνού, δυστυχώς αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα και δυσκολίες από το ίδιο το κράτος από τις ίδιες υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την προστασία του.

Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω τη μήνυση που δεχθήκαμε από το Δασαρχείο Πεντέλης γιατί κάναμε αυτά που έπρεπε tο ίδιο να είχε κάνει για την προστασία του βουνού.

Συγκεκριμένα, όταν κάηκε μέρος του βουνού μας από πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Βύρωνα, πέρασε από την Ηλιούπολη και έφτασε σε μας, καίγοντας ένα μέρος του βουνού μας κι όχι όλο γιατί παλέψαμε με νύχια και με δόντια, συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε εμείς οι ίδιοι να φροντίσουμε για την προστασία του.

Δημιουργήσαμε μια ισχυρή εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας 150 ανθρώπων, άγρυπνων φρουρών του βουνού μας, και τοποθετήσαμε ένα φυλάκιο - "βάση", όπου θα μπορούσαν ν' αφήνουν τα πράγματά τους και ιδιαίτερα το καλοκαίρι να βρίσκουν λίγο κρύο νερό. Γι' αυτό το φυλάκιο το Δασαρχείο μας μήνυσε! Από κει και πέρα τι να πούμε!

Όμως, εμείς παρά το γεγονός αυτό συνεχίζουμε. Ανατάξαμε τη γεώτρηση που ήταν ανενεργή για 20 και πλέον χρόνια, εγκαταστήσαμε 200 υδροβόλα που υδροδοτούνται από αυτή τη γεώτρηση, αγοράσαμε δικό μας πυροσβεστικό όχημα, φτιάξαμε τις λίμνες που υπήρχαν παλαιότερα εκεί, κάναμε δενδροφυτεύσεις με 3.000 και πλέον δενδρύλλια και πρόσφατα εγκαταστήσαμε υπερσύγχρονες κάμερες πυρανίχνευσης. Για όλα αυτά βραβευθήκαμε πρόσφατα με το βραβείο Greek Green awards.

Επιθυμείτε να ζητήσετε από τους πολίτες του δήμου σας άλλη μία θητεία ώστε να συνεχίσετε το έργο σας; 

Θεωρώ ότι ο πολίτης είδε ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε έργο, μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη, να την εκσυγχρονίσουμε, να την αναγεννήσουμε να φέρουμε νέα δεδομένα, τα οποία είναι φανερά στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς μεγάλες υποσχέσεις, χωρίς χρήματα αποδείξαμε ότι όλα μπορούν να γίνουν όταν σηκώσεις τα μανίκια και δουλέψεις για το καλό του τόπου σου, χωρίς να θέλεις να κάνεις μικροπολιτική, αντικομματική και αντικυβερνητική πολιτική. Διεκδικούμε την ανανέωση της θητείας μας διότι πιστεύουμε ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε μια σειρά μεγάλων παρεμβάσεων τις οποίες θα εξαγγείλουμε στο προσεχές διάστημα.

Θα είμαι και πάλι επικεφαλής της παράταξής μας στις επόμενες εκλογές, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και μέσα από το τρίτο συνέδριό μας, που με εξέλεξε και πάλι ως υποψήφιο Δήμαρχο και Πρόεδρό της. Μέσα από τη νέα Κεντρική μας Επιτροπή θα επεξεργαστούμε και θα καταθέσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα.  

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.