ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Greek Green Awards": Βραβεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το Περιβάλλον - Πρωταγωνιστές Δήμοι των Νοτίων Προαστίων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ - ΦΩΤΟ "V" 2 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018, 19:55

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ο τριήμερος "συνεδριακός μαραθώνιος" που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 4 Μαρτίου στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας, στο πλαίσιο της 2ης διεθνούς έκθεσης "Verde - tec - Forum 2018", που επισκέφθηκαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, μέλη δημοτικών συμβουλίων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης απ' όλη τη χώρα. 

Ήταν μία σημαντική και καλά οργανωμένη έκθεση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΚΕΔΕ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ακούστηκαν και αναλύθηκαν πολλά και σοβαρά θέματα σχετικά με το περιβάλλον, γενικότερα, από ανθρώπους γνώστες του αντικειμένου, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. 

Ανάμεσά τους,  η καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου (ΕΜΠ - Σχολή Χημικών - Μηχανικών), Δρ. Αδαμάντιος Σκορδίλης, Διδάκτωρ Μηχανικής Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Βερολίνου, Δημ. Στεργίου - Καψάλης, Δήμαρχος Πεντέλης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γιώργος Σοφρώνης, Δήμαρχος Σαρωνικού, Βίκυ Ανδρικοπούλου, Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Βασίλης Κρητικός, Αντιδήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Σωτηρία Μασούρη, Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αλίμου, Ευαγγελία Γαλάνη, Προϊσταμένη Δ/νσης Περιβάλλοντος - Δασολόγος, Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Απόστολος Αρβανίτης,  Γεωλόγος - Δρ. Γεωθερμίας κ. ά. 

Το απόγευμα της Παρασκευής 2 Μαρτίου η οργανωτική επιτροπή, και μετά από την ενδελεχή εξέταση στοιχείων, αποφάσισε που θα αποδοθούν τα βραβεία "Greek Green Awards 2018", για τις "Βέλτιστες πρακτικές οργανισμών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία", τα οποία απένειμαν οι: Γιάννης Τσιρώνης, Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Ν.Δ. και Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ανάμεσα σ' αυτούς που βραβεύθηκαν ήταν οι Δήμοι: Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Αλονήσου, Πεντέλης, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Βριλησσίων, Σάμου, Παλαιού Φαλήρου, Άνδρου, Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Ιλίου, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Μοσχάτου - Ταύρου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ηγουμενίτσας,  Νάουσας, Μήλου και Καλλιθέας. 

Από τους τιμηθέντες ΟΤΑ,  ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε κάποιους εξ αυτών στην Αττική, οι πρωτοβουλίες των οποίων συζητήθηκαν και σχολιάστηκαν αρκούντως θετικά. 

Ελληνικό - Αργυρούπολη 

Για το Δήμο αυτό, το βραβείο για τις προστατευόμενες περιοχές και τα δάση, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο, παράλαβε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Κρητικός, αφού η Επιτροπή αναγνώρισε την πολυεπίπεδη προσπάθεια του δήμου αυτού, για την προστασία του Υμηττού, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των θερμικών καμερών έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιών. 


Ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Κρητικός. 

Ο κ. Κρητικός, παραλαμβάνοντας την τιμητική αυτή διάκριση είπε πως, "αυτό το βραβείο το αφιερώνουμε απόψε στους συνεργάτες εθελοντές δασοπροστασίας και στους συμπολίτες μας, οι οποίοι μας βοηθούν στην τόσο δύσκολη αυτή προσπάθειά μας".  

Ο αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Δασάρχη Πεντέλης που τους στέλνει στο Δικαστήριο, κατηγορούμενους, γιατί δημιούργησαν στο βουνό ένα ξύλινο πυροφυλάκιο, στο οποίο στεγάζονται τα συστήματα επικοινωνιών και η πλατφόρμα διαχείρισης των θερμικών καμερών, για τις οποίες βραβεύεται ο Δήμος, 

Παλαιό Φάληρο 

Ο περίφημος βοτανόκηπος έκτασης 4 στρεμμάτων μέσα στο Πάρκο του Φλοίσβου, ενός πάρκου 80 στρεμμάτων συνολικά, που δημιούργησε η σημερινή διοίκηση του Δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη, ήταν η αφορμή για να κερδίσει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου το δικό του βραβείο για την φροντίδα και τη συνεχή αναβάθμιση του Περιβάλλοντος. 

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας για το έργο αυτό, τόνισε ιδιαίτερα την απήχηση που είχε στον κόσμο, όπως και στα παιδιά των σχολείων που επισκέπτονται τακτικά τον βοτανόκηπο και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών που τα συνοδεύουν, μαθαίνουν για την μεγάλη χρησιμότητα των βοτάνων, αφού έχει αποδειχθεί πλέον, εδώ και χρόνια πως, οι ευεργετικές τους ιδιότητες προσφέρουν πολλά στην υγεία μας. 


Το βραβείο "Greek Green Awards" στον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου απένειμε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. 

Χαριτολογώντας δε, σχολίασε ότι, με την όσο το δυνατόν περισσότερη και σωστότερη χρήση των βοτάνων της ελληνικής γης, τόσο λιγότερα φάρμακα θα χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση των διαφόρων ασθενειών κι έτσι θα μειώνονται οι όποιες πιθανότητες των, όποιων σκανδάλων. Αυτή η τελευταία αναφορά του, υπήρξε εξ άλλου και η αιτία που τον χειροκρότησε δυνατά και επίμονα ο κόσμος που είχε κατακλύσει την τεράστια αίθουσα του συνεδριακού κέντρου. 

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, ευχαρίστησε από καρδιάς τους συνεργάτες του, στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου, τους διατελέσαντες αρμόδιους Αντιδημάρχους του, καθώς και τον γεωπόνο - αρχιτέκτονα τοπίου, Τάσο Τσερπέλη, τις επιστημονικές γνώσεις του οποίου εξήρε όλως ιδιαιτέρως. 

Η παρουσίαση της πρότασης για τον ΒΟΤΑΝΟΚΗΠΟ πραγματοποιήθηκε από την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παλαιού Φαλήρου κα Βίκυ Ανδρικοπούλου η οποία και ήταν υπεύθυνη για την σύνταξη και υποβολή του σχετικού φακέλου υποψηφιότητας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Βοτανόκηπος του Παλαιού Φαλήρου επανειλημμένα έχει προβληθεί με σχετικά αφιερώματα τόσο από τα Μ.Μ.Ε. όσο και από επιστημονικά περιοδικά καθώς η λειτουργία του ξεχωρίζει για την πράσινη και οικολογική προσέγγιση της χρήσης και της αξιολόγησης των υδάτινων πόρων ενώ έχει προβληθεί δεόντως και η εκπαιδευτική του διάσταση κυρίως σε σχολεία και φορείς που τον επισκέπτονται.

Παρόντες στην τελετή βράβευσης, ήταν οι αντιδήμαρχοι Βίκυ Ανδρικοπούλου (Πρασίνου και Περιβάλλοντος) και Γιώργος Ασημακόπουλος (Τεχνικών Υπηρεσιών). 

Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη 

Ο εν λόγω δήμος συμμετείχε με δικό του περίπτερο στην έκθεση, όπου η Προϊσταμένη της υπηρεσίας Πρασίνου - Περιβάλλοντος, γεωπόνος του δήμου Αννέτα Ρούσσου, ενημέρωνε τους επισκέπτες. 

Πέραν αυτού, ο δήμος των 3Β βραβεύθηκε για τη μελέτη του Βρεφονηπιακού Βιοκλιματικού Σταθμού, που θα ανεγερθεί στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Ηρακλειδών στη Βούλα. 


Ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. 

Ο νέος αυτός Βιοκλιματικός Σταθμός όπως τόνισε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, θα είναι μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος, με γεωθερμία, ηλιακή και αιολική ενέργεια και πράσινα δώματα. Θα κατασκευαστεί με βιοκλιματικά υλικά και θα γίνεται η περισυλλογή των βρόχινων νερών για το πότισμα και την αποχέτευση. 

Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε φάση δημοπράττησης, ενώ έχουν δοθεί ήδη 2,5 εκατομμύρια από την Περιφέρεια Αττικής. 

Εκτός από το έργο αυτό, όμως, αξίζει να αναφέρουμε και κάποιες άλλες, τέσσερις τον αριθμό, ενέργειες, "πρακτικές", του δήμου σχετικά με το περιβάλλον γενικότερα. 

Η πρώτη αφορά στη δημιουργία των δημοτικών φυτωρίων, η δεύτερη των 1.000 τόνων κλαδεμάτων που έχουν γίνει εδαφοβελτιωτικό υλικό, ποιότητας Α' class με Ευρωπαίκή πιστοποίηση, ενώ για φέτος προβλέπεται ότι θα φθάσουν τους 10.000 τόνους, δηλαδή περίπου το 25% της συνολικής παραγωγής αποβλήτων του Δήμου. 

Τρίτη είναι η αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού των 3Β. Είναι η πρώτη πόλη που το κάνει σε όλη τη χώρα, ώστε με το σύστημα αυτό να υπάρχει 60-65% εξοικονόμηση ενέργειας που όχι μόνο αυξάνει την όλη φωτεινότητα κατά 70% αλλά θα μειώσει και τις δαπάνες κατά 600.000 ευρώ ετησίως. 

Τέταρτη πρακτική, είναι τα δύο συστήματα διαχείρισης με τηλεματική των υπογείων υδάτων για ποτίσματα. Άρδευση δύο μεγάλων εκτάσεων 20 και 25 στρ., εξοικονομώντας νερό και ελέγχοντας με ψηφιακούς σένσορες και μετρητές, τυχόν διαρροές και πλημμύρες. 

Άλιμος

Ο Δήμος Αλίμου αγαπά την ηλεκτροκίνηση. Οι σταθμοί φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων που εγκατέστησε και εγκαινίασε πρόσφατα ο δήμος Αλίμου, εκτιμήθηκαν ανάλογα απ' ότι φάνηκε κι έτσι η Οργανωτική Επιτροπή βράβευσε τη δημοτική αρχή του Ανδρέα Κονδύλη, ο οποίος παρέλαβε και τη σημαντική αυτή τιμητική διάκριση.


Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης 

Οι σταθμοί αυτοί, είναι δωρεάν για όλους και επίσης, η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που τους τροφοδοτεί συνεχώς, γίνεται με φωτοβολταϊκά. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αλίμου κ. Κονδύλης, ήδη έχουν αγορασθεί και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου δύο ηλεκτροκίνητα φορτηγά, ενώ άμεσα πρόκειται να αγορασθούν και δύο επιβατηγά αυτοκίνητα, πάλι για υπηρεσιακές ανάγκες. 

Ο σκοπός των σταθμών είναι, αφ' ενός να στηριχθεί έμπρακτα η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων στο λεκανοπέδιο και αφ' ετέρου, συμβολικά, να διαδοθεί η ιδέα της ηλεκτροκίνησης στην κοινωνία, ευρύτερα.


Από αριστερά. Σωτήρης Ντούρος πρώην δήμαρχος Αχαρνών, Ανδρέας Κονδύλης, Διονύσης Χατζηδάκης, Γιώργος Ασημακόπουλος, Γιώργος Σοφρώνης, Δήμαρχος Σαρωνικού, Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Σάμου, Βίκυ Ανδρικοπούλου και Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. 


Από δεξιά. Ματίνα Καλαφάτη, Αντωνία Φύκιρη, προϊσταμένη τμήματος περιβάλλοντος και πρασίνου Παλαιού Φαλήρου, Αντωνία Γεωργοπούλου, Βίκυ Σταθακοπούλου. 


Δ. Χατζηδάκης και ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος. 


Οι δήμαρχοι Δ. Χατζηδάκης και Γρ. Κωνσταντέλλος. 


Ο δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. 

 
Οι αντιδήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου Γιώργος Ασημακόπουλος (δεξιά) και Βίκυ Ανδρικοπούλου. 
Η εθελοντική ομάδα του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Κρητικό. 
O βοτανόκηπος του Παλαιού Φαλήρου. 


Υπερσύγχρονες θερμικές κάμερες στον Υμηττό. 


Ο πρώτος σταθμός φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στον Άλιμο. 


Η μακέτα του βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμού στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. 

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
Αθηναίος-Γκάζι 05.03.18
Ο ...δικός μας πουθενά δεν είναι;
Απάντηση
Αλημαντήρης Μιχάλης 05.03.18
Πραγματικά είναι πολύ σημαντικά αυτά που διαβάζουμε.Αξίζουν πολλά μπράβο στους κυρίους δημάρχους.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.