ΒΟΥΛΑ

Δείτε πως θα είναι το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης (βίντεο)

0 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018, 12:21
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Σημαντικό κεφάλαιο για την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομία του Δήμου η διαχείριση των απορριμμάτων

Μεγεθύνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και βάζει  τις βάσεις για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων. Η διοίκηση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου υλοποιεί τις υποσχέσεις της προχωρώντας στην ανέγερση σύγχρονου εργοστασίου, στα διοικητικά του όρια και στα πλαίσια του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης, που έχει εκπονήσει και υποβάλλει στην Περιφέρεια από τον πρώτο χρόνο της θητείας της.

Η ώρα της υλοποίησης του σχεδίου, για την κατασκευή αυτού του εργοστασίου, που είχε εξαγγείλει ο δήμαρχος στο δημόσιο απολογισμό του στο Divani Palace την άνοιξη του προηγούμενου έτους, έφτασε, και όπως έχει και ο ίδιος επισημάνει, οι δημότες θα πρέπει να κατανοήσουν πως αφ' ενός ανοίγει ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην οικονομία του δήμου και αφ' ετέρου πως, η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι πλέον, μια βρώμικη διαδικασία.  

Το πρώτο βήμα λοιπόν, για την πραγματοποίηση αυτού του φιλόδοξου πλάνου θα συζητηθεί  στο δημοτικό συμβούλιο της 15ης Ιανουαρίου 2018 και θα αφορά στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την παραχώρηση 25 στρεμμάτων μέσα στο χώρο της Σχολής Ευελπίδων που βρίσκεται στη Βάρη.

Η χωροθέτηση του εργοστασίου αναμένεται να γίνει εντός των 25 αυτών στρεμμάτων, στις παρυφές του Υμηττού και στα όρια των δημοτικών κοινοτήτων Βάρης, Βούλας και του Δήμου Κορωπίου, η δε υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συναντίληψης θα πραγματοποιηθεί μετά την ψήφισή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης. 

Το εργοστάσιο

To υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας οικιακών απορριμάτων θα υιοθετεί μία επασταστική τεχνολογία διαχωρισμού η οποία μετά μετά την στερεοποίηση και θερμική επεξεργασία τους θα τα διαχωρίζει σε πλαστικό, γυαλί και βιομάζα για περαιτέρω επεξεργασία.

Μάλιστα όπως σημειώνεται στο αναλυτικό βίντεο της εταιρίας στην οποία θα απευθυνθεί ο Δήμος, η παραγόμενη βιομάζα θα είναι εντελώς "καθαρή" από κάθε είδους κατάλοιπα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Το εργοστάσιο θα είναι κλειστού τύπου, χωρίς παραγόμενα απόβλητα και οπτική επαφή με τα απορρίματα. Μάλιστα, η υποδοχή των απορριμματοφόρων και η απόθεση των σκουπιδιών θα γίνεται σε ειδικά υπόσκαφα με σύστημα υποπίεσης για την παγίδευση των όποιων οσμών προκύψουν, μέχρι την επεξεργασία τους.Η Μελέτη, ο προϋπολογισμός και η χρηματοδότηση του έργου 

Για τον σχεδιασμό του σημαντικού αυτού έργου ο Δήμος απευθύνθηκε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχείο (ΕΜΠ) το οποίο θα εκπονήσει μελέτη για την κατασκευή ενός υπερσύχρονου υπόσκαφου εργοστασίου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα που δεν θα προκαλεί ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. 

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων στα οποία έχει αναφερθεί κατά το παρελθόν ο Δήμαρχος, όπως η Βιέννη, το Βερολίνο, το Νταβός που διαθέτουν τέτοια εργοστάσια στο κέντρο τους χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα και προ πάντων όχληση στους κατοίκους.

Οι πηγές χρηματοδότησης του έργου σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα αναζητηθούν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην Περιφέρεια και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

Ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να κυμανθεί από 15 έως 20 εκατ. ευρώ ενώ ο Δήμος με τη λειτουργία αυτού του εργοστασίου αναμένεται να εξοικονομεί σε ετήσια βάση 3,5 εκ. ευρώ.

Ολόκληρος ο σχεδιασμός και η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθούν στην επόμενη δημαρχιακή θητεία και ειδικότερα τοποθετείται στις αρχές του 2021.

Η ανακυκλούμενη οικονομία 

Με την υλοποίηση και λειτουργία αυτού του έργου θα επιτευχθεί  η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που τώρα οδηγείται στη χωματερή της Φυλής, η οποία, να σημειωθεί, θα πάψει να λειτουργεί το 2020, και θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την σημερινή πρακτική της ταφής των απορριμμάτων. 

Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι τα απορρίμματα του Δήμου Βάρης - Βούλα - Βουλιαγμένης θα αποτελέσουν πηγή εσόδων για το δήμο αφού τα διαχωρισμένα και ανακυκλωμένα υλικά θα μπορούν να πωλούνται και να χρησιμοποιούνται εκ νέου ως πρωτογενές υλικό κατά 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% που θα μένει ως βιομάζα, θα μπορεί να προωθείται για βιοκαύσιμο ή κομπόστ.  

Τέλος το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα μπορεί να εξυπηρετεί και άλλους όμορους δήμους, όπως η Γλυφάδα και το Κορωπί, έναντι αντιτίμου. 

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης είναι από τους πρώτου δήμους που υιοθετούν και εντάσσουν στο σχεδιασμό τους την κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης των απορριμμάτων τους. 

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος,  αποδεικνύει πως η διοίκησή του έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, μακριά από πεπαλαιωμένες και απλά διαχειριστικές πρακτικές, χτίζοντας έναν σύγχρονο, με περιβαλλοντική συνείδηση και ανταποδοτικό προς τους δημότες, Δήμο. 

Μετά το έργο αντικατάστασης του δημοτικού φωτισμού με σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα αποτελέσει τη νέα καινοτόμο παρέμβαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων για τα ταμεία του Δήμου. 

Οι όποιες επιφυλάξεις και απορίες των δημοτών υπάρξουν, είναι σίγουρο ότι θα αποσυρθούν όταν ενημερωθούν υπεύθυνα από τη διοίκηση του Δήμου. Η σύγχρονη αντιμετώπιση του θέματος "επεξεργασία απορριμμάτων" είναι απαραίτητη και αργά ή γρήγορα όλοι οι δήμοι θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν αφού η κλασσική μορφή εναπόθεσης των απορριμμάτων στη χωματερή της Φυλής όχι μόνο έχει ημερομηνία λήξης, αλλά και το κόστος πολύ σύντομα θα γίνει απαγορευτικό για τα δημοτικά ταμεία.  

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.