ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Οι ουρανοξύστες του Ελληνικού παίρνουν το "Πράσινο" φως από το Κεντρικό Συμβούλιο

0 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 12:05

Αφού πέρασε από "σαράντα κύματα" το επενδυτικό σχέδιο του Ελληνικού φαίνεται πως τώρα φθάνει στο τέλος του όσον αφορά τα διαδικαστικά προκειμένου το ΣΟΑ να γίνει Προεδρικό Διάταγμα.

Τελευταίο "αγκάθι" το ύψος των ουρανοξυστών για το οποίο το ΚΑΣ είχε εισηγηθεί να χαμηλώσει από τα 200 μέτρα, στο ύψος των 153, μια προοπτική που σύμφωνα με τον επενδυτή θα είχε εντελώς αρνητικά αποτελέσματα για την πορεία της επένδυσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα του ύψους των έξι ουρανοξυστών του Ελληνικού, έως 200 μέτρων έκαστος δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο.

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή, πέμπτη κατά σειρά, συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ) για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, δηλαδή του κυβερνητικού οργάνου που ελέγχει τα πολεοδομικά και χωροταξικά κάθε μεγάλης επένδυσης και στο οποίο συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο στη χθεσινή συνεδρίαση όσο και στις προηγούμενες, κανένα από τα έντεκα μέλη του Συμβουλίου δεν απαίτησε να χαμηλώσουν τα ύψη, παρά την εισήγηση του ΚΑΣ, ούτε και έθεσε νέα προσκόμματα ως προς τη δόμηση.

Αύριο τελικά αναμένεται να εγκριθεί το ΣΟΑ από το ΚΣΔ και να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την τελική, οριστική επικύρωση. 

Αναμφισβήτητα, αν όλα πάνε καλά στην αυριανή συνεδρίαση, θα έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην όλη διαδικασία για την επένδυση στο Ελληνικό, παραμένει όμως άγνωστο πότε θα εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ και φυσικά το περιεχόμενό της.   

Απεγκλωβίζεται η κυβέρνηση 

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψιν της την εισήγηση του ΚΑΣ για τα ύψη των ουρανοξυστών, αποτελεί δείγμα ότι έπαψε να είναι όμηρος των εμμονών κάποιων αρχαιολόγων.

Το πολυσέλιδο Προεδρικό Διάταγμα που περιγράφει τις χρήσεις γης, το τι θα γίνει και πού, καθώς και τους όρους δόμησης, θα προβλέπει κανονικά την ανέγερση των επίμαχων ουρανοξυστών, καθώς και των άλλων ψηλών κτιρίων, με βάση το αρχικό master plan του επενδυτή.

Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον χρόνο στον οποίο αυτή θα εκδοθεί. 

Σημειώνεται ότι κεντρικό ρόλο στο ΚΣΔ έχει η Πέτη Πέρκα, γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, η οποία προΐσταται του οργάνου και έχει επιφορτιστεί από μεριάς κυβέρνησης με το να κλείσει επιτυχώς το στάδιο αυτό της διαδικασίας, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του είναι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.

Να θυμίσουμε τέλος πως η αποστολή του Προεδρικού Διατάγματος στο ΣτΕ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας προς τους δανειστές.

Με την ολοκλήρωση κι αυτής της φάσης μεταβιβάζονται οι μετοχές της "Ελληνικόν Α.Ε." στον επενδυτή. Οι εκκρεμμότητες όμως δεν τελειώνουνε εδώ, αφού πρέπει να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο, η σύσταση του φορέα διαχείρισης εκ μέρους της κυβέρνησης, και η μεταφορά των διαφόρων υπηρεσιών που βρίσκονται και λειτουργούν μέσα στο Ελληνικό.  

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.