ΑΡΘΡΑ

Singles: Η ευτυχία του «τότε»… και του «τώρα»

Της Γκρέις Χατζίκου* 0 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018, 16:15

Πώς νοιώθει κάποιος που είναι single... μετά τα τριάντα τριανταπέντε; Κατακλυσμός από ευτυχισμένα ζευγάρια που φιλιούνται, τρέχουν και γελούν στα ηλιοβασιλέματα, χαρούμενα πρόσωπα, αισθησιακές στιγμές, εξιδανικευμένες εικόνες πάντα δυαδικές… Η ευτυχία στη διαφήμιση, απεικονίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό είτε μέσα από ερωτευμένους, είτε μέσα από το εξιδανικευμένο happy family πρότυπο.

Και στο κοινωνικό τομέα τι γίνεται; Σε κάθε κοινωνική εκδήλωση, σε κοιτούν και σε ρωτούν φίλοι, συνάδελφοι και γνωστοί "έχεις κανένα νέο", υπονοώντας σχεδόν και μόνο αν βρήκες σύντροφο, αν είσαι σε μία σχέση... και τα υπόλοιπα νέα, την επαγγελματική πρόοδο, τη καλή υγεία, τα περνούν ανέπαφα, εστιάζοντας πάλι στο να γνωρίσεις κάποιον. Οι ζευγαρωμένοι, θέλουν να γίνεις και εσύ ένας/μία από αυτούς. Λειτουργούν συχνά σαν ένα άλλο είδος, μια άλλη κατηγορία ανθρώπων. Η διασκέδαση τους αλλάζει. Kαλέσματα από σπίτι σε σπίτι για να λένε τα νέα μεταξύ τους, πολλές εξόδους σε φαγητά και μειωμένες σε μπαράκια... Σε κάθε γάμο, έρχονται με μανία πάνω σου συγγενείς και οικογενειακοί φίλοι φωνάζοντας με χαρούμενα πρόσωπα "και στα δικά σου... Και στα δικά σου"...
 
...Και εάν «τα δικά σου» αργούν, αγχώνεται η μαμά σου πιθανά και ο μπαμπάς σου, σιγοψιθυρίζουν οι "παντρεμένες" στο γραφείο, σε κοιτούν με μεγαλύτερο πόθο και μια δόση τσαχπινιάς οι παντρεμένοι του άλλου φύλου - υπονοώντας ότι μπορεί να έχεις καλύτερη σεξουαλική ζωή στην ελεύθερη αρένα... και η ιστορία επαναλαμβάνεται...

Οι ανάγκες των εργένηδων, συχνά αγνοούνται ή παρερμηνεύονται... βομβαρδίζονται από συνεχείς διαφημίσεις ευτυχισμένων ζευγαριών, οι φίλοι και οι γνωστοί τους μόλις τους βλέπουν τους ρωτούν αν βρήκαν ταίρι, αποκλείονται από ένα μέρος κοινωνικών εκδηλώσεων για ζευγάρια... Μεγαλώνουν με παραμύθια με ροζ τέλος, όπου το ζευγάρι ζει καλά και... Οι άλλοι καλύτερα. Μέσα σε αυτό το καταιγισμό μηνυμάτων και γονικών πεποιθήσεων, ότι η ευτυχία βρίσκεται κατά πολύ στην ύπαρξη δυαδικής σχέσης... εγκλωβίζονται στη πεποίθηση ότι «όταν βρουν ταίρι και συνάψουν σχέση ζωής τότε... θα είναι ευτυχισμένοι". Εγκλωβίζονται δηλαδή στην ευτυχία του όταν...

Τελευταίες όμως έρευνες στο τομέα του coaching, (Fredrickson,2001) δείχνουν ότι η «τυρρανία του όταν…» μπορεί να αφορά κάτι ανεκπλήρωτο ή εξιδανικευμένο, που απλώς κρατάει τον άνθρωπο μακριά από την όρεξη για να ζήσει «τώρα» και κατ’ επέκταση μακριά από το θέσει σαφές πλάνο μικρότερων στόχων, οι οποίοι σταδιακά σε αλυσιδωτά βήματα θα τον οδηγήσουν στο όραμα του. Η ευτυχία λοιπόν... μπορεί να βιώνεται σε καθημερινές μικρές χαρές και να κατακλυζόμαστε από ψυχική ευφορία και αυτή η διάθεση, να μας οδηγεί σταδιακά στην όρεξη να θέσουμε στόχους και να προβούμε σε ενέργειες προκειμένου να τους πραγματώσουμε.

Τα θετικά συναισθήματα, δεν είναι απαραίτητα δεμένα άρρηκτα με πεποιθήσεις του «όταν» καθώς αυτό τα περιορίζει σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Τα θετικά συναισθήματα ευφορίας ικανοποίησης και αισιοδοξίας, μπορεί να γίνουν το εργαλείο που θα ενεργοποιήσει τα κίνητρά μας για δράση αλλαγή και εξέλιξη. ( Lyubomirsky, King and Diener, 2005).
 
Οι άνθρωποι που δεν έχουν βρει ακόμη το ταίρι τους, αυτοί που μόλις αναρρώνουν από έναν επώδυνο χωρισμό, αυτοί που δε θέλουν ακόμη να μπουν σε σχέση ή και οι άλλοι που θέλουν αλλά δεν έχουν βρει ακόμη τον κατάλληλο άνθρωπο, είναι σε θέση να βιώσουν την ευτυχία του τώρα... χωρίς αυτό να αποκλείει το αύριο. Στο παρών, η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων εργάζεται παίρνοντας ψυχική ικανοποίηση από τη δουλειά τους, συχνά ταξιδεύει, διασκεδάζει, περιβάλλεται από φίλους, πιθανά και έχει συχνά γονείς εν ζωή με στενές οικογενειακές σχέσεις. Είναι λοιπόν τόσοι οι τομείς που μπορεί να εστιαστεί κάποιος "μη – ζευγαρωμένος" άνθρωπος, τόσα τα ενδιαφέροντά του που μπορεί να καλλιεργήσει και να αναπτύξει, τόσες οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να πάρει μέρος, που είναι απλά χαζό να εστιάζεται στη λύπη της μη – ύπαρξης συντρόφου και να χάνει μέρος των χαρών της ζωής του.

Επίσης, το πιο βασικό που έχει ο μη δεσμευμένος άνθρωπος σε σχέση με εκείνους που βρίσκονται μέσα σε μια σχέση, είναι η απόλυτη ελευθερία των επιλογών. Μπορεί να επιλέξει από το τι θα κάνει στον ελεύθερο χρόνο του, μέχρι το τι θα φάει και πώς θα ντυθεί. Αυτή η ελευθερία που φαντάζει φυσική, δεν είναι απόλυτα δεδομένη κατ’ αυτό το τρόπο στα πλαίσια μιας σχέσης, όπου χρειάζεται οι σύντροφοι να συναποφασίζουν και να συμφωνούν για πολλά ζητήματα... Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά, όπου κάθε μέλος έχει μια διαφορετική προσωπικότητα και μια άποψη.

Αντί λοιπόν, να ωθούμε τους εργένηδες με πίεση σε λάθος επιλογές συντρόφων προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί, ας τους βοηθήσουμε να βρουν τη χαρά στην αξιοποίηση της ελευθερίας τους, να βρουν τον εαυτό τους και να ανακαλύψουν τα πραγματικά τους θέλω σε μια περίοδο ζωής τους που δε πρόκειται να ξαναέρθει όταν υπάρξει σύντροφος και παιδιά…

Το Coaching σχέσεων βοηθάει τους ελεύθερους μέσα από το δικό τους σύστημα αξιών να προσδιορίσουν ποιοι είναι και τι ακριβώς θέλουν. Πολλές φορές, σαν εικόνα της κορυφής ενός παγόβουνου, γνωρίζουμε την επιφανειακή αλήθεια του εαυτού μας( ό,τι φαίνεται στην επιφάνεια) ενώ η επιτυχία και η προσωπική μας ευτυχία εξαρτώνται στην ουσία από αυτό που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια.

Μέσα από τις ασκήσεις της coaching διαδικασίας, ο coachee καταλαβαίνει τις βασικές του αρχές – αξίες, τα στοιχεία της προσωπικότητας του τις αδυναμίες του καθώς και τα δυνατά του στοιχεία. Έτσι εκπαιδεύει σταδιακά τον εαυτό του, να έχει καθαρότητα και σαφήνεια σχετικά με το όραμα ζωής του, τις απαιτήσεις των σχέσεων του τις ανάγκες και τα θέλω του.

Κατά ο νόμο της "έλξης", ό,τι σκεφτόμαστε και ονειρευόμαστε αυτό ζούμε έτσι καθώς κάποιος σχεδιάζει το πλάνο της ζωής που επιθυμεί, αυτό στη συνέχεια ζει! Μέσα από το σχεδιασμό του προσωπικού του οράματος, ο coachee μαθαίνει να "πετάει" ή αλλιώς να απορρίπτει όλα εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν εμπόδια στο δρόμο του.

Τέλος, μέσα από το ταξίδι του relationship coaching πριν ίσως βρει ο εργένης τον ιδανικό του σύντροφο είναι σίγουρο ότι θα μάθει να αγαπάει το ίδιο το ταξίδι και να νοιώθει ευτυχία στο τώρα του μέσα από τη προσωπική του αξία και τα επιτεύγματα.  

Βιογραφικό σημείωμα της Γκρέις Χατζίκου

H Γκρέις Χατζίκου είναι επικοινωνιολόγος με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το CITY University του Λονδίνου.

Τα τελευταία χρόνια, ιδιωτεύει στον τομέα της συμβουλευτικής ψυχολογίας και του life και business coaching καθώς και στη παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας και προβολής καθώς και leadership coaching σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Γυμνάσιο και Λύκειο πήγε στο Pierce, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής όπου και αποφοίτησε με Άριστα. Στη συνέχεια στο Deree College αποφοίτησε με bachelor σε διπλό major Marketing και Ψυχολογίας. Τελείωσε με έπαινο το Μaster της -MA in Communication Policy Studies με πτυχιακή εργασία στο Life Coaching, στο πανεπιστήμιο City του Λονδίνου ( Sociology department) .

Στο Λονδίνο, εργάστηκε στο πανεπιστήμιο City για δύο χρόνια προσφέροντας κοινωνικό έργο συμβουλευτικής και coaching σε ενήλικες , φοιτητές και εταιρίες. ( Personal Communication Skills . Developing Interactive Communication).
 
Γυρνώντας στην Ελλάδα, δούλεψε για κάποια χρόνια στο χώρο της διαφήμισης και των δημοσίων σχέσεων στις εταιρίες ΑΛΜΑ, Λεούσης , Biente Cucine καθώς και Βιοιατρική και στη συνέχεια ιδιώτευσε ως σύμβουλος ψυχικής υγείας.

Έχει επιμορφωθεί στη ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, στη συστημική και gestalt καταλήγοντας στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση της συμβουλευτικής και το life coaching.

Επίσης είναι πιστοποιημένη εισηγήτρια Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού NLP Diploma καθώς και πιστοποιημένη Personal life Coach. ( EMCC).
  
Πρεσβεύει ότι με ενσυναίσθηση, σωστή κατάρτιση , ηθικά κριτήρια επαγγελματισμού και καλή "χημεία" μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου , ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, μπορούν να έχουν πιο επιτυχημένη διαχείριση.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.