ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τις συντάξεις Δεκεμβρίου τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

0 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 09:51

Πάνω από 1.200.000 συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους με την καταβολή των συντάξεων του Δεκεμβρίου και... κάτι παραπάνω. Θα είναι οι επιστροφές από τις λάθος παρακρατήσεις που έγιναν παρανόμως από το 2012 και έως τις 30-6-2016, για τον κλάδο ασθενείας. 

Σύμφωνα με το χθεσινό διάγγελμα  του πρωθυπουργού, οι επιστροφές που θα δοθούν ανέρχονται στα  315 εκατ. ευρώ και θα δοθούν από το κοινωνικό μέρισμα. Τα αναδρομικά επιστρέφονται, γιατί πλέον όποιος συνταξιούχος προσφύγει δικαστικά, τα κερδίζει.

Πιο συγκεκριμένα 110.000 υψηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν επιστροφές ποσών από 600 ευρώ και πάνω, ενώ περίπου 1.100.000 συνταξιούχοι θα λάβουν πολύ μικρότερα ποσά από 170 έως 590 ευρώ.

Ενδεικτικά, και σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας οι επιστροφές θα είναι όπως τα παρακάτω παραδείγματα: 

Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.

Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.

Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.

Ο λάθος υπολογισμός κρατήσεων, που έφερε και τις επιστροφές 

Η κυβέρνηση εμφανίζει ως «μέρισμα» την επιστροφή αυτών των χρημάτων, αλλά η αλήθεια είναι πως αναγκάζεται να το πράξει διότι τα δικαστήρια έχουν εκδώσει και εκδίδουν αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους. Πρόκειται για ποσά τα οποία παρακρατήθηκαν παρανόμως από την εισφορά υπέρ ΕΟΠΠΥ το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016.

Με διάταξη που ψηφίστηκε πέρυσι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται πλέον επί των καταβαλλόμενων συντάξεων, δηλαδή στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων και όχι επί του αρχικού ποσού

Αυτό που συνέβαινε ήταν ότι το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης ήταν άλλο και άλλο ήταν το ονομαστικό ποσό που αναφέρεται στην απόφαση της συνταξιοδότησης, γιατί ήδη είχε υποστεί τρεις μειώσεις. Κατά παράβαση ή κακή ερμηνεία του Ν. 2084/92 και χωρίς να ληφθεί υπόψη από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι ο παραπάνω νόμος αναφέρει ότι η κράτηση για τον κλάδο υγείας γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό, η κράτηση αυτή γινόταν για έξι χρόνια επί του ονομαστικού ποσού που αναφερόταν στην πράξη συνταξιοδότησης και όχι επί του ποσού που είχε διαμορφωθεί μετά την αφαίρεση μειώσεων.

Η αδικία αποκαταστάθηκε το 2016 και από τότε το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό δηλαδή που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου, και όχι στο εικονικό, πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.