ΒΟΥΛΑ

Βούλα: Ο δήμος έκοψε επικίνδυνες λεύκες με την άδεια του Δασαρχείου

1 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, 22:20

Με εντολή του Δασαρχείου Πειραιά, ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έκοψε 35 επικίνδυνες λεύκες από την Πλατεία Σοφοκλή Βενιζέλου στην Βούλα λόγω σοβαρής εντομολογικής προσβολής. 

Μπορεί να προκαλεί σοκ η κοπή δέντρων και να δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις, όμως πολλές φορές αυτό κρίνεται απαραίτητο. Είχαμε δει πριν από λίγα χρόνια τους φοίνικες να πεθαίνουν εξαιτίας ενός εντόμου - μετανάστη και η καταστροφή τους τότε είχε κριθεί απαραίτητη. 

Δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε, από ξυλοφάγα έντομα προσβλήθηκαν και οι συγκεκριμμένες λεύκες. Τα μεγάλα δέντρα εξ αιτίας αυτής της προσβολής ήταν επικίνδυνα για τους περαστικούς και τα διερχόμενα αυτοκίνητα, καθώς είχε παρατηρηθεί από το 2016, από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου ότι συχνά μεγάλα κλαδιά αλλά και οι ίδιες οι λεύκες, έσπαγαν και έπεφταν στο δρόμο χωρίς καμία αιτία.

Το συγκεκριμένο έντομο "εισβάλει" στον κορμό του δέντρου και το "τρώει" εσωτερικά, κάνοντάς το σαθρό. Μάλιστα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου, υπήρχε κίνδυνος εξάπλωσης του προβλήματος στην ευρύτερη περιοχή.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, το Τμήμα Πρασίνου απευθύνθηκε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, - το εγκυρότερο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο της χώρας - το οποίο διενήργησε αυτοψίες στους παραπάνω χώρους και στη συνέχεια με έκθεσή του, διαπίστωσε την εντομολογική προσβολή από ξυλοφάγα έντομα στα συγκεκριμένα δέντρα, δίνοντας παράλληλα οδηγίες για την απομάκρυνση τους και τη λήψη μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης των εντόμων. 

Παράλληλα, το δασαρχείο Πειραιά όχι μόνο έδωσε άδεια για την κοπή των λευκών, αλλά τόνισε ότι πρέπει να καταστραφούν προκειμένου το συγκεκριμένο έντομο να μην προσβάλει και άλλα δέντρα.

Ο Δήμος προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση του μολυσματικού εντόμου σε γειτονικά πάρκα, έκοψε τις συγκεκριμένες λεύκες, ενώ παράλληλα εκπόνησε μελέτη για την αντικατάσταση των λευκών με φύτευση ψηλών δέντρων και ανάπλαση της πλατείας.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η επιβεβλημένη κίνηση αυτή του Δήμου, έγινε από μέριδα της αντιπολίτευσης αιτία καταγγελιών κατά της δημοτικής αρχής, καθώς την κατηγορούν ότι καταστρέφει το πράσινο του Δήμου, παραβλέποντας τις αυτοψίες επίσημων φορέων αρμόδιων για τέτοιες καταστάσεις.

Σε περίπτωση ατυχήματος όμως, οι ίδιοι θα κατηγορούσαν την δημοτική αρχή για ολιγωρία.

H ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 
Με δεδομένη την κοπή των δέντρων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου εκπόνησε μελέτη συνολικής κηποτεχνικής ανάπλασης της πλατείας, η οποία δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου. Η ανάπλαση περιλαμβάνει την απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων και τη φύτευση τουλάχιστον του διπλάσιου αριθμός δέντρων μεγάλου μεγέθους, με σκοπό την αύξηση του πράσινου ισοζυγίου της πόλης. Αν κριθεί απαραίτητο να απομακρυνθούν και άλλα προσβεβλημένα δέντρα είναι δεδομένο θα αντικατασταθούν με ίσο ή μεγαλύτερο αριθμό μεγάλων.


Η σαθρότητα του κορμού από την προσβολή του από το ξυλοφάγο έντομο το καθιστούν ευάλωτο στους δυνατούς ανέμους. Πτώση σαθρής λεύκας πάνω σε αυτοκίνητο. 


 Τα μολυσμένα Δέντρα


Οι τεράστιες προνύμφες έχουν καταφάει το εσωτερικό του κορμού. Δείτε εδώ την αλληλογραφία του Δήμου με το Δασαρχείο Πειραιά και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Μάκης 08.02.19
Αυτό που δεν μας λένε όμως είναι ο λόγος για τον οποίο προσβλήθηκαν οι λεύκες. Αν θέλετε να ξέρετε οι λεύκες προσβάλλονται μετά από το δραστικό κλάδεμα που έγινε μόδα τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλη την Αθήνα. Τα σημεία τομής αποτελούν και τις πύλες εισόδου των ξυλοφάγων εντόμων στους κορμούς των λευκών. Όποιος είναι λίγο παρατηρητικός θα έχει προσέξει ότι μετά το κλάδεμα οι λεύκες παίρνουν την κάτω βόλτα μέχρι να ξεραθούν εντελώς.Και μάλιστα δεν 'σφάζουν' μόνο τις λεύκες. Σήμερα κατακρεούργησαν τα πεύκα που βρίσκονται απέναντι από το σπίτι μου αφήνοντας μόνο τα κούτσουρα με μερικά μισόξερα χαμηλά κλαδιά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ευκάλυπτους.Δεν θα ψηφίσω στις δημοτικές εκλογές γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.