ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάγγελμα του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα ύψους 1,4 δισ.

0 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 22:16

Μία μόλις μέρα από την εκλογές για την Κεντροαριστερά και τη μεγάλη προσέλευση των πολιτών, ο πρωθυπουργός με τηλεοπτικό διάγγελμα εξήγγειλε τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ στα χαμηλά εισοδήματα, συνταξιούχους και ΔΕΗ. 

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του κατηγόρησε την ελίτ ότι φόρτωσε τα βάρη στους φτωχούς επανέλαβε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά και πέτυχε πέρυσι τέτοια εποχή να δώσει την 13η σύνταξη.

Ο ίδιος είπε ότι η οικονομία αναμένεται να σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2%, τονίζοντας ότι, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η κυβέρνηση είναι σε θέση να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες εκείνους που το έχουν ανάγκη -και θα είναι μάλιστα μεγαλύτερο από πέρυσι.

Το μέρισμα φέτος θα είναι στο 1.4 δισ. ευρώ με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Πώς θα διαμοιραστεί το μέρισμα

Από τα 1,4 δις. ευρώ, τα 720 εκατ. θα δοθούν σε 3,4 εκατ. πολίτες με τη μορφή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, με εισοδηματικά κριτήρια, κριτήρια ακίνητης περιουσίας, καθώς και κριτήρια οικογενειακής κατάστασης.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι άλλα 315 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την παράνομη παρακράτηση των εισφορών Υγείας στους συνταξιούχους -η επιστροφή θα δοθεί την ίδια ημέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά ποιοι θα ωφεληθούν από την αποκατάσταση αυτής της αδικίας:

-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.

-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.

-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.

Ακόμη, 360 εκατ. θα δοθούν στη ΔΕΗ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, προκειμένου να μην υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

«Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας που επεσήμανε πως εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τόνισε ότι "τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης. Έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη".

Όπως είπε: "τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί".

Παράλληλα, είπε "δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ".

Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν, εξήγησε ο πρωθυπουργός ότι:

"Για οικογένειες με δύο παιδιά,

για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,

για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και

για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,

για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,

για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ

και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά,

για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ

για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ

και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ".

Πρώτες αψιμαχίες στη Βουλή

Το πρώτο σχόλιο ήρθε στην Βουλή από τον Δένδια που εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα ότι απευθύνεται ως ο ηγεμόνας στο λαό και προκάλεσε τον κ. Τσακαλώτο: «Λέω στον υπουργό Οικονομικών που δεν ζηλεύω τη θέση του, ότι ένας πρωθυπουργός που αδειάζει το κοινοβούλιο για να ενημερώνει απευθείας το λαό, παραπέμπει σε άλλη εποχή της απευθείας σχέσεως του ηγεμόνα με το λαό».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον κατηγόρησε για υπερβολές και είπε ότι ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για ένα θέμα που δεν αφορά το υπουργείο Οικονομικών μόνο.

« Είναι υπερυπουργικό ζήτημα» ανέφερε και σημείωσε ότι θα έρθει σύντομα στη Βουλή η τροπολογία και εκεί θα γίνει συζήτηση.

Παρεμβαίνοντας ο Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «μάγο» της οικονομίας τον πρωθυπουργό που ανέφερε ότι το μέρισμα δίνεται λόγο της υπεραπόδοσης της οικονομίας κάτι που δεν είναι αληθές αφού η πρόβλεψη για ανάπτυξη έχει πέσει στο 1,7% από το 2,5%.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως το διάγγελμα Τσίπρα επισπεύστηκε για να καλύψει την αποκάλυψη των εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή ο Αν. Λοβέρδος για την υπόθεση του «μεσάζοντα» στην πώληση των βλημάτων στη Σ. Αραβία.

«Είναι προφανές γιατί ο Τσίπρας κάνει διάγγελμα. Φταίει ο Λοβέρδος και αυτό το χαρτάκι που κατέθεσε... Αναφέρουν οι αξιωματικοί λεπτομερώς με ποιο τρόπο ο Καμμένος τους διέταξε να πάρουν το αεροσκάφος και να πάνε στην Θεσσαλονίκη για να υπογράψουν. Σε ταινία να γίνουν αυτά δεν θα τα πιστεύαμε. Εσείς τα πιστεύετε για χάρη της καρέκλας» ανέφερε ο Α. Γεωργιάδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος χρέωσε στην κυβέρνηση ότι «κυβερνά με ψέμματα»..

Κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο ότι έχει φέρει στη Βουλή τα σκληρότερα μέτρα και τα έχει εισηγηθεί με εισαγωγές κατά του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας.

«Λες και η λιτότητα δεν προκαλείται από τα δικά του μέρα. Με κοροϊδίες κυβερνάτε τη χώρα. Η πολιτική σας χαρακτηρίζεται από την φράση «Να σου γκρεμίσω το σπίτι και να σου δώσω μια σκηνή να κοιμάσαι» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος και κατέληξε «την αλήθεια θα την βρείτε στην κάλπη».  

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.