ΒΟΥΛΑ

Βούλα: Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να πολεμήσει τον "λαϊκισμό των σκουπιδομάχων"

ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ 0 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018, 18:17

Δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τη συνήθη "πεπατημένη των αντιδράσεων και του λαϊκισμού" που προκαλούνται από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, μόλις κάτι καινούργιο κάνει την εμφάνισή του στον ορίζοντα, και η πρόθεση της δημοτικής αρχής του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης να φτιάξει μονάδα ολοκληρωμένης  μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων.

Μόλις έγινε γνωστό το σχέδιο  της δημοτικής αρχής να διερευνήσει την ίδρυση αυτού του εργοστασίου σε συνεργασία με τη Σχολή Ευελπίδων η οποία θα παραχωρήσει την έκταση στις παρυφές του Υμηττού, άρχισαν τα.... όργανα.

Η παραπληροφόρηση και η κινδυνολογία ντυμένες με το μανδύα της προστασίας του περιβάλλοντος έκαναν την εμφάνισή τους πολύ γρήγορα, με μακροσκελείς επιστολές και "κατηγορώ" εναντίον του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, συνεπικουρούμενα από τοπικά μέσα και "επαγγελματίες" λασπολόγους του διαδικτύου.

Η λογική του "μακριά από μένα κι όπου θέλει ας είναι" έκανε την εμφάνισή της αποδεικνύοντας για μία φορά ακόμα πως ως κοινωνία εξακολουθούμε να είμαστε "εαυτούληδες". 

Τι, κι αν η χωματερή που δέχεται τα σκουπίδια του δήμου και όλης της Αττικής έχει κορεσθεί και έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης; 

Τι, κι αν από την Περιφέρεια Αττικής στα πλαίσια της κατάργησης της υπάρχουσας χωματερής προτάσσεται η λύση των τοπικών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, ως το επόμενο βήμα; 

Τι, κι αν αυτή η μονάδα όταν και εάν ιδρυθεί θα βρίσκεται  περίπου ένα χιλιόμετρο από κατοικημένη περιοχή θα είναι υπογειοποιημένη και δεν θα υπάρχει καμία οπτική επαφή; 

Τι, κι αν έρχονται ως παραδείγματα μεγαλουπόλεις του εξωτερικού που φιλοξενούν τέτοιες υπόγειες μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων τους σε πολύ κεντρικά και κατοικημένα σημεία; 

Τι, τι αν διευκρίνησε εξ αρχής η δημοτική αρχή ότι πρόκειται αμιγώς για τοπικό ζήτημα. Ότι δηλαδή εκεί θα κατευθύνονται τα απορρίματα του Δήμου και της Σχολής Ευελπίδων. 

Όχι. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν μετράει. Η δαιμονοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου ξεκίνησε από την επομένη που ήρθε ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο η υπογραφή σύστασης επιτροπής για συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας για τη διερεύνηση του θέματος. 

Οι μόνιμοι αμφισβητίες και "προστάτες του περιβάλλοντος" επέμεναν πως η δημοτική αρχή μεροληπτικά θέλει να κάνει την πόλη, τη Βάρη συγκεκριμένα,  χωματερή για όλη την Αττική και πως όταν θα φυσάει ο αέρας κατάλληλα, θα φτάνει η βρώμα των σκουπιδιών μέχρι τη Βουλιαγμένη.

Βεβαίως υπάρχουν κι αυτοί που αμφισβητούν τη δυνατότητα επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος αφού όπως ισχυρίζονται δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο προηγούμενο στη χώρα και αφού ως λαός γενικώς, δεν είμαστε άξιοι εμπιστοσύνης να φέρουμε ένα μεγαλεπήβολο έργο εις πέρας, με επιτυχία.   

Αυτό το κλίμα καλείται να αντιστρέψει η δημοτική αρχή του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε τη διαδικασία δημόσιας ενημέρωσης, διαβούλευσης και διαλόγου. 

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των εκπαιδευτηρίων και επιχειρήσεων της περιοχής ενώ την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη συνάντηση με προσκεκλημένους τα μέλη των Δ.Σ. όλων των συλλόγων της πόλης.Ο Δήμαρχος και  ο καθηγητής του ΕΜΠ Σωτήρης Καρέλας, επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου,  παρουσίασαν λεπτομερώς τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τις υπό εξέταση τεχνολογίες και τις προτεινόμενες τοποθεσίες και στη συνέχεια απάντησαν αναλυτικά σε όσες απορίες εκφράστηκαν.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με περισσότερους φορείς αλλά και κατοίκους της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού του έργου.

Επιγραμματικά θα σημειώσουμε πως οι τοπικές κοινωνίες θα έπρεπε αντί για "αφορισμούς" και "ισοπέδωση", να χαιρετίζουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από δημοτικές αρχές που δεν έχουν ως σκοπό την απλή διαχείρηση της διοίκησης του Δήμου, να καλοδέχονται τις νέες καινοτόμες προσεγγίσεις και μέσα από διάλογο να ζητούν τις απαιτούμενες διευκρινήσεις στα ερωτήματά τους. 

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολύ σοβαρό για να προσεγγίζεται με φόβο, περιχαράκωση, λαϊκισμό και ξεπερασμένες πολιτικάντικες πρακτικές.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί η θετική αντιμετώπιση της πρότασης της δημοτικής αρχής από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρ. δήμαρχο Σπύρο Πανά, ο οποίος χαιρέτησε αυτήν την πρωτοβουλία, λέγοντας πως κινείται σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της δικής του παράταξης. 

Δείτε εδώ την παρουσίαση του Δημάρχου 

Δείτε εδώ την παρουσίαση του κ. Καρέλα. 
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.