ΒΑΡΗ

Το πόρισμα της ΕΔΕ για την καθίζηση της πλατείας στο Δίλοφο Βάρης

1 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, 13:24

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, η Ένορκη Διοικητική Εξέταση  για την καθίζηση που υπέστη τμήμα της πρόσφατα ανακαινισμένης πλατείας, δίπλα στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου στο Δίλοφο Βάρης. 

Η αιφνίδια υποχώρηση του εδάφους σε επιφάνεια 10 τ.μ. περίπου, στις 29 Ιουλίου, λίγες μόλις μέρες μετά την παράδοση του έργου της ανάπλασης, έγινε σε σημείο που υπήρχε μόνο φύτευση και δημιούργησε τρύπα  βάθους  εφτά μέτρων.

Η αντίδραση του δήμου ήταν άμεση διασφαλίζοντας το χώρο για να μην υπάρξει ατύχημα, όμως τα ερωτηματικά που προέκυψαν ήταν εύλογα. 

Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να ανιχνευθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες εάν προέκυπταν. 

Δεν υπήρχε αποτύπωση στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό του τότε Δήμου Βάρης

Στην Επιτροπή που διενήργησε την Ένορκη Διοικητική Εξέταση κλήθηκαν να καταθέσουν ο Αρχιτέκτων - Μηχανικός και επιβλέπων του έργου Άρης Μέμος, ο Πολιτικός - Μηχανικός και αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ανδρέας Δάγλας, η Πολιτικός Μηχανικός και Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας Παναγιώτα Γεωργιάκου, ο πρώην Αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Χρήστος Βαδάσης, ο Εργολάβος Δημοσίων Έργων, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΟΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Ανάδοχος του έργου Χρήστος Γκέλλας και ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βύρωνα Αναστάσιος Βαλλιανάτος. 

Από τις καταθέσεις προέκυψε το γεγονός ότι η καθίζηση οφείλετο σε παλαιότερο πηγάδι η ύπαρξη του οποίου δεν αποτυπωνόταν στο ρυμοτομικό σχέδιο του δήμου Βάρης, που κυρώθηκε το 1992 με απόφαση του τότε Νομάρχη.

Το συγκεκριμένο πηγάδι είχε σκεπαστεί άγνωστο πότε, και ο συγκεκριμένος χώρος λειτούργησε για κάποια χρόνια ως γήπεδο ποδοσφαίρου και ως χώρος παρκαρίσματος. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όπως δήλωσαν όλοι οι εξεταζόμενοι δεν υπήρξε καμία παλαιότερη αναφορά σχετικά με την ύπαρξη αυτού του πηγαδιού. 

Το πόρισμα 
 
Το πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή μετά τις μαρτυρίες των εξεταζομένων αναφέρει τα ακόλουθα:

"Η ύπαρξη πηγαδιού σε βάθος περίπου 4μ. από την επιφάνεια στο συγκεκριμένο σημείο, δεν αποτυπώνεται στο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, ούτε οι εμπλεκόμενοι είχαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο λάβει γνώση σχετικά. Παράλληλα η προϋφιστάμενη κατάσταση (χώρος στάθμευσης με επικάλυψη ασφαλτικού) τεκμαίρει, τουλάχιστον εμπειρικά, την εκτίμηση φέρουσας ικανότητας του εδάφους ως αρκετά ασφαλές για την προβλεπόμενη διαμόρφωση, ενώ η εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εκτέλεση του ως άνω έργου. Ούτε εξάλλου η διενέργεια γεωτεχνικής μελέτης θα διασφάλιζε τον εντοπισμό του φρέατος, γιατί η περίπτωση αυτή θα απαιτούσε ερευνητικές γεωτρήσεις σε εξαιρετικά μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Κατά τη φάση εκτέλεσης του έργου πραγματοποιήθηκε αποξήλωση, μικρή εκσκαφή και επίχωση με κατάλληλη συμπύκνωση, όπως τεκμαίρεται από τα ημερολόγια του έργου και φωτογραφίες, χωρίς να προκύψουν ενδείξεις για την ύπαρξη φρεατίου. Η συνεχής, επί 2 μήνες, άρδευση, λόγω καύσωνα της φυτεμένης επικάλυψης, ενδεχομένως προκάλεσε διάβρωση του υποστρώματος και επιτάχυνε την καθίζηση, που εκτιμάται ότι έτσι κι αλλιώς θα προκαλείτο με την πάροδο του χρόνου.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για ευθύνες υπαλλήλων της Δ/νσης Τ.Υ., του αναδόχου ή υπαλλήλων του ή άλλων τρίτων προσώπων.

 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
πετρος 28.10.17
οτι το σημειο ειναι πολυ κοντα στην περιοχη πηγαδάκια δεν πέρασε κάποιου απο το μυαλό να κάνει μια γεωτεχνικη μελέτη κ ας μην προβλεπόταν.... γιατι αλλο να πεσει ενα αμαξι κ αλλο να πεσουν παιδια.... νομιζω πως δεν ειναι το ιδιο... αθωοι λοιπον λογω οτι δεν προβλεποταν να γινει μια ερευνα.... αρα η οι εξωγηινοι φταινε η στρατηγος άνεμος
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.