ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Παλαιό Φάληρο: Επιστολή του πρύτανη της ΑΣΚΤ Πάνου Χαραλάμπους για το γλυπτό PHYLAX

0 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018, 08:29

Με επιστολή του προς τη Δημοτική Αρχή του Παλαιού Φαλήρου, ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και γνωστός εικαστικός Πάνος Χαραλάμπους, εκφράζει την άποψή του και τοποθετείται δημοσίως, για όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην παραλιακή πόλη, μετά την τοποθέτηση του γλυπτού του Κώστα Γεωργίου PHYLAX, το βανδαλισμό και... τον "εξαγνισμό" του από παλαιοημερολογίτη ιερέα . 

"Οι τέχνες ως χειροπιαστές ουτοπίες, ως συμβολικοί χώροι του "λογισμού και του ονείρου" αποτελούν συμβολικά πεδία μιας επιζωής... μιας εν ανθρώποις ευδοκία με αγγέλους και παγανά!», αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν είναι η πρώτη φορά που  λογοκρίνεται και καταστρέφεται ένα έργο στο Δημόσιο χώρο από κάποιους κύκλους, γνωστούς-αγνώστους... που προφασιζόμενοι μιαν ευαισθησία, μια προσβολή "έχουν αναλάβει βιαίως’’ την αισθητική ανάπλαση και τη διόρθωση της κοινωνίας εν γένει.
 
Η επιστολή

« Η έκφραση ενός ανθρώπου, μιας κοινότητας, μιας κοινωνίας, δεν είναι αισθητική, δεν είναι μόνο αισθητική· δεν είναι θέμα γούστου για να μπορεί να διατείνεται κανείς τη διαφορά, τον διαφορετικό τρόπο "το πώς και το γιατί"...

Στην προκειμένη περίπτωση ένας Δήμος (ο Δήμος Π. Φαλήρου) αποφασίζει να δεχτεί τη δωρεά του έργου ενός καλλιτέχνη, του Κ. Γεωργίου.. πέρσι ενός άλλου, του χρόνου ενός τρίτου, επιδεικνύοντας μια φιλοτεχνία και μια πολλαπλότητα ύφους.

Σε εποχές μεταβάσεων σαν την εποχή που διάγουμε αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, εποχή "τερατογενέσεων και υβριδίων" όπως την ονομάζει ο τρομοκρατημένος φιλόσοφος... είναι ταυτόχρονα και χαρά των καλλιτεχνών... είναι φόβος των δογματικών υποκειμένων... των κλειστών ιδεολογιών, των συντηρητικών κοινωνιών πατριαρχικού τύπου, των μοναρχικών καθεστώτων που αρέσκονται στο να ασκούν πανοπτικό έλεγχο.

Δεν είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που λογοκρίνεται και καταστρέφεται ένα έργο στο Δημόσιο χώρο από κάποιους κύκλους, γνωστούς-αγνώστους... που προφασιζόμενοι μιαν ευαισθησία, μια προσβολή "έχουν αναλάβει βιαίως’’ την αισθητική ανάπλαση και τη διόρθωση της κοινωνίας εν γένει.

Διαφορές ιδεών, αισθητικές διαφορές, αντιθετικές συμπεριφορές υπάρχουν πολλές, ακριβώς σ’ αυτές έγκειται η δυναμική...  η δημιουργικότητα μιας κοινότητας. Το δημοκρατικό ιδεώδες απαιτεί μια ετοιμότητα διαρκή... μια ευαισθησία για τη δυνατότητα έκφρασης... ακόμη και των αντιπάλων.

Οι τέχνες ως χειροπιαστές ουτοπίες, ως συμβολικοί χώροι του "λογισμού και του ονείρου" αποτελούν συμβολικά πεδία μιας επιζωής... μιας εν ανθρώποις ευδοκία με αγγέλους και παγανά!»

Πάνος Χαραλάμπους
Εικαστικός & Πρύτανης Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.