ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 05:51

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Συνεχίζονται οι τρικλοποδιές για το Ελληνικό - Τώρα "ενοχλούν" τα ύψη των κτιρίων

0 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, 10:30

"Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη" προσπαθεί να κρατήσει το υπουργείο Πολιτισμού στην επένδυση του Ελληνικού, καθώς μετά τα αρχαία έχει προκύψει και νέο πρόβλημα, αυτό των υψών που θα έχουν τα ψηλά κτίρια που προβλέπει το κτίριο.

Σύμφωνα με το ΚΑΣ το οποίο εκτός από τον ορισμό του αρχαιολογικού χώρου, κλήθηκε να εγκρίνει τη ΣΜΠΕ και το ΣΟΑ της επένδυσης, τα ύψη τους δεν πρέπει να ξεπερνούν το ύψος της Ακρόπολης, δηλαδή τα 140 μέτρα ενώ το σχέδιο προβλέπει κάποια από τα ψηλά κτίρια να φτάνουν τα 200 μ. . 

Οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού προσπαθούν να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν με εύσχημο τρόπο αυτόν τον σκόπελο και να βγάλουν από τη μέση κι αυτό το εμπόδιο, αλλά παράλληλα προσπαθούν να βρουν αυτόν τον τρόπο, που θα δείχνει ότι δεν αγνοούν το ΚΑΣ. 

Στην ουσία, οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού λέγεται ότι αναζητούν μια τέτοια λεκτική διατύπωση που να μη μιλά για "επανεξέταση τυχόν μείωσης των υψών", αλλά να παρακάμπτει με εύσχημο τρόπο το επίμαχο σημείο, δίχως να θέτει περιορισμούς στη δόμηση, αλλά και να μη φανεί ότι αγνοεί την απόφαση του ΚΑΣ.

Αυτό ακόμη όπως λέγεται, δεν φαίνεται να έχει καταστεί δυνατό, με αποτέλεσμα να μην έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα οι αποφάσεις του. 

Μόνιμη απειλή 

Μετά την κήρυξη των 280 στρεμμάτων ως "αρχαιολογικού χώρου" ή "χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος", οι επιπτώσεις που απορρέουν από αυτόν τον χαρακτηρισμό είναι πολλές αφού οι αρχαιολόγοι θα έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν άποψη και ενστάσεις ακόμα και για κτίρια που θα χτίζονται περιμετρικά του χώρου αυτού, όσον αφορά στην αρχιτεκτονική του και στον όγκο τους. 

Έτσι με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει η μόνιμη απειλή της παρέμβασης του ΚΑΣ σε ότι πρόκειται να ανεγερθεί στο Ελληνικό. 

Ενδιαφέρον πάντως, αναμένεται να έχει η αντίδραση του πρωθυπουργού σ' όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται γύρω από την επένδυση του Ελληνικού και  κινδυνεύει να την τινάξει στην κυριολεξία στον αέρα, τη στιγμή που και ο Αμερικανός πρόεδρος εκδήλωσε ενδιαφέρον για την πορεία της και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι η επένδυση προχωρά.

Γεγονός πάντως είναι πως αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να παρακάμψει με αποφασιστικότητα τα εμπόδια που διαρκώς φροντίζουν κάποιοι να ξεφυτρώνουν στο δρόμο της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου αποτέλεσμα δεν πρόκειται να υπάρξει.

Αν δεν αποφασίσει να προχωρήσει έστω και δυσαρεστώντας μερίδα του κόμματός του που την αντιμάχεται, θα δούμε άλλη μία επένδυση να καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων, το επενδυτικό σχέδιο της κυβέρνησης να παραμένει ευχολόγιο και την οικονομία να εξακολουθεί να καταγράφει υφεσιακούς δείκτες.

Να θυμίζουμε τέλος ότι η υπόθεση των αρχαίων δεν είναι η μοναδική εκκρεμότητα του Ελληνικού. Εκκρεμούν επίσης η προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας καζίνο εντός του πρώην αεροδρομίου, η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ), καθώς και η αποχώρηση άλλων νόμιμων ή παράνομων χρηστών του ακινήτου. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.