ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Συνέντευξη του Οδ. Αθανασίου: "Game Changer" για την Ελλάδα η επένδυση του Ελληνικού

0 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018, 17:57

Τη συμβολή της ανάπλασης του Ελληνικού και το πόσο αυτή θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Αθήνας αλλά και της χώρας, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στον Economist  ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου.

Και αυτό γιατί όπως τόνισε, αναμένεται να προσελκύσει πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως, αυξάνοντας ταυτοχρόνως και τον χρόνο παραμονής τους στην πρωτεύουσα. Το Ελληνικό είναι ίσως μια μοναδική ευκαιρία για να επανατοποθετηθεί η χώρα μας στον διεθνή χάρτη, επενδυτικά τουριστικά και πολιτιστικά.

Η συνέντευξη 

Στο σημερινό δύσκολο οικονομικό τοπίο, ένας από τους πλέον ασφαλείς δρόμους για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης είναι η μετάβαση σε ένα μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας, το οποίο θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια, τις συνέργειες και τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα δεν έχει παρά να παραδειγματιστεί από την πληθώρα διεθνών πρακτικών που εφαρμόζουν με επιτυχία ανάλογα μοντέλα. Η Ιρλανδία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον μπορεί να επιδράσει θετικά σε μια χώρα που αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα με την Ελλάδα.

Αντίστοιχη είναι και η πορεία της Εσθονίας, που υιοθέτησε τη λογική επενδυτικής εξωστρέφειας και τεχνολογικών καινοτομιών, δημιουργώντας τομές σε όλα τα επίπεδα και δεκαπέντε χρόνια έπειτα η πρόοδος είναι αλματώδης. Εκτός Ευρώπης, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σιγκαπούρης που άνοιξε τα σύνορά της σε διεθνείς επενδύσεις και σε λιγότερο από τριάντα χρόνια μετατράπηκε σε οικονομικό και τουριστικό κέντρο της Ασίας.

Προς την ίδια κατεύθυνση, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει η χώρα. Αναμφίβολα, η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός τόσο λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, όσο και των ευκαιριών που παρουσιάζει. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια αντίρροπη δύναμη που είναι η αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον, και λόγω αυτής, πολλοί επενδυτές δεν αποφασίζουν να τοποθετηθούν στην αγορά.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό ακριβώς το αβέβαιο επιχειρηματικό κλίμα και το ρίσκο δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες για όσους επιχειρηματίες έχουν υιοθετήσει μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν αυτό το ρίσκο, πιστεύοντας πως η μεγάλη εικόνα σε βάθος χρόνου θα είναι θετική παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ελληνικές εταιρείες να είναι ευέλικτες και να προσαρμόζονται γρήγορα στις αλλαγές, καθώς και να δημιουργούν συμμαχίες με διεθνώς αναγνωρισμένους εταίρους, στοχεύοντας στη μακροχρόνια και καινοτόμο ανάπτυξη, αντισταθμίζοντας έτσι τις όποιες αστάθειες στο οικονομικό πλαίσιο.

Η εξωστρέφεια και η καινοτομία αποτελούν ζητούμενο, και οι αλλαγές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία και όχι ως απειλή- ειδικά σήμερα όπου η αλλαγή είναι ταχύτερη από ποτέ.

Η εξέλιξη μπορεί να δουλέψει υπέρ ή εναντίον μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Η συνεχής εξέλιξη αποτελεί δίχως αντίρρηση ζητούμενο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και αυτή είναι που κατευθύνει στρατηγικά σε σημαντικό βαθμό τις επιλογές τους. Από την πλευρά μας αξίζει να αναφερθεί ότι στα χρόνια της κρίσης επενδύσαμε πάνω από €700 εκατ. και συνήψαμε συνεργασίες με διεθνείς και αναγνωρισμένους επενδυτές όπως είναι οι Värde, Blackstone Group, Dogus, HSBC, Fosun και Eagle Hills.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εξωστρέφειας αποτελεί, όμως, η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έργο game changer για την Ελλάδα. Την επένδυση αυτή έχει αναλάβει μια διεθνής κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από την Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi, την Κινεζική Fosun, τον Όμιλο Λάτση και διαχειριστή του έργου τη LAMDA Development.

H αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού αφορά στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να δώσει βαθιά πνοή και να διαμορφώσει καθοριστικά τους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του περιβάλλοντος, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα οφέλη του συγκεκριμένου έργου στην ελληνική οικονομία θα είναι τεράστια. Η επένδυση αγγίζει τα €8 δισ. και αναμένεται να δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την ολοκλήρωση της, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,4%.

Η συμβολή της ανάπλασης του Ελληνικού θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Αθήνας αλλά και της χώρας, καθώς αναμένεται να προσελκύσει πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως, αυξάνοντας ταυτοχρόνως και τον χρόνο παραμονής τους στην πρωτεύουσα. Το Ελληνικό είναι ίσως μια μοναδική ευκαιρία για να επανατοποθετηθεί η χώρα μας στον διεθνή χάρτη, επενδυτικά τουριστικά και πολιτιστικά.

Όμοια εξωστρεφή επιχειρηματικά μοντέλα ευελπιστούμε ότι θα γίνουν αφορμή και παράδειγμα προς τη δημιουργία και άλλων παρόμοιων, σύγχρονων συνεργασιών, που δεν συμβάλλουν απλά στην οικονομία της χώρας, αλλά αναδεικνύουν το πρόσωπο της Ελλάδας που αναδύεται από την κρίση.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.