ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποιες ΔΕΚΟ μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου - σκούπα

0 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018, 10:44

Το πολυνομοσχέδιο - σκούπα κατατέθηκε στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. 

Εκτός από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το 50+1 για τις απεργίες, τις αλλαγές στα επιδόματα κ. ά. στις 600 σελίδες του περιλαμβάνεται και η μεταφορά της διαχείρισης των δημόσιων επιχειρήσεων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, στο λεγόμενο Υπερταμείο. 

Όλα όσα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ισχύσουν αμέσως μετά την ψήφισή του την επόμενη Δευτέρα.

Ποιοι δημόσιοι οργανισμοί περνούν στο Υπερταμείο

Στο Υπερταμείο μεταβιβάζονται αυτοδικαίως με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οι εταιρείες ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του (ΟΣΥ Α.Ε.- ΣΤΑΣΥ Α.Ε.), ΟΣΕ ΑΕ, ΟAKA, ΕΛΤΑ, Ε.Υ.Α.Θ., Ε.ΥΔ.Α.Π, ΔΕΗ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α. ΑΕ), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. ΑΕ), ΔΕΘ -HELEXPO και Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.

Σημειώνεται ότι ο νόμος 4389/2016 όριζε, εκτός από τις παραπάνω εταιρείες, την μεταβίβαση στο υπερταμείο και των Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ΕΛ.Β.Ο. και ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, οι οποίες, ως προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο, εξαιρούνται.

Ο ΟΣΕ και η ΕΛΒΟ αναμένεται να ενταχθούν σε επόμενη φάση. Για την ΕΑΒ θα προηγηθεί αξιολόγηση ώστε να διαπιστωθεί το αν πλήττεται η αμυντική ικανότητα της χώρας.

Το Υπερταμείο ελέγχεται από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς μέσω του πενταμελούς εποπτικού συμβουλίου. Με βάση τον ισχύοντα νόμο οι Θεσμοί έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου (με τρία μέλη έναντι δύο Ελλήνων) ενώ πρόεδρός του εν λόγω συμβουλίου είναι ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.